Sevmeyenlerin Bile İştahla Tüketeceği Sağlıklı ve Farklı Ispanaklı Yemek Tanımları

Bilgin

Global Mod
Global Mod
C, E ve B vitamini bakımından güçlü olan ıspanak ile yapabileceğiniz birbirinden lezzetli yemek tanımlarını araştırdık. Sevmeyenlerin bile iştahla tüketeceği tanımları pratik bir biçimde yapabilecek ve hayli seveceksiniz. Magnezyum, kalsiyum ve demir mineralleri içeren ıspanaklı sağlıklı tanımlara daima bir arada bakalım.


Ispanaklı makarna tanımı:


Malzemeler:



  • Yarım paket kalem makarna


  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı


  • 250 gr haşlanmış ıspanak


  • 125 gr labne peyniri


  • 1 çay kaşığı sarımsaklı tuzlu çeşni


  • 15 gr tereyağı


  • Tuz


  • 1 yemek kaşığı çam fıstığı
Nasıl Yapılır?

1. Makarnayı tuzlu ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı eklenmiş suda haşlayın, süzün.

2. Sosu için, labne peyniri, sarımsaklı çeşni, ıspanak, tereyağı ve tuzu mutfak robotunda püre haline getirin.

3. Haşlanmış, süzülmüş makarnayı tencereye alın, sosu üzerine döküp uygunca karıştırın. 1-2 dakika daha sonra ocağın altını kapatın.

4. 1 yemek kaşığı ayçiçeği yağında bir ölçü dolmalık fıstığı yavaşça kızarıncaya kadar kavurun. Üzerine fıstıkları serpiştirip servis yapın.

Afiyet olsun.


Çıtır çanakta ıspanak püresi tanımı:


Malzemeler:



  • 500 gr ıspanak


  • 1 demet taze soğan (İnce doğranmış)


  • 1 çay kaşığı tuz


  • 1 çay kaşığı karabiber


  • 1 tutam muskat rendesi


  • 1-2 diş sarımsak


  • 1-2 kaşık krema


  • 150 g taze tel kadayıf


  • 1 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri
Nasıl Yapılır?

1. Tel kadayıfa çanak biçimi vererek tepsiye alın ve öncesinden ısıtılmış 180 derecedeki fırında yaklaşık 10 dakika renk alana kadar kızartın.

2. Soğan ile yıkanmış ıspanağı bir tavaya alarak 5-10 dakika kavurun ve tuz, biber, muskat rendesi ile sarımsağı ek ederek robottan geçirin. Son olarak kremayı ek edin.

3. Hazırladığınız ıspanak püresini çıtır kadayıf çanağına koyun ve parmesan serperek öncesinden ısıtılmış 200 derecedeki fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun.


Malfatti tanımı:


Malzemeler:



  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı


  • 500 gr ıspanak


  • 250 gr ricotta


  • 50 gr ekmek kıtırı


  • 50 gr parmesan peyniri, rendelenmiş


  • 2 adet yumurta, çırpılmış


  • 1 yemek kaşığı irmik


  • 5 yemek kaşığı un
Yağı için:


  • 60 gr tereyağı


  • 25 gr adaçayı
Nasıl Yapılır?

1. Yağı bir tavaya alarak ısıtın, ısınan yağa ıspanakları ekleyerek kavurun ıspanakları soğumaya bırakın.

2. Soğuyan ıspanakların suyunu el yardımı ile yeterlice sıkın. Ispanakları doğrayın.

3. Doğranmış ıspanak, ricotta, ekmek kıtırı ve parmesanı bir kapta birleştirin. İrmik, yumurta ve baharatlar ekleyerek karıştırın.

4. Bir tepsiye unu dökün ve kaşıkla karışımdan alarak unlu tepsiye dökün. Tepsiyi sallayarak hal verin ve ıspanak toplarını başka bir kaba alın.

5. Fırını 150 derecede ısıtın. Bit tencerede tuzlu su kaynatın ve hazırladığınız malfattileri suya ekleyerek haşlayın. Haşlananları fırına sağlam bir tepsiye koyun. 10 dakika fırına atın.

6. Tereyağını küçük bir tavada eriterek adaçaylarını ekleyin. Ada çayları gevrek olana kadar sık sık karıştırarak hafifçeçe kızartın.

