Stark-Watzinger: Endüstriyel sınıf kuantum bilgisayarlara doğru önemli bir adım

Felaket

New member
Kuantum bilgisayarların yüksek performanslı bilgisayarlarla birleşimi, pil araştırmalarında, karmaşık üretim süreçlerinin optimizasyonunda ve temel araştırmalarda önemli ilerlemeler vaat ediyor. Bu yolda önemli bir adım olarak, Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı (Haberler) tarafından finanse edilen “Exascale HPC için Avrupa Kuantum Hesaplama” (Euro-Q-Exa) projesindeki kuantum bilgisayarının satın alma sözleşmesi bugün imzalandı. Proje, son teknoloji kuantum bilgisayarlarını Münih yakınlarındaki Garching'deki Leibniz Bilgi İşlem Merkezi'ne (LRZ) iki aşamada entegre ediyor. Araştırmacılar, kuantum hesaplamanın özel özelliklerini 2025 gibi erken bir tarihte yüksek performanslı bir bilgi işlem ortamında test etme fırsatına sahip olacaklar.

Federal Araştırma Bakanı Bettina Stark-Watzinger şöyle açıklıyor:

“Euro-Q-Exa kuantum bilgisayarı için satın alma anlaşmasının imzalanması, kuantum hesaplamada temel araştırma ve endüstriyel uygulamanın başarılı bir şekilde birleştirilmesinin yolunu açıyor. Kuantum bilgisayarların geleneksel süper bilgisayarlara doğru şekilde bağlanması, başarılı kullanım için çok önemli olacaktır. Euro-Q-Exa, ister endüstri, ister tıp, iklim araştırması veya güvenli veri işleme alanlarında olsun, acil toplumsal zorluklara çözüm getiriyor. Bunu yaparak, geleceğin teknolojisi için lider lokasyonlar olarak Almanya ve Avrupa'yı güçlendiriyoruz.”

Haberin Detayları

Euro-Q-Exa için, IQM'in 54 kübitlik sistemi ilk olarak LRZ süper bilgisayarına entegre edilecek ve ikinci adımda 150 kübite genişletilecek. Bu, kuantum bilgisayarın artık geleneksel bilgisayarlarda simüle edilemeyecek alanlara doğru ilerlediği anlamına geliyor. Proje, şu anda kuantum bilgisayarlar için önde gelen teknolojilerden biri olan süper iletken devrelere dayanıyor.

Euro-Q-Exa, tüm Avrupa süper bilgi işlem ekosistemi için tutarlı ve aktarılabilir bir çözüm sağlamak üzere ilk Avrupa kuantum bilgisayarlarını dağıtmak üzere EuroHPC Ortak Girişimi (EuroHPC JU) tarafından seçilen diğer beş tesisle yakın işbirliği içinde çalışıyor. Proje Haberler, Özgür Bavyera Eyaleti ve EuroHPC'nin ortak finansmanına dayanıyor.

EuroHPC, Avrupa'da bir süper bilgi işlem ekosistemi geliştirmeye yönelik AB, Avrupa ülkeleri ve özel ortakların ortak girişimidir.

Daha fazla bilgi

www.quantentechnologie.de/euroqexa
 
Üst