Tek başına patates püresinin lezzetine hepimiz bayılıyoruz. Bilhassa et yemeklerinin yanına hayli yakışan lezzetli püreyi bu sefer değiştirerek direkt olarak ana yemeklerin ortasında kullanmaya ne dersiniz? Patates püresi ile yapabileceğiniz, pratik ve kolay bir biçimde hazırlanan, sofralarınıza farklılık katacak birbirinden doyurucu ve lezzetli ana yemek tanımlarını sizler için araştırdık. Gelin daima birlikte damaklarda unutulmaz tat bırakacak tanımlara göz atalım.
1. En uygununu yapabilmeniz için evvela patates püresi tanımından başlayalım.
Malzemeler:
1. Patatesleri haşlayıp suyunu süzün. Kabuklarını soyup bir ezici sayesinde ezin.
2. Patatesler sıcakken tereyağı ve sütü ek edip pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar blenderdan geçirin.
3. Rendelenmiş kaşar peyniri, tuz ve baharatları ek edip karıştırın. Sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.
2. Patates püresi ve tavuğun ahengi. Fırında patates püreli tavuk sote tanımı:
Malzemeler:
1. Sıvı yağı tavaya alın, üzerine küp doğranmış tavuk göğüslerini ek edin ve tavuk göğüsleri altın rengi oluncaya dek pişirin.
2. Pişen tavuk göğüslerine soğan, biber, salça, küp doğranmış domatesi ve baharatları da ek edip pişirmeye devam edin. Son olarak tereyağını ekleyip karıştırın ve ocaktan alın.
3. Haşlanmış patatesleri bir kabın içerisine alın ve ezin. İçerisine tereyağ ve tuzu ek edip karıştırın.
4. Patatesi tepsiye yayın. Üzerine sotelediğiniz tavuğu ekleyin. Tepsinin en üstüne rendelenmiş kaşar peyniri ek edip fırına verin.
5. 180 derece fırında 20 dakika pişirin.
Afiyet olsun.
3. İçleri dolu minik çanaklara bayılacaksınız! Patates çanağı tanımı:
Malzemeler:
1. Patatesleri yıkayıp bir tencereye alın ve üstlerini geçecek kadar su eği ile kaynamaya bırakın. Patatesler yumuşayana kadar haşlayın.
2. Patatesler haşlanırken havucu yıkayıp soyun ve rendenin küçük tarafıyla rendeleyip bir tavada zeytinyağı ile soteleyin.
3. Patatesler haşlandıktan daha sonra kabuklarını soyun ve bir kaba alıp çatal sayesinde püre haline getirin. Püre haline getirmiş olduğunuz patateslere sotelediğiniz havuçları ekleyin.
4. Maydanozu da ince ince doğrayıp karışıma ek edin. Tuz, karabiber ve 1 çay kaşığı kadar muskat rendesini de ekleyip güzelce karıştırın.
5. Hazırladığınız bu patates püresinden portakal büyüklüğünde modüller kopartın elinizle yuvarlayın ve ortasını çukurlaştırarak bi çanak hali verin.
6. Patates çanaklarını bir servis tabağına alın.
7. Yoğurt, mayonez ve tuzu başka bir kapta karıştırın ve içine sarımsakları rendeleyin. Güzelce karıştırın.
8. Hazırladığınız patates çanaklarının içlerini bu yoğurtlu karışımla doldurun.
9. Üstlerini kırmızı biberle süsleyin
Afiyet olsun.
4. Efsane lezzetli! Beykoz kebabı tanımı:
Malzemeler:
1. Patlıcanları alacalı olarak soyun.
2. 2 su bardağı yağı geniş bir tavaya alın ve patlıcanları güzelce kızartın.
3. Tavuk, biber ve soğanları küp küp doğrayın.
4. Zeytinyağını başka bir tencereye alın ve yemeklik doğradığınız soğanları pembeleşene dek kavurun. Akabinde küp küp doğradığınız tavuk etlerini ve ince doğradığınız biberi de ekleyerek kavurmaya devam edin. Son olarak tuz ve karabiberi ekleyip, altını kapatın.