7. Adaçayı yağını malfatti’nin üzerine dökün, rendelenmiş parmesan ekleyerek servis edin.

Afiyet olsun.


Kıymalı ıspanak yemeği tanımı:


Malzemeler:



  • 1 kg Ispanak


  • 250 gr kıyma


  • 1 adet soğan


  • 2 diş sarımsak


  • 4 yemek kaşığı bulgur ya da pirinç


  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı


  • 1 yemek kaşığı domates salçası


  • 1 havuç rendesi


  • 1 çay kaşığı tuz


  • 1/2 çay kaşığı karabiber
Nasıl Yapılır?

1. Soğanlar evvel yıkanır akabinde sirkeli suda bir kaç dakika bırakılır. Topraklarından arındıktan daha sonra suyu süzülür ve yavaşça kurulanır.

2. Soğanlar yemeklik doğranır. Zeytinyağı tencereye eklenir ve ısındığında soğanlar eklenerek kavrulur.

3. Soğanlar biraz renk almaya başladığında sarımsaklar ezilerek eklenir.

4. Kıyma eklenir ve kavrulur.

5. Tencereye salça eklenir ve kokusu çıkana kadar kavrulur.

6. Havuç rendelenir.

7. Ispanaklar birkaç modüle doğranır ve havuç ile bir arada tencereye eklenir, ıspanaklar küçülene kadar kavrulur.

8. Bulgur ya da pirinç, baharatlar ve su eklenir, kısık ateşte pişirilir.

Afiyet olsun.


Kıymalı ıspanak topları tanımı:


Malzemeler:



  • 500 gr ıspanak (İnce kıyılmış)


  • 3 adet büyük uzunluk yumurta


  • 2 kahve fincanı ekmek kırıntısı (Veya galeta unu)


  • 1 demet taze soğan (İnce doğranmış)


  • 1 su bardağı parmesan peyniri (Rendelenmiş)


  • 1 kahve fincanı cheddar yahut taze kaşar peyniri (Rendelenmiş)


  • 1/ 2 su bardağı tereyağı (Eritilmiş)


  • 1 çay kaşığı sarımsak tozu


  • 1 / 2 çay kaşığı tuz


  • 1 / 2 çay kaşığı karabiber
Nasıl Yapılır?

1. Büyük bir kapta ıspanakları elinizle ovun ve çıkan suyunu sıkarak süzün.

2. Üzerine ekmek kırıntısını, peynirleri, tereyağını, yeşil soğanı, yumurtaları, tuz, karabiber ve sarımsağı ekleyerek yeterlice karıştırın.

3. Harçtan ceviz büyüklüğünde kesimler alarak toplar haline getirin ve yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin.

4. Evvelden ısıtılmış 180 derecedeki fırında 20-25 dakika süreyle, ıspanak topları altın rengini alana kadar pişirin.

5. Fırından alarak sıcak yahut ılık servis edin.

Afiyet olsun.


Mantarlı ıspanak kavurması tanımı:


Malzemeler:



  • 200 gram kültür mantarı


  • 2 avuç ıspanak


  • Yarım yemek kaşığı biber salçası


  • 1 adet kuru soğan


  • 1 tutam tuz


  • 1 tutam karabiber


  • 1 tutam pul biber


  • Zeytinyağı
Nasıl Yapılır?

1. Ispanak ve mantar düzgünce temizlenir, istenilen biçimde ve irilikte doğranır.

2. Soğan küp küp doğranır.

3. Tencere ya da tavaya zeytinyağı koyulur, kızdırılır. Zeytinyağı kızınca soğanlar koyulur ve karıştırılır.

4. Soğanlar pişmeye durunca salça koyulur ve karıştırılır. Ispanak ve mantar eklenir, baharatlar koyulur ve karıştırılır.

5. Tencerenin kapağı kapatılır, ocak kısık ayarda kendi suyunda biraz pişirilir.

6. Tencerenin kapağı açılır ve suyu çekene kadar pişirilir.

7. Ilık servis edilir.

Afiyet olsun.


