Yemeklik Atık Yağların Etrafa ve Canlı hayatına Ziyanları Nelerdir?

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Yemeklik yağ, bitkilerden ve hayvanlardan elde edilen sıvı bir unsurdur. Kullanmış yemeklik yağın denetimsiz bir biçimde atılmaması hepimizin sorumluluğudur. Lakin biroldukca kişi atık yağı bilinçsizce lavaboya dökmektedir. Kullanılmış yağın uygun olmayan formlarda atılmasından kaynaklanan çevresel meseleleri biliyor musunuz? Artık gelin, atık yağın etrafa ve ötürüsıyla beşere ziyanları nelermiş inceleyelim.


1 litre kullanılmış yemeklik yağ, 1 milyon litre içme suyunu kirletir.


Biliyorsunuz ki kendi sıhhatinize itina göstermeniz pek değerlidir. Fakat etrafın sıhhatine da dikkat etmeliyiz. Ne yazık ki, etraf kelam konusu olduğunda birçok kişi bilinçsizce hareket eder. Bunun sonuçları da çevreyi ötürüsıyla insanı tesirler. Örneğin 1 litre kullanılmış yemeklik yağın bir milyon litre içme suyunu kirlettiğini biliyor muydunuz? Bu 15 kişinin 1 yılda alması gereken suyu içilmez hale getirmesi demek. Yani atık yağların olduğu üzere tabiata bırakılması, kanalizasyona ve lavaboya dökülmesi hayli önemli ziyanlara niye olmaktadır.


Kullanılmış bitkisel yağlar, masrafa döküldüğünde sertleşir.


Kullanılmış yemeklik yağı masrafa döktüğünüzde, sertleşir. Su masraflarında ve kanalizasyon sınırlarında birikir. Bu da boru kesitlerinin daralmasına ve tıkanmasına sebep olur. ötürüsıyla hijyenik olmayan bakteriler su sınırlarına ve topraklara taşar. Ayrıyeten yağ suyla buluştuğunda suyu kirletir. Sudaki canlıların ölmesine sebep olabilir.


Bitkilere ve ağaçlara ziyan verir.


www.google.com

Yaban ömrü ve habitatların sıhhati üzerinde ziyanlı tesirlere sahiptir. Bitkiler ve hayvanlar için ziyanlı olmasının yanı sıra havadan suya oksijen transferini önler. Etrafa güzel olmayan bir koku yayar. Soluduğumuz havanın kalitesi azalır. Bitki ve hayvanların üreme suratını maniler. Kullanılmış yağları evsel atıklarla karıştırdığınızda da yangınlara sebep olursunuz.


Pekala, yemeklik yağları ne yapmalısınız?


Türkiye’de yılda 1.500.000 ton bitkisel yağ tüketiliyor. Kızartma sürecinde bundan 350.000 ton atık yağ üretiliyor. Pekala, yemeklik yağ hakikat biçimde nasıl imha edilir? Atık yağı kullandıktan daha sonra soğumasına müsaade vermelisiniz. Akabinde hava geçirmez bir kabın içerisine boşaltmalısınız. Kabı sıkıca kapattıktan daha sonra polietilen torba yahut kese kâğıdına koymalısınız. bu türlü çöpe atabilirsiniz.


Ayrıyeten atık yemeklik yağları pak ve ağzı kapalı bir kapta biriktirebilirsiniz.


Kızartmalık yağları kullandıktan daha sonra pak ve hava almayan bir kaba aktararak biriktirebilirsiniz. Bu yağları kullanılmış kızartmalık yağ toplayıcılarına ya da ilgili Belediyenize teslim edebilirsiniz. 2008 yılından bu yana konutlardan bitkisel yağ toplanmaya başlanmıştır. Lütfen hassas olup sevdiklerinizi ve etrafınızı bu bahiste bilgilendirin.
 
Üst