5. Farklı bir tencerede patatesleri haşlayın. Kabuklarını soyun.
6. Çatalla ezerek püre haline getirin. Bir sos tavasına aldığınız ezilmiş patateslerin üstüne tereyağı ve sütü ek edin ve sütü çekene dek karıştırarak pişirin. En son tuzunu da ekleyip güzelce karıştırın.
7. Bir fırın kabına kızarttığınız patlıcanları dizin ve karınlarını bir bıçakla yararak açın. Bu kısma hazırladığınız tavuklu karışımı doldurun. Üstüne hazırladığınız patates püresini koyun ve rendelenmiş kaşar serpin.
8. Sosu için su ve salçayı karıştırıp fırın kabına boşaltın.
9. Evvelden ısıttığınız 200 derece fırında, üstleri kızarana dek yaklaşık 25 dakika pişmeye bırakın.
10. Fırından aldıktan daha sonra sıcak sıcak servis edin.
Afiyet olsun.
5. Lazanyaya selam olsun. Fırında kıymalı patates püresi tanımı:
Malzemeler:
Patates püresi için:
1. Patatesleri kabuklarıyla haşlayın.
2. Haşladığınız patateslerin kabuklarını soyun ve çatal yahut blenderın püre aparatı sayesinde ezip, püre kıvamına getirin.
3. Tuz, karabiber ve yumurtaları da ek edin, yeniden ezmeye ve karıştırmaya devam edin.
4. Homojen kıvama gelen püreyi sıkma torbasına alın.
5. İç harç için: Fırını 180 dereceye ayarlayın.
6. Tereyağını tavada eritin. Soğan ve sarımsağı ek ederek kavurun.
7. Soğanlar pembeleşince kıymayı da ek ederek kavurmaya devam edin.
8. Kavurulan kıymaya tuz ve karabiber ek edin.
9. Domatesi rendeleyin ve kıymaya ek edin. Biber salçasını da ekleyerek iç harcı kaynayana kadar pişmeye bırakın.
10. Isıya sağlam porselen kabın içine kıymalı harcı yerleştirin.
11. Sıkma torbasına aldığınız patates püresini, sepet halinde kıymaların üzerine sıkabilir yahut kaşık sayesinde harcın üzerine yayabilirsiniz.
Afiyet olsun.
6. Klasik kavurmadan sıkıldıysanız tam size bakılırsa. Fırında püreli kavurma tanımı:
Malzemeler:
1. 4-5 adet büyük uzunluk patatesi soyulup 4’e bölün ve tencereye alın.
2. Üzerini geçecek biçimde su eklenip haşlamaya bırakın.
3. Yumuşayan patateslerin suyunu süzüp derin bir kaba alın.
4. Üzerine tereyağı, tuz, pul biberi eklenip güzelce ezin.
5. Son olarak közlenmiş ve küp küp doğranmış kapıya biberler ek edilip karıştırın.
6. Hazırlanan püreyi kelepçeli kalıba aktarıp üzerini spatula ile düzeltin. Pürenin üzerine yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peynirini serpin.
7. Onun üzerine kavrulmuş kuşbaşı eti serin.
8. Üzerine kalan kaşar peyniri serpin.
9. Evvelce ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
10. Fırından aldıktan daha sonra üzerine ince kıyılmış maydanozları serpin.
Afiyet olsun.
7. Bu tanımı hayli seveceksiniz! Güveçte kıymalı mantarlı püre tanımı:
Malzemeler:
1. Kıymayı bir tencereye alın, biraz zeytinyağı ilavesiyle güzelce kavurun. çabucak sonrasında üzerine ince ince dilimlenmiş mantarları ek edin. Suyunu çekip geri salınca yemeklik doğranmış soğanı ek edip pembeleşene kadar biraz daha kavurun.
2. İnce kıyılmış sivri biberleri ve kabuğu soyulup küp küp doğranmış domatesleri, sarımsağı, tuzu ve baharatları da ekleyin ve düzgünce kavurun. Gerekirse biraz kaynar su ekleyebilirsiniz. Kıymalı mantarlı sosunuz hazır.
