Patlamış Mısır Hakkında Daha Evvel Duymadığınız Birbirinden Enteresan Bilgiler

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Patlamış mısır, en keyifli anların yol arkadaşı. Maç izlerken, sinema izlerken, televizyon izlerken her vakit yanımızda. Patlamış mısır ne vakit icat edildi? Patlamış mısır sıhhat mı? Patlamış mısırın içerisinde neler var? üzere sorulara yanıt bulmak istiyorsanız içeriğimizi okumaya devam edin
👇



Mısırın birinci yetiştiği yer Amerika kıtasına, tarihi de 7 bin yıl öncesine uzanıyor.


Mısırın birinci yetiştiği yer Amerika kıtasına, tarihi de 7 bin yıl öncesine uzanıyor. Mısırı birinci sefer kimin patlattığı hakkında bilgi olmasa da, İnka ve Peru medeniyetlerinde patlamış mısırın hem yiyecek olarak tıpkı vakitte dekorasyon gayesiyle kullanıldığı biliniyor.


Amerika’daki yerlilerinin patlamış mısıra “pisancalla” dedikleri kayıtlara geçmiştir.


1650 yılında bir İspanyol tarafınca yazılmış olan tarihteki en eski bulguda ise Amerika’daki yerlilerinin patlamış mısıra ‘pisancalla’ dedikleri kayıtlara geçmiştir. Amerika’nın eski yerleşimcileri, patlatılabilen cinsteki mısırları yetiştirip atıştırmalık ve kahvaltılık gevrek olarak tüketmişlerdir. Birfazlaca konutta alev üstünde mısır patlatmak için kullanılan ahşap kulplu tel sepetlerin olması ise patlamış mısır tüketiminin yaygınlaştığını gösteriyor


1885 yılında Chicago’ya sokak satıcısı olmak için gelen Charles Creators, akaryakıtla çalışan yeni bir mısır patlatma makinesi icat etmiştir.


Nüfusun gitgide artması ve kentlerin büyümesiyle sokaklarda da patlamış mısır satılmaya başlanmıştır. hem de fıstık da kavurabilen bu makinenin 1983 yılında patenti alınmış ve stantlarda tanıtılmış. sonrasındasındaki senelerda sirklerde ve karnavallardaki sokak satıcıları bu makineyi kullanmaya başlamış. Yoldan geçen beşerler, rengarenk mısır patlatma makinelerinin önünde durup mısırın patlamasını seyrediyor ve taze patlayan mısırlardan alıyorlarmış. Vakit geçtikçe patlamış mısır satıcıları alışveriş merkezleri ve sinemaların şayet olmazsa olmazlarından biri haline gelmiştir. sonrasındasında yeni patlamış mısır makineleri icat edilmiş, patlamış mısır öbür kıtalarda da yaygınlaşmış ve patlamış mısır sanayisi gitgide gelişmiştir.


Patlamış mısır nasıl patlar?


Severek tükettiğimiz patlamış mısırın nasıl patladığı her bir mısır adedinin içerisinde az ölçüde bulunan suya dayanıyor. Mısır çekirdekleri ısıtıldığında su buharlaşır ve çekirdek içerisinde yer alan nişasta yapışkan bir hal alır. Baskının yüksek olması niçini ile nişasta bir anda kabuğu deler ve mısır adedinin kabuğundan dışarı fışkırır.


Mısır patlarken niye ses çıkar?


niçini bir daha mısırın içerisinde bulunan suyun buharlaşmasıdır. Kâfi sıcaklığa ulaştığında mısır adedinin içerisindeki su buharlaşır ve dışarı çıkarken minik titreşimli boşluklar oluşturarak ‘pat’ sesi çıkar.


Sarı mısır taneleri patlayınca niye beyaz hale gelir?


Sarı mısır tanelerinin beyaz hale gelme sebebi mısırın ortasındaki nişastadır. Mısır taneleri ısıtıldığında mısırın ortasındaki su ısının tesiriyle genleşir ve kabuğa basınç uygulamaya başlar. Bu basınç gereğince artınca mısır tanesinin kabuğunu patlatır. Patlama olduğunda dışarı çıkan beyaz renkli kabarık nişastadır. Nişasta olağanda mısırın ortasında Jelatin yapıda bulunur. Taneler ısınınca nişasta patlamaz. Bunun yerine ısıyla genleşerek jelimsi kabarcıklar halini alır. daha sonra bu kabarcıklar birleşir ve biçimsiz beyaz patlakları oluşturur.


