Stark-Watzinger: FAIR’de atılım sağlandı

Felaket

New member
FAIR Konseyi, özel bir toplantının ardından projenin devamına karar verdi.

Federal Araştırma Bakanı Bettina Stark-Watzinger açıklıyor:

“Almanya’da karmaşık araştırma altyapılarının gerçekleştirilmesi, mevcut çerçeve koşulları altında özel bir zorluk teşkil ediyor. FAIR genişleme aşaması ‘First Science’ı mümkün kılan, bilinen riskleri hesaba katan ve inşaatın durmasını önleyen bir atılım gerçekleştirdiğimiz için çok mutluyum. FAIR projesinin bilimsel değerlendirmesindeki mükemmel derecelendirme nedeniyle, federal hükümet ve Hessen eyaleti bu genişleme aşamasını 518 milyon avro daha finanse etmeye istekli. Çünkü FAIR, birinci sınıf keşif potansiyeline sahiptir. ‘First Science’ genişleme aşamasıyla, transfer potansiyeline sahip ve nükleer fizikte öncü bir role sahip uluslararası düzeyde mükemmel temel araştırma için bilimsel temeli atmak istiyoruz. Artık uluslararası hissedarların da karşılık gelen hisselerini artırmaları gerekiyor.”

Hessen Bilim ve Sanat Bakanı Angela Dorn şunları ekliyor:

“FAIR, araştırmaları yeni boyutlarda mümkün kılmayı amaçlayan, bilimsel olduğu kadar teknolojik ve mali açıdan da büyük bir projedir. Geçmişte artmış olan ve Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya yönelik yasa dışı saldırısı sonucunda yeniden artan maliyetler karşısında özel bir sorumluluğumuz var. Kontrolü geliştirdik ve projenin bağımsız bir uzmanlar paneli tarafından değerlendirilmesi için çalıştık. Bu temelde, First Science inşaat aşamasının hızlı bir şekilde tamamlanması için kampanya yürüttük, çünkü bu makul bir bütçeyle uluslararası düzeyde rekabetçi araştırmalara olanak sağlıyor. Bu tesis, bir bilim merkezi olarak Hessen’e değerli bir katkı olacak.”

Haberin Detayları

Antiproton ve İyon Araştırma Tesisi (FAIR) projesi, Almanya ve Avrupa’da nükleer fizik alanında mükemmel temel araştırmaları mümkün kılmayı amaçlıyor.

2010 yılında uluslararası anlaşmanın imzalanmasından bu yana, projenin uygulanması birkaç önemli maliyet artışı gördü ve planlanan işletmeye alma ertelendi.

Yakın geçmişte, diğer şeylerin yanı sıra, korona salgını ve Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırı savaşı, daha fazla önemli maliyet artışına yol açtı. Bu nedenle, Almanya ve FAIR projesindeki uluslararası ortaklar, diğer merkezi araştırma projeleri de dahil olmak üzere şu anda FAIR tesisinin tam olarak genişletilmesini finanse edemiyor.

2022’de bağımsız uzmanlar tarafından yapılan bilimsel bir değerlendirme, FAIR ile planlanan araştırmanın mükemmel olmaya devam ettiğini ve çok sayıda küresel benzersiz satış noktasına sahip olduğunu doğruladı. Bu nedenle, federal hükümet, Hessen eyaletiyle birlikte, FAIR Konseyi’ne, olağanüstü araştırmaların uygun maliyetli ‘İlk Bilim’ genişleme aşamasında başlamasına izin verilmesini teklif etti. Bu, örneğin evrendeki elementlerin oluşumuna ilişkin ayrıntılı içgörüler sağlayan veya uzun vadede uydu destekli otonom sürüşü ve diğer verimli trafik kontrol yöntemlerini etkinleştirebilecek deneylerin gerçekleştirilmesine olanak tanır.

Federal hükümet ve Hessen’den gelen mali katkı, 449 milyon Euro’luk federal payla birlikte 518 milyon Euro’dur. Projenin olası bir şekilde sona erdirilmesi de hesaplandı ve pratik olarak ‘First Science’ genişleme aşaması kadar pahalı olacaktı.
 
Üst