2. Patatesleri haşlayın. Haşlanınca bir kaba alın ve üzerine öteki materyalleri ek edip püre haline getirin. Gerekirse biraz daha süt ek ederek kıvamını ayarlayın.
3. Porsiyonluk güveçlere biraz püre yayın. Kenarlar yavaşça yüksek, ortası yavaşça çukur olursa rahat edersiniz. Ortaya da kıymalı mantarlı harçtan koyun.
4. Üzerine kaşar rendesi serpip 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.
8. Zerzevat sevenler için. Fırında sebzeli patates püresi tanımı:
Malzemeler:
1. Haşladığınız patatesleri soyup küp küp doğrayın. Yıkayıp süzdüğünüz fesleğenleri ince ince kıyın.
2. Patateslerin içine 2 yemek kaşığı tereyağı ekleyerek ezin.
3. Yeterlice ezilen patateslere süzüp sudan geçirdiğiniz garnitürleri ve fesleğenlerin yarısını ekleyerek karıştırın.
4. Orta uzunluk bir fırın kabına püreyi yayın. Üzerine rendelediğiniz kaşar peyniri ve fesleğeni serpin.
5. 180 derece fırında kaşar peyniri eriyinceye kadar pişirin. Sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.
9. Tadına doyamayacaksınız! Patates püresi yatağında misket köfte tanımı:
Malzemeler:
Köfte için:
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1-1,5 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
Patates püresi için:
1. Köfte materyallerini yoğurun. Köfteleri elinizi yağlayarak misket büyüklüğünde yuvarlayın ve buzdolabında yarım saat dinlendirin.
2. Tavada iki yemek kaşığı sıvı yağ kızdırıp kızartın.
3. Kızarttığınız köfteleri tavadan alıp tıpkı tavanın içerisine tereyağ ve salça ekleyip kavurun. Üzerine su ve baharatları ekleyip kaynamaya bırakın.
4. Kaynayan sosa köfteleri yerleştirip yarım saat kısık ateşte pişirin.
5. Patatesleri soyup 2-3 iri modüle kesip tuzlu suda haşlayın. Patatesler piştikten daha sonra daha sıcakken içerisine tereyağ ekleyip ezerek karıştırın.
6. Sütü ocakta ısıtın. Tuz, karabiber ve muskat rendesi ile lezzetlendirin ve püreye ekleyin.
Afiyet olsun.
10. Pizza sevenleri bu biçimde alalım. Patates püreli pizza tanımı:
Malzemeler:
Püre için:
1. Patatesleri haşlayın.
2. Sıcakken içine tuz, tereyağ, kaşar peyniri koyup güzelce ezerek püre yapın.
3. Püreyi yağlanan fırın kabına düzgünce bastırarak yayın.
4. Üzerine sos için, salça ve su karıştırın ve pürenin üzerine dökün.
5. Doğranan gereçleri, rendelenen kaşar peynirini ekleyin.
6. Kekik serpin ve peynirler eriyip kızarmaya başlayana kadar 180 derece fırında pişirin.
Not: Üzerine zevkinize nazaran öbür eklemeler yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
11. yavaşça, lezzetli ve doyurucu. Garnitürlü patates püresi tanımı:
Malzemeler:
1. Kabuklarını soyup doğradığınız haşlanmış patatesleri derin bir kap içerisine alın.
2. Üzerine tereyağı, süt, karabiber, kırmızı toz biber ve tuzu da ekleyerek patates ezeceği ya da çatal yardımı ile püre haline gelene kadar güzelce ezin. Bu etapta patateslerinizin sıcak olması ezmenizi kolaylaştıracaktır.
3. Farklı bir karıştırma kabına mısır, garnitür ve rendelenmiş kaşar peynirini karıştırın.
4. Fırın kabınızın içerisine patates püremizi boşaltarak yayın ve düzeltin.
5. Garnitürlü karışımı da ekleyerek üzerini düzleyin.
6. Hazırladığımız garnitürlü patates püresini 200°C fırında üzeri kızarıncaya kadar pişmeye bırakın.
7. Kızaran garnitürlü patates püreniz servise hazır.
Afiyet olsun.
