Terra (LUNA), yeni Blockchain öncesi taban düzeylerde talep görmeye başladı

Urfalı

Global Mod
Global Mod
Investing.com – Kripto para ekosisteminin en büyük Blockchain ağlarından biri olan Terra’nın bu ayın başlarında çökmesi tüm piyasayı olumsuz etkiledi. Ekosistemin algoritmik sabit kripto parasının sabitliğini kaybetmesiyle mahallî tokeni LUNA’nın oluşan panik havasıyla birlikte pahasının neredeyse sıfıra düştüğü görüldü.

UST ve LUNA, çöküş daha sonrası küsuratlı fiyatlarda süreç görmeye devam ederken hafta sonu süreçlerinde taban düzeylerde yüksek oranlı kazanımlar gördü. LUNA, son 24 saatte yüzde 55 paha artışı görürken birinci 100 kripto para içinde kalmaya devam eden UST, şu an yüzde 28 kıymet artışıyla birinci 100’de en çok kıymet kazanan kripto varlık pozisyonunda.

Yeni Blockchain öncesi taban düzeylerde olan LUNA ve UST’ye talep artıyor

Terraform Labs’ın kurucusu Do Kwon’un ekosistemi bir daha canlandırmak için yola yeni bir Blockchain ile devam etme teklifinin, iki kripto paranın da olumlu fiyatlanmasına niye olduğu düşünülüyor. Plana nazaran Terra, yeni bir Blockchain olarak çatallanacak ve yeni ağda UST sabit kripto varlığı yer almayacak. Bu plan çerçevesinde geliştiriciler için de kıymetli teşvikler sunulacağı açıklandı.

Yeni Blockchain için oylamanın hâlâ devam etmesine rağmen teklifin kabul kademesini aştığı görülüyor. Buna bakılırsa Terra, yüksek ihtimalle 27 Mayıs tarihinde yeni bir Blockchain olarak çatallanacak. Eski Blockchain de çalışmaya devam edecek olup mevcut LUNA tokenleri LUNA Classic olarak isimlendirilecek.

Bunun yanında her ne kadar bu yeni durum olumlu fiyatlanıyor olsa da yükselişler, Terra’nın verdiği zararın yanında yok denecek kadar düşük kalıyor. Ayrıyeten hafta sonu oylamada kabul eşiğinin geçilmesi de olumlu fiyatlama olarak yansısa da yatırımcıların Terra ağına bir daha güvenip güvenmeyeceği belirsizliğini koruyor.

Kripto yatırımcıları Terra’ya bir daha güvenecek mi?

Terra ile ilgili son gelişmeler içinde Terra kurucularına karşı açılan bir dava da öbür bir sorun olarak ortaya çıkabilir. Güney Kore’de savcılar, UST için vadedilen yüzde 20 oranındaki yüksek yıllık faiz oranından dolayı sistemi, bir ponzi dolandırıcılığı olarak tanımlarsa bu Terra için öteki bir sorun olarak ortaya çıkabilir.

Terra, ekosisteminde en büyük protokol Anchor üzerinden UST mevduatları için yıllık yüzde 20 üzere pek yüksek bir faiz oranı sunuyordu. Piyasalardaki geri çekilmeye karşın Terra grubu, yüksek faiz oranını değiştirmemekte ısrar edince bu teklif sürdürülebilir olmadı ve çöküşün niçinlerinden biri olarak ortaya çıktı.

Sonuç olarak Anchor Protokol üzerinden sunulan DeFi hizmetleriyle UST talebi artırılmaya çalışıldı ve bu noktada LUNA ise sabit kripto varlık için volatiliteyi azaltmak ismine sistemin merkezinde bulunuyordu. Bu sistem UST talebi arttıkça LUNA’nın bedel kazanması aslına dayandırılmıştı. Fakat işler yolunda gitmeyince UST’den süratli ve yüksek ölçülü çıkışlar, sistemi tam aksine çevirdi ve Terra’nın en büyük iki pahası UST ve LUNA’da çöküşler yaşandı.

Müellif: Günay Caymaz

Okumaya devam et...
 
Üst