“Varis tedavisini kolaylaştırmak için en uygun vakit kış ayları”

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Türkiye‘de varis oluşumunun ekseriyetle kozmetik sorun olarak görüldüğünü belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Bora Farsak, yalnızca o denli olmadığını, sıhhat açısından varis tedavisinin epey değerli olduğunu söylemiş oldu. Tedavi için en uygun aylarda olunduğunu belirten Prof. Dr. Farsak, ‘Hastalar, tedavi edildikten daha sonra tedaviyi tamamlamak için varis çorabı giymeli. Bu yüzden rahatlık açısından varis tedavisi için en uygun aylardayız’ diyerek varis tedavisini kolaylaştırmak için en uygun vaktin kış ayları olduğunu kaydetti.

Varis, dünya genelinde toplar damarların en yaygın hastalığıdır. Toplardamarların yer çekimine karşı koyarken içerisindeki kapakçıkların hasar görmesiyle varisin oluştuğunu belirten Prof. Dr. Bora Farsak; genetik yatkınlık, bayan olmak, doğum yapmak, ayakta ve oturarak çalışmak, kilo, sigara, topuklu ayakkabı giyinme üzere etkenlerin de varis oluşumuna sebep olabileceğini söylemiş oldu. Varis tedavisinin her vakit gerçekleştirilebileceğine değinen Prof. Dr. Farsak, ‘Varis hem sıhhat tıpkı vakitte kozmetik açıdan insanlara sorun yaratmaktadır. Varis tedavisinde, mevsimsel hiç bir mani yoktur. Yani hangi ayda yapılırsa yapılsın tıpkı muvaffakiyet elde edilebilir. Lakin ameliyat daha sonrası, yaklaşık 15-20 gün varis çorabı giyilmesi gerekir’ açıklamasını yaptı.

YAZ TEDAVİSİ daha sonraSI GELEN EN BÜYÜK ŞİKAYET: VARİS ÇORABI

Yaz aylarında tedavi olan hastalardan gelen en büyük şikayetin, tedavi daha sonrası varis çorabı giyinmek zorunda olunması olduğunu tabir eden Prof. Dr. Farsak, ‘Takdir edersiniz ki temmuz, ağustos sıcaklarında varis çorabı giyinmek fazlaca da keyifli olmuyor. Bu yüzden varis tedavisi için en uygun devirdeyiz diyebiliriz’ formunda konuştu.

MORLUK VE PIHTILARIN GEÇMESİ 2-4 AYI BULABİLİR

Ameliyat tedavisinde ufak tefek morlukların oluştuğunu belirten Prof. Dr. Farsak, bunların birkaç hafta ortasında geçtiğini söylemiş oldu. İğne tedavisi için birebir şeyi söyleyemeyeceğini tabir eden Prof. Dr. Farsak, ‘Bu tedavi usulünde varisi yok etmek ismine damarlara iğne ile müdahale edildiğinden varis olan kısımda toplu iğne başından biraz daha büyük morluklar oluyor. Bu morlukların oluşan pıhtılarla toplu biçimde güzelleşmesi ise ortalama 2-4 ayı buluyor. Maalesef hastaya morluk ve pıhtılarının ne vakit geçeceğini net olarak söyleyemiyoruz. Bu süreç herkeste faklı izleyebiliyor’ diye konuştu.

‘KIŞIN GERÇEKLEŞTİRİLEN İĞNE TEDAVİSİ DAHA MANTIKLI’

Hastalarının çoklukla yaza hakikat kendisinden ‘Ben yarına Bodrum’a gideceğim, varislerimden kurtulmak istiyorum’ halinde yardım istediğini de belirten Prof. Dr. Farsak, bunun mümkün olmadığını, ayrıyeten bacaklarda morluklar oluşacağından bu durumun hastaları yaz aylarında rahatsız edebileceğini söz etti. Prof. Dr. Farsak, iğne tedavisinin de yaşanan morluklardan dolayı kış aylarında yapılmasını tavsiye etti.

‘TEDAVİDE EN AĞIR DÖNEMİMİZDEYİZ’

Uygun mevsimde olunduğu için hastaların çoklukla bu aylarda tedavi olmak istediklerini belirten Prof. Dr. Bora Farsak, ‘Yazları tedavi için gelen hastalara, morluklar olacağını, varis çorabı giymek durumunda olduklarını bilhassa belirtiyoruz. Bunu kabul ederlerse tedavi oluyorlar. Etmeyenler de rahatlık açısından kış aylarına bırakıyor. Lakin variste ilerleme durumu var ise natürel ki bunu çabucak tedavi ediyoruz’ diyerek kelamlarını noktaladı.


Demirören Haber Ajansı – Son Dakika Haberleri
 
Üst