12. Köfteyi bir de bu biçimde deneyin. İçi patates püreli köfte tanımı:
Malzemeler:
1. Kıyma, ekmek içi, soğan rendesi, tuz ve baharat karışımını yeterlice yoğrun.
2. Patatesleri haşlanıp ezerek içerisine tuz, baharat karışımını ek edin ve uygunca bütünleştirin.
3. Kıymadan istediğiniz büyüklükte kesimler alınıp içini oyarak patates püresinden koyun ve kapatıp fırın tepsisine dizin.
4. Salça, yarım çay bardağı su ve iki yemek kaşığı sıvı yağ, baharatlar ve tuz koyarak karıştırıp tepsideki köftelerin üzerine dökün.
5. Fırından çıkartmaya yakın üzerine kaşar rendeleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.

1. En uygununu yapabilmeniz için evvela patates püresi tanımından başlayalım.
Malzemeler:
4 adet iri haşlamalık patates (yaklaşık 1 kilo)
1,5 bardak süt (kıvamına nazaran arttırılabilir yahut azaltılabilir)
2-3 yemek kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber
İstenirse bir minik tutam hint cevizi rendesi (muskat)
1. Patatesleri haşlayıp suyunu süzün. Kabuklarını soyup bir ezici sayesinde ezin.
2. Patatesler sıcakken tereyağı ve sütü ek edip pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar blenderdan geçirin.
3. Rendelenmiş kaşar peyniri, tuz ve baharatları ek edip karıştırın. Sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.
2. Patates püresi ve tavuğun ahengi. Fırında patates püreli tavuk sote tanımı:
Malzemeler:
3 yemek kaşığı sıvı yağ
4 adet tavuk göğsü (doğranmış)
1 adet soğan (küp biçiminde doğranmış)
3 adet sivri biber
1 adet kapya biber
1 yemek kaşığı domates salçası
1 adet küp küp doğranmış domates
1,5 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı tereyağ
5 adet haşlanmış patates
1 yemek kaşığı tereyağ
2 çay kaşığı tuz
2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1. Sıvı yağı tavaya alın, üzerine küp doğranmış tavuk göğüslerini ek edin ve tavuk göğüsleri altın rengi oluncaya dek pişirin.
2. Pişen tavuk göğüslerine soğan, biber, salça, küp doğranmış domatesi ve baharatları da ek edip pişirmeye devam edin. Son olarak tereyağını ekleyip karıştırın ve ocaktan alın.
3. Haşlanmış patatesleri bir kabın içerisine alın ve ezin. İçerisine tereyağ ve tuzu ek edip karıştırın.
4. Patatesi tepsiye yayın. Üzerine sotelediğiniz tavuğu ekleyin. Tepsinin en üstüne rendelenmiş kaşar peyniri ek edip fırına verin.
5. 180 derece fırında 20 dakika pişirin.
Afiyet olsun.
3. İçleri dolu minik çanaklara bayılacaksınız! Patates çanağı tanımı:
Malzemeler:
5 adet patates
1 adet havuç
1 tutam fazlaca küçük doğranmış maydanoz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 silme tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı (silme) karabiber
1 çay kaşığı (silme) muskat cevizi rendesi
1 su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
1 çay kaşığı tuz
2 diş sarımsak
- 1 çay bardağı toz kırmızı biber
1. Patatesleri yıkayıp bir tencereye alın ve üstlerini geçecek kadar su eği ile kaynamaya bırakın. Patatesler yumuşayana kadar haşlayın.
2. Patatesler haşlanırken havucu yıkayıp soyun ve rendenin küçük tarafıyla rendeleyip bir tavada zeytinyağı ile soteleyin.
3. Patatesler haşlandıktan daha sonra kabuklarını soyun ve bir kaba alıp çatal sayesinde püre haline getirin. Püre haline getirmiş olduğunuz patateslere sotelediğiniz havuçları ekleyin.