Her mısır patlamaz!


Her mısır patlamaz pekala niye? Mısır tanelerinin patlaması için mısırın ortasındaki su ölçüsü da kıymetlidir. Bu oran yaklaşık %14 civarında olmalıdır. Bu niçinle mısır adedinde küçük bir delik açılıp mısır tanesi güneşte bekletilirse veya ısıtıldığında mısır adedinin arasındaki su buharı basınçsız olarak dışarı çıkar ve mısır adedini ondan sonrasında patlatmak isterseniz patlamaz.


Patlamış mısır çeşitleri nelerdir?


Patlamış mısırlar, patlayınca aldıkları formlara göre isimlendirilir ve çoklukla iki kümede toplanır. Düzensiz açılanlara ‘kelebek’, tam açılıp küre biçimini almayanlara ise ‘mantar’ ismi verilir. Kelebek form yaygındır lakin mantar şekil paketleme gibisi süreçlere daha uygun olması ve şekerli şuruplarla kaplamada daha düzgün randıman alınması niçiniyle sanayide tercih edilir.


Patlamayı etkileyen faktörler neler?


Mısır patlatmak için kullanılan biroldukca teknik vardır. Mikrodalga fırın, tava ve sıcak hava kullanarak mısır patlatan makineler en yaygın kullanılanlardır. Yapılan çalışmalarda mısır patlatma tekniğinin; patlamış mısırın hacmine, uzunluğuna ve patlamayan mısır ölçüsüne tesiri olduğu görülmüştür. Mikrodalga fırında yapılanda en büyük taneler ve en çok patlamayan mısır sayısı görülürken; makinede yapılanda ise hacimce en büyük patlamış mısırlar elde edilmiştir. Tavada patlatılan mısırlarda da yağ ve tuz kullanma durumuna nazaran kendi ortasında karşılaştırma yapılmıştır. Bu karşılaştırmada yağ ve tuz kullanılmadan patlatılan mısırların hacim, tane boyutu ve patlamamış mısır ölçüsü bakımından daha âlâ olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, yağ ve tuzla tavada patlatılan mısır en az randıman alınan teknik olmuştur


Barda servis edilen patlamış mısırlar daha tuzlu.


Barda servis edilen patlamış mısırlar daha tuzludur sebebi müşterileri daha fazla susatıp daha hayli içecek almalarını sağlamaktır.


1920’li senelerda Amerika’da sinema salonlarında mısır yemek yasaktı.


1920’li senelerda Amerika’da sinema salonlarında mısır yemek yasaktı. sebebi ise mısır yerken gürültü çıkmasıydı.


Amerikalılar yılda ortalama 50 litreden çok patlamış mısır tüketiyor.


Amerikalılar yılda ortalama 50 litreden çok patlamış mısır tüketiyor. Yani Empire State binasını yılda 18 kere patlamış mısırla dolduracak kadar.


Patlamış mısırın faydaları nelerdir?


  • Yağsız ve tuzsuz yapılan patlamış mısır B ve E vitaminleri açısından pek güçlü bir besin haline gelecektir. Tuz ve yağ oranı arttıkça besin bedeli düşecektir.


  • Patlamış mısır berbat kolesterol ile savaşır ve kalp sıhhatinizi korur.


  • Ölçülü ve sağlıklı biçimde tüketilen patlamış mısır, kan şekerini düzenler. bu biçimdece insülin istikrarını sağlar.


  • Patlamış mısırda antioksidan hususlar bulunur. bir daha sağlıklı biçimde hazırlayıp ölçülü oranda tüketeceğiniz patlamış mısır, sizi hastalıklardan ve kanserden koruyan bir besin olacaktır.


  • Almanya’da yapılan araştırmalar kararında patlamış mısır en sağlıklı atıştırmalık kabul edilmiştir.
Diğer içerikler de ilginizi çekebilir:
 
Üst