RBI Başkanı Shaktikanta Das: En Kötü Enflasyon Geride Kaldı

Beykozlu

New member
RBI Başkanı Shakkanta Das, küresel büyümede düşüş eğilimi olduğunu söyledi


Bombay:

Rezerv Bankası başkanı Shaktikanta Das Cuma günü yaptığı açıklamada, pandemi, Ukrayna savaşı ve dünya çapında senkronize para politikası sıkılaştırmasından küresel ekonomiye yönelik çok sayıda şoka rağmen, yerel ekonomi ve finans sektörünün istikrarlı olduğunu ve enflasyonun en kötüsünü geride bıraktığını söyledi.

Ayrıca, doların muazzam değer kazanmasına rağmen rupinin emsal para birimleri arasında en az oynaklığı sergilediğini söyledi.

Bu akşam Kochi’de 17. KP Hormis’i (Federal Bank kurucusu) anma konuşmasını yapan Das, birkaç ay önce eli kulağında bir küresel durgunlukla ilgili ezici endişelere rağmen, küresel ekonominin daha fazla direnç göstererek sert iniş olasılığını azalttığının altını çizdi.

Vali, küresel büyümede düşüş eğilimi olduğunu söyledi. İşgücü piyasası dinamiklerinden piyasa gücünün yoğunlaşmasına ve daha az verimli tedarik zincirlerine kadar enflasyonun itici güçlerinde meydana gelen yapısal değişimler konusunda da önemli bir belirsizlik var.

Bununla birlikte, güven verici yönler, küresel gıda, enerji ve diğer emtia fiyatlarının ilgili tepe noktalarından yumuşaması ve tedarik zincirlerinin normalleşmesi, bunun da enflasyonun düşürülmesine ve dolayısıyla ithal enflasyonun kontrol altına alınmasına yardımcı olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Hindistan’ın G20 başkanlığını yürütürken ortaya çıkan birçok krizde yön bulmadaki rolü hakkında konuşurken, bu küresel rolün ülkeye, küresel makro-finansal görünümü bozan zorlu jeo-ekonomik değişimler ortamında geldiğini söyledi.

Mevcut küresel ekonomik düzenin çoklu şokların şiddetli etkisini yönetme kapasitesi, kritik sektörlerde ciddi arz-talep dengesizliklerine yol açarak ve neredeyse tüm ülkelerde yüksek enflasyona yol açarak tehdit altında.

Bu türden kilit zorluklardan biri, bastırılmış küresel büyümenin ortasında birkaç on yılın en yüksek seviyelerine yükselen enflasyonun küreselleşmesiyle mücadele etmektir. Karmaşık politika sorunları ortaya çıkardı.

Küresel sorunlara işbirlikçi ve etkili çözümleri teşvik etmek için önde gelen forum olarak, fikir birliği oluşturmadaki zorluklar ve jeopolitik görünüme ilişkin belirsizlik göz önüne alındığında, G20’nin görevi biçilmiş kaftandır dedi ve devam eden küresel krizin hem bir tehdit olduğunun altını çizdi. Dünya GSYİH’sının yüzde 85’ini ve küresel ticaretin yüzde 75’ini temsil eden G20 için fırsat ve büyük sınav.

IMF’den alıntı yaparak, Ukrayna savaşıyla birlikte jeopolitiğin artık jeo-ekonomi tarafından devralındığını ve bu nedenle küresel ekonominin ticaret, teknoloji ve sermaye akışı olmak üzere beş ana kanal üzerinden işleyen bir jeo-ekonomik parçalanma süreci yaşadığını söyledi. , emek hareketliliği ve küresel yönetişim.

Dünya toplumunun karşı karşıya olduğu çoklu riskler arasında, enflasyondaki artışın her ekonomide, enflasyonu dizginleyecek kadar faiz oranlarını yükseltmek ile aynı zamanda sert bir inişten kaçınmak için büyüme fedakarlığını en aza indirmek arasında karmaşık bir para politikası ikilemi oluşturduğunu söyledi. .

Dolardaki yükselişin dış borcu yüksek ülkeler karşısında yarattığı etkiyle ilgili olarak, G20 ülkelerini bu nedenle bir daha küresel kriz çıkmaması için bu ülkelere destek vermeye çağırdı.

Ayrıca, dünyanın en büyük 20 ekonomisinden oluşan grupları, daha savunmasız ulusların zamanında ve yeterli iklim finansmanı almasını sağlamaya çağırdı.

Yetkili, 2022’nin başından bu yana sistemik merkez bankalarının agresif ve senkronize para politikası sıkılaştırması ve bunun sonucunda doların değer kazanması, yüksek dış borç payına sahip birçok ekonominin borç sıkıntısına karşı oldukça savunmasız hale gelmesine yol açtı.

IMF rakamlarından alıntı yaparak, düşük gelirli ülkelerin yüzde 15 kadarının zaten borç sıkıntısı içinde olduğu tahmin ediliyor ve ek olarak yüzde 45’i de yüksek borç sıkıntısı riski altında. EM’lerin yaklaşık yüzde 25’i de yüksek risk altındadır.

Ancak vali, dış borcumuz dengelerimiz ve ekonomik büyüme hızımız için minimum düzeyde olduğu için bu cephede bizim için endişelenecek bir şey olmadığını söyledi.

Dolardaki artış ayrıca büyük sermaye çıkışlarına yol açarak rezerv kayıplarına, keskin kur değer kayıplarına ve artan ithal enflasyon baskılarına neden oldu. Böyle bir durumda, düşük ve orta gelirli ülkelerde kötüleşen borç durumunun ele alınması ve resmi ikili ve özel alacaklılar tarafından çok taraflı bir çerçevede koordineli borç muamelesinin kolaylaştırılması G20 için öncelik olmalıdır dedi.

Özetle Das, G20 başkanlığımızın daha kapsayıcı bir küresel ekonomik düzene ulaşmak için finansal katılım, iklim değişikliği ve hafifletme için dijital kamu altyapısına odaklanması gerektiğini söyledi.

G20 ülkelerine, bu gündemi ileriye taşımak için teknoloji transferi ile birlikte iklim değişikliği konusunda küresel eyleme liderlik etme ve iklim finansmanının sağlanmasında büyük sorumluluk düştüğünü sözlerine ekledi.

()
 
Üst