Troit ameliyatında “izsiz cerrahi” prosedürüyle hastaların boynunda iz kalmıyor

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Kolu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atakan Sezer, ağız ortasından girilerek yapılan “izsiz tiroit cerrahisi”yle tiroit kanseri hastalarının boynunda oluşan kesi izlerinin önüne geçildiğini bildirdi.

Sezer, AA muhabirine “transoral endoskopik tiroit ameliyatının” imaj eşliğinde kapalı cerrahi metoduyla yapılan endoskopik cerrahi ameliyatlarının en yeni kullanılan tekniklerden olduğunu söylemiş oldu.

Tiroit kanserinin tedavisi muvaffakiyetinin öteki kanserlerde olduğu üzere erken teşhisten geçtiğini belirten Sezer, “Tiroit nefes borumuzun önünde kelebek üzere duran bir organ. Rastgele bir niçinle doktora gidildiğinde yapılan boyun incelemesi ve görüntülemeyle bu organ üstündeki nodüller tespit ediliyor. Biyopsi yapılmasının akabinde kanser teşhisini koyabiliyoruz.” dedi.

Sezer, Türkiye’de tiroit kanseri teşhis ve tedavisinde hayli başarılı bilimsel çalışmalar yapıldığına vurgu yaptı.

Tiriot cerrahisinde genel olarak uzunluğundan bir kesi yoluyla yapılan cerrahi tekniğin kullanıldığını anlatan Sezer, son senelerda uygun olan hastalarda ağız ortasından girerek ameliyatların yapılmaya başlandığını tabir etti.

İzsiz tiroit cerrahisinin Türkiye’de başarılı biçimde uygulandığını anlatan Sezer, “Endoskopik görüntüleme metodu yardımıyla bu teknik yalnızca iz bırakmaksızın tiroide müdahale edebilmenin yanında, tiroit cerrahisi esnasında paratiroit bezleri ve ses teli hudutlarının daha güzel görülmesini sağlayabildiği için, bu alanlara verilebilecek ziyanları da azaltabilmektedir.” diye konuştu.

Kapalı ameliyat biçimlerinin bilimsel gelişmeler ışığında yaygınlaştığını lisana getiren Sezer, şunları kaydetti:

“Son senelerda ağız ortasından girerek tiroit cerrahisi yapıyoruz. Son 3-4 yılda fazlaca tanınan olmaya başlayan bir yol. Her hastada maalesef yapamıyoruz. Uygun olan hastalarda ağız için tiroit cerrahisiyle uzunluğunda iz kalmadan bu operasyonu muvaffakiyetle yapabiliyoruz. Kozmetik açıdan daha ön plan çıkan bir uygulama, hastaların boynunda iz kalmıyor, izsiz diye tabir ettiğimiz cerrahi modelidir. Uygun olan hastalarda uzunluğuna kesi yapmadan ağız ortasından girerek tiroit cerrahisini yapabiliyoruz.”


AA / Gökhan Zobar – Aktüel

Trakya Üniversitesi, Öğretim Üyesi, Genel Cerrahi, Tıp Fakültesi, Sıhhat, Aktüel, Haber
 
Üst