Rus Petrolü Alternatif Sağladığından Hindistan’ın OPEC İthalatı Tüm Zamanların En Düşük Seviyesinde

Beykozlu

New member
OPEC, Hindistan’ın Nisan ayında ithal ettiği günlük 4,6 milyon varil petrolün günde 2,1 milyon varilini tedarik etti.


Yeni Delhi:

Endüstri verilerine göre, petrol üreticileri karteli OPEC’in Hindistan’ın petrol ithalatındaki payı Nisan ayında tüm zamanların en düşük seviyesi olan yüzde 46’ya geriledi.

Başta Orta Doğu ve Afrika olmak üzere Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ülkeleri, Nisan 2022’de Hindistan’ın ithal ettiği tüm ham petrolün yüzde 72’sine sahipti.

Enerji kargo takipçisi Vortexa’ya göre bu pay Nisan 2023’te yüzde 46’ya düştü.

OPEC, bir zamanlar Hindistan’ın ithal ettiği tüm ham petrolün yüzde 90’ını oluşturuyordu, ancak bu oran, Moskova’nın geçen yıl Şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Rus petrolünün indirimli olarak satışa sunulmasından bu yana düşüyor.

Rusya, Hindistan’dan ithal edilen tüm petrolün üçte birinden fazlasını tedarik ederek, rafinerilerde benzin ve motorine dönüştürülen ham petrolün en büyük tek tedarikçisi olmaya devam etti.

Rusya’dan yapılan ithalat artık, son on yılda Hindistan’ın en büyük tedarikçileri olan Irak ve Suudi Arabistan’dan yapılan toplam alımlardan daha fazla.

Şubat 2022’de Rusya-Ukrayna ihtilafının başlamasından önce Hindistan’ın ithalat sepetinde yüzde 1’in altındaki pazar payından Rusya’nın Hindistan’ın ithalatındaki payı Nisan ayında yüzde 36 pay alarak günde 1,67 milyon varile yükseldi.

OPEC, Hindistan’ın Nisan ayında ithal ettiği günlük 4,6 milyon varil petrolün günde 2,1 milyon varilini tedarik etti. Vortexa’ya göre bu ona yüzde 46’lık bir pay verdi.

Geçmişte Hintli rafineriler, yüksek navlun maliyetleri nedeniyle nadiren Rus petrolü satın aldılar, ancak şimdi, Moskova’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle bazı Batılı ülkelerin bunu reddetmesi nedeniyle, diğer kalitelere göre indirimli olarak bol miktarda Rus petrolünü kapıyorlar.

Mart ayında Rusya’dan yapılan alımlar, 2017-18’den beri Hindistan’ın en büyük petrol tedarikçisi olan Irak’tan alınan günlük 0,81 milyon varil (bpd) petrolün iki katıydı. Suudi Arabistan, günde 0,67 milyon varil tedarikle 3. sıraya geriledi.

Aylık bazda, Rusya’dan yapılan alımlar, Mart ayında ülkeden ithal edilen günlük 1,64 milyon varil petrolden marjinal bir artış gösterdi. Mart ayında ABD’yi geride bırakarak dördüncü en büyük tedarikçi haline gelen BAE, ABD kaynaklı günlük 119.000 varil petrolün üzerinde, günde 185.000 varil sattı.

Vortexa’nın Asya-Pasifik analiz başkanı Serena Huang, “Hindistan’ın Nisan ayında Rus ham petrol ithalatı bir kez daha yeni bir rekor kırdı, ancak aylık artış yavaşladı ve muhtemelen bu ay zirve yapıyor olabilir” dedi.

Çin’den Urallar için artan rekabet, muhtemelen Hindistan’ın Rus ham petrol ithalatındaki artışları sınırlayacaktır.

“OPEC’in Hindistan’daki ham petrol pazar payı, geçen ay yüzde 46’ya düşerek, bir yıl önceki %72’den, çok yılın en düşük seviyesine geriledi. OPEC, rafineriler eninde sonunda pazar payını geri kazanmak için çetin bir savaşla karşı karşıya kalabilir. Huang, vadeli sözleşmelerini yerine getirmenin dışında en yüksek marjı veren ham petrol” dedi.

Rusya, Avrupa Birliği’nin Aralık ayında ithalatı yasaklamasının ardından enerji ihracatındaki açığı kapatmak için Hindistan’a rekor miktarda ham petrol satıyor.

Aralık ayında AB, Rusya’nın deniz yoluyla taşınan petrolünü yasakladı ve varil başına 60 ABD Doları’lık bir tavan fiyat koydu. Sanayi yetkilileri, Hintli rafinerilerin BAE dirhemini 60 ABD Dolarından daha düşük bir fiyata ithal edilen petrolü ödemek için kullandığını söyledi.

Vortexa’ya göre Hindistan, Mart 2022’de Rusya’dan günde sadece 68.600 varil petrol ithal etti ve bu yıl alımlar günde 1.678.000 varile sıçradı.

()
 
Üst