Ispanaklı rulo tanımı:


Malzemeler:



  • 500 gr ıspanak (Sadece yaprakları)


  • 4 adet yumurta


  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı


  • 2 yemek kaşığı un


  • 1/2 çay kaşığı tuz


  • 1/2 çay kaşığı tane karabiber (Taze çekilmiş)


  • İç harcı için:


  • 4 adet kırmızı biber (Közlenmiş)


  • 300 gr süzme yoğurt


  • 200 gr labne peyniri


  • 2 diş sarımsak (İsteğe bağlı ve rendelenmiş)


  • 1/2 çay kaşığı tuz
Nasıl Yapılır?

1. Ispanağı kaynar suda, hayli kısa süreli haşlayın. Haşlama suyunu süzüp fazla suyunu sıktıktan daha sonra soğuması için bir kapta bekletin. Soğuduktan daha sonra bir blender aracılığıyla püre haline getirin.

2. Yumurtaların sarı ve beyaz kısımlarını dikkatli bir biçimde ayırın. Yumurta beyazlarını, mikser sayesinde süratli periyotta 3-4 dakika katılaşana kadar çırpın.

3. Bir kapta yumurta sarılarını çırpın. Un, tuz, tane karabiber ve ıspanak püresini ekleyerek yeterlice karıştırın.

4. Köpük köpük olan yumurta beyazını, ıspanaklı karışıma ek edin ve bir spatula sayesinde alttan üste hakikat hafifçeçe karıştırın.

5. Dikdörtgen bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve karışımı ince bir kat halinde yayın. Evvelden ısıtılmış 170 derecedeki fırında 20-25 dakika kadar pişirin.

6. İç harcı için, süzme yoğurt ile labne peynirini bir kaseye alın. Sarımsak ve tuzu ekleyerek, pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar karıştırın.

7. Közlenmiş kırmızı biberlerin sap ile çekirdekli kısımlarını ayıkladıktan daha sonra ince ve uzun şeritler halinde kesin.

8. Fırından çıkardığınız ıspanaklı tuzlu keki yağlı kağıt serdiğiniz mutfak tezgahına alın. Üzerine bir peçete örtün ve kısa bir süre oda sıcaklığında dinlendirin.

9. Ispanaklı kek üzerine hazırladığınız iç harcı, kalın bir kat halinde yayın. Kenar kısmında küçük bir hisse bırakın ve közlenmiş kırmızı biberleri uzunlamasına dizin.

10. Yağlı kağıdın da sayesinde sıkı bir rulo halinde sarın ve soğuması için buzdolabına kaldırın.

11. Soğuduktan daha sonra servis tabağına alın ve dilimleyerek servis edin.

Afiyet olsun.


Ispanaklı yoğurtlu köfte tanımı:


Malzemeler:

Hamuru için:



  • 1 su bardağı köftelik bulgur


  • 2 yemek kaşığı un


  • Tuz
Sosu için:


  • 3 su bardağı yoğurt


  • 3 diş sarımsak


  • 200 gr ıspanak


  • Tuz
Nasıl Yapılır?

1. Köftelik bulgur geniş bir kaseye alın.

2. İçerisine 2 çay kaşığı tuz atın ve üzerine gelecek kadar sıcak su ile ıslatılarak üzeri kapatın. 30 dakika bekletin.

3. Üzerine un ekleyip karıştırın ve avuç içinizle azar azar soğuk su ekleyerek yoğurun.

4. Hamur yavaş yavaş toparlanmaya başlayacaktır.

5. çabucak sonrasında toparlanan hamurdan küçük küçük modüller koparılarak avuç içinizde sıkıştırıp küçük yuvarlaklar yapın.

6. Kalan tüm hamuru bu türlü tamamlayın.

7. Hazırladığınız küçük köfteleri kaynayan su içerisine atın ve makarna haşlar üzere 7-8 dakika haşlayın.

8. Kevgir sayesinde alın ve soğumaya bırakın.

9. Köfteleri çıkardığınız su içerisinde doğranmış ıspanakları 2-3 dakika pişirin.

10. Haşladığınız ıspanakları sudan çıkarıp soğuması için bekleyin.

11. Geniş bir kap içerisinde yoğurt, dövülmüş sarımsak, tuzu karıştırın. 1 çay bardağı soğuk su ve buz modülleri ek edin.

12. Soğuyan köfte ve ıspanakları bu karışıma ekleyin.

Afiyet olsun.
 
Üst