4. Maydanozu da ince ince doğrayıp karışıma ek edin. Tuz, karabiber ve 1 çay kaşığı kadar muskat rendesini de ekleyip güzelce karıştırın.
5. Hazırladığınız bu patates püresinden portakal büyüklüğünde modüller kopartın elinizle yuvarlayın ve ortasını çukurlaştırarak bi çanak hali verin.
6. Patates çanaklarını bir servis tabağına alın.
7. Yoğurt, mayonez ve tuzu başka bir kapta karıştırın ve içine sarımsakları rendeleyin. Güzelce karıştırın.
8. Hazırladığınız patates çanaklarının içlerini bu yoğurtlu karışımla doldurun.
9. Üstlerini kırmızı biberle süsleyin
Afiyet olsun.
4. Efsane lezzetli! Beykoz kebabı tanımı:
Malzemeler:
2 modül tavuk göğsü
4 adet patlıcan
1 adet kuru soğan
1 adet çarliston biber
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tutam tuz
1 tutam karabiber
- 2 su bardağı sıvı yağ
2 adet patates püresi
1 çay bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
2 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı salça
- 1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1. Patlıcanları alacalı olarak soyun.
2. 2 su bardağı yağı geniş bir tavaya alın ve patlıcanları güzelce kızartın.
3. Tavuk, biber ve soğanları küp küp doğrayın.
4. Zeytinyağını başka bir tencereye alın ve yemeklik doğradığınız soğanları pembeleşene dek kavurun. Akabinde küp küp doğradığınız tavuk etlerini ve ince doğradığınız biberi de ekleyerek kavurmaya devam edin. Son olarak tuz ve karabiberi ekleyip, altını kapatın.
5. Farklı bir tencerede patatesleri haşlayın. Kabuklarını soyun.
6. Çatalla ezerek püre haline getirin. Bir sos tavasına aldığınız ezilmiş patateslerin üstüne tereyağı ve sütü ek edin ve sütü çekene dek karıştırarak pişirin. En son tuzunu da ekleyip güzelce karıştırın.
7. Bir fırın kabına kızarttığınız patlıcanları dizin ve karınlarını bir bıçakla yararak açın. Bu kısma hazırladığınız tavuklu karışımı doldurun. Üstüne hazırladığınız patates püresini koyun ve rendelenmiş kaşar serpin.
8. Sosu için su ve salçayı karıştırıp fırın kabına boşaltın.
9. Evvelden ısıttığınız 200 derece fırında, üstleri kızarana dek yaklaşık 25 dakika pişmeye bırakın.
10. Fırından aldıktan daha sonra sıcak sıcak servis edin.
Afiyet olsun.
5. Lazanyaya selam olsun. Fırında kıymalı patates püresi tanımı:
Malzemeler:
Patates püresi için:
5 adet patates
1 adet yumurta akı
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
300 gram kıyma
1/2 adet soğan
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
1 adet domates
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1. Patatesleri kabuklarıyla haşlayın.
2. Haşladığınız patateslerin kabuklarını soyun ve çatal yahut blenderın püre aparatı sayesinde ezip, püre kıvamına getirin.
3. Tuz, karabiber ve yumurtaları da ek edin, yeniden ezmeye ve karıştırmaya devam edin.
4. Homojen kıvama gelen püreyi sıkma torbasına alın.
5. İç harç için: Fırını 180 dereceye ayarlayın.
6. Tereyağını tavada eritin. Soğan ve sarımsağı ek ederek kavurun.
7. Soğanlar pembeleşince kıymayı da ek ederek kavurmaya devam edin.
8. Kavurulan kıymaya tuz ve karabiber ek edin.
9. Domatesi rendeleyin ve kıymaya ek edin. Biber salçasını da ekleyerek iç harcı kaynayana kadar pişmeye bırakın.
10. Isıya sağlam porselen kabın içine kıymalı harcı yerleştirin.
11. Sıkma torbasına aldığınız patates püresini, sepet halinde kıymaların üzerine sıkabilir yahut kaşık sayesinde harcın üzerine yayabilirsiniz.
Afiyet olsun.
6. Klasik kavurmadan sıkıldıysanız tam size bakılırsa. Fırında püreli kavurma tanımı:
Malzemeler:
4-5 adet patates
1 küp tereyağı (1 yemek kaşığı kadar)
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
2 adet közlenmiş kapya biber
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 kase kavrulmuş kuşbaşı et
- 6-7 kısım ince kıyılmış maydanoz
1. 4-5 adet büyük uzunluk patatesi soyulup 4’e bölün ve tencereye alın.
2. Üzerini geçecek biçimde su eklenip haşlamaya bırakın.
3. Yumuşayan patateslerin suyunu süzüp derin bir kaba alın.
4. Üzerine tereyağı, tuz, pul biberi eklenip güzelce ezin.
5. Son olarak közlenmiş ve küp küp doğranmış kapıya biberler ek edilip karıştırın.
6. Hazırlanan püreyi kelepçeli kalıba aktarıp üzerini spatula ile düzeltin. Pürenin üzerine yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peynirini serpin.
7. Onun üzerine kavrulmuş kuşbaşı eti serin.
8. Üzerine kalan kaşar peyniri serpin.
9. Evvelce ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
10. Fırından aldıktan daha sonra üzerine ince kıyılmış maydanozları serpin.
Afiyet olsun.
7. Bu tanımı hayli seveceksiniz! Güveçte kıymalı mantarlı püre tanımı:
Malzemeler:
- Üzeri için kaşar peyniri rendesi
400 – 500 gr. kıyma
1 paket kültür mantarı (400 gr.)
1 adet soğan
2 – 3 adet sivri biber
1 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz
Karabiber
Pul biber
Kekik
Zeytinyağı
5 – 6 adet haşlanmış patates
1 çay bardağı kadar süt
Tereyağı
Tuz
Karabiber
1. Kıymayı bir tencereye alın, biraz zeytinyağı ilavesiyle güzelce kavurun. çabucak sonrasında üzerine ince ince dilimlenmiş mantarları ek edin. Suyunu çekip geri salınca yemeklik doğranmış soğanı ek edip pembeleşene kadar biraz daha kavurun.
2. İnce kıyılmış sivri biberleri ve kabuğu soyulup küp küp doğranmış domatesleri, sarımsağı, tuzu ve baharatları da ekleyin ve düzgünce kavurun. Gerekirse biraz kaynar su ekleyebilirsiniz. Kıymalı mantarlı sosunuz hazır.
2. Patatesleri haşlayın. Haşlanınca bir kaba alın ve üzerine öteki materyalleri ek edip püre haline getirin. Gerekirse biraz daha süt ek ederek kıvamını ayarlayın.
3. Porsiyonluk güveçlere biraz püre yayın. Kenarlar yavaşça yüksek, ortası yavaşça çukur olursa rahat edersiniz. Ortaya da kıymalı mantarlı harçtan koyun.
4. Üzerine kaşar rendesi serpip 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.
8. Zerzevat sevenler için. Fırında sebzeli patates püresi tanımı:
Malzemeler:
2 adet orta uzunluk haşlanmış patates
1 kavanoz karışık garnitür
2 yemek kaşığı tereyağı
10-12 iri yaprak fesleğen
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1. Haşladığınız patatesleri soyup küp küp doğrayın. Yıkayıp süzdüğünüz fesleğenleri ince ince kıyın.
2. Patateslerin içine 2 yemek kaşığı tereyağı ekleyerek ezin.
3. Yeterlice ezilen patateslere süzüp sudan geçirdiğiniz garnitürleri ve fesleğenlerin yarısını ekleyerek karıştırın.
4. Orta uzunluk bir fırın kabına püreyi yayın. Üzerine rendelediğiniz kaşar peyniri ve fesleğeni serpin.
5. 180 derece fırında kaşar peyniri eriyinceye kadar pişirin. Sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.
9. Tadına doyamayacaksınız! Patates püresi yatağında misket köfte tanımı:
Malzemeler:
Köfte için:
300 gram dana kıyma
1 adet rendelenmiş soğan
2 diş ezilmiş sarımsak
3 yemek kaşığı galeta unu
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1/2 çay kaşığı kimyon
1/2 tatlı kaşığı pul biber
1/2 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı (silme) tuz
4-5 kısım maydanoz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1-1,5 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
Patates püresi için:
650 gram patates
1 yemek kaşığı (tepeleme) tereyağı
1/2 su bardağı sıcak süt (kullanılan patatese bakılırsa değişebilir miktarı)
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1 tutam muskat cevizi rendesi
1. Köfte materyallerini yoğurun. Köfteleri elinizi yağlayarak misket büyüklüğünde yuvarlayın ve buzdolabında yarım saat dinlendirin.
2. Tavada iki yemek kaşığı sıvı yağ kızdırıp kızartın.
3. Kızarttığınız köfteleri tavadan alıp tıpkı tavanın içerisine tereyağ ve salça ekleyip kavurun. Üzerine su ve baharatları ekleyip kaynamaya bırakın.
4. Kaynayan sosa köfteleri yerleştirip yarım saat kısık ateşte pişirin.
5. Patatesleri soyup 2-3 iri modüle kesip tuzlu suda haşlayın. Patatesler piştikten daha sonra daha sıcakken içerisine tereyağ ekleyip ezerek karıştırın.
6. Sütü ocakta ısıtın. Tuz, karabiber ve muskat rendesi ile lezzetlendirin ve püreye ekleyin.
Afiyet olsun.
10. Pizza sevenleri bu biçimde alalım. Patates püreli pizza tanımı:
Malzemeler:
Püre için:
5-6 adet orta uzunluk patates
2 yemek kaşığı tereyağ
1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi
Tuz
1 yemek kaşığı salça
3-4 yemek kaşığı su
Sosis
Sucuk
Salam
Domates
Biber
Mısır
Kaşar peyniri rendesi
Kekik
1. Patatesleri haşlayın.
2. Sıcakken içine tuz, tereyağ, kaşar peyniri koyup güzelce ezerek püre yapın.
3. Püreyi yağlanan fırın kabına düzgünce bastırarak yayın.
4. Üzerine sos için, salça ve su karıştırın ve pürenin üzerine dökün.
5. Doğranan gereçleri, rendelenen kaşar peynirini ekleyin.
6. Kekik serpin ve peynirler eriyip kızarmaya başlayana kadar 180 derece fırında pişirin.
Not: Üzerine zevkinize nazaran öbür eklemeler yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
11. yavaşça, lezzetli ve doyurucu. Garnitürlü patates püresi tanımı:
Malzemeler:
5 adet patates
50 g tereyağı
1 çay bardağı süt
Karabiber
Kırmızı Toz Biber
Tuz
5 yemek kaşığı mısır
560g garnitür
Kaşar peyniri
1. Kabuklarını soyup doğradığınız haşlanmış patatesleri derin bir kap içerisine alın.
2. Üzerine tereyağı, süt, karabiber, kırmızı toz biber ve tuzu da ekleyerek patates ezeceği ya da çatal yardımı ile püre haline gelene kadar güzelce ezin. Bu etapta patateslerinizin sıcak olması ezmenizi kolaylaştıracaktır.
3. Farklı bir karıştırma kabına mısır, garnitür ve rendelenmiş kaşar peynirini karıştırın.
4. Fırın kabınızın içerisine patates püremizi boşaltarak yayın ve düzeltin.
5. Garnitürlü karışımı da ekleyerek üzerini düzleyin.
6. Hazırladığımız garnitürlü patates püresini 200°C fırında üzeri kızarıncaya kadar pişmeye bırakın.
7. Kızaran garnitürlü patates püreniz servise hazır.
Afiyet olsun.
12. Köfteyi bir de bu biçimde deneyin. İçi patates püreli köfte tanımı:
Malzemeler:
400 gram kıyma
1 bardak ekmek içi
1 adet soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
5 adet orta uzunluk patates
1 