RBI, GSYİH Büyüme Tahmininin 2023-24 İçin %6,5 Olacağını Söyledi

Beykozlu

New member
Hindistan Merkez Bankası (RBI), 2023-24 mali yılı için GSYİH büyüme projeksiyonunu %6,5 olarak korurken, Vali Shaktikanta, Hindistan ekonomisinin ve finans sektörünün küresel zorluklar arasında dirençli kaldığını belirtti.

RBI Para Politikası Komitesi (MPC), büyümenin yıl boyunca dalgalanacağını ve son çeyrekte %5,7’ye düşmeden önce ilk çeyrekte %8’e çıkması beklenen bir artış öngörüyor. Bu tahminler, mali yıla güçlü bir başlangıç ve ardından kademeli bir yavaşlama önermektedir.

Ülke ekonomisine güvenoyu veren Das, “Hindistan ekonomisi ve finans sektörü, benzeri görülmemiş küresel ters rüzgarların ortasında güçlü ve dirençli duruyor” dedi. Bu iyimserlik, merkez bankasının repo oranını %6,5’te sabit tutma kararına yansıdı ve ülkenin para politikasındaki istikrarı pekiştirdi.

Enflasyon endişelerine cevaben para politikasında olası bir sıkılaştırmaya işaret eden PPK, çabalarını politika duruşundaki uzlaşmanın geri çekilmesine odaklıyor. Merkez bankasının fiyat istikrarını koruma taahhüdünün sinyalini veren Vali Das, “Gelişen enflasyon konusunda yakın ve sürekli tetikte olmak kesinlikle gerekli” dedi.

RBI, FY’24 için perakende enflasyon tahminini önceki %5.2’lik tahminden %5.1’e revize etti. Bu hafif düşüşe rağmen Vali, manşet enflasyonun RBI’nin %4’lük hedefinin üzerinde olduğunu ve yılın geri kalanında da bu şekilde kalmasının beklendiğini vurguladı.

Vali ayrıca küresel ekonomik aktivite konusunda temkinli bir not verdi. Das, “Küresel ekonomik aktivitenin hızı, jeopolitik durum nedeniyle yavaşlayacak” diyerek, önümüzde duran potansiyel zorlukların altını çizdi.

RBI’nin ileriye dönük rehberliği, merkez bankasının ekonomik büyüme ve enflasyon risklerini yönlendirmede karşı karşıya olduğu hassas dengenin altını çiziyor. Gelişmekte olan ekonomik manzarayı yakından izlemeye ve Hindistan finansal sistemindeki istikrarı korumak için gerekli ayarlamaları yapmaya devam edecektir.
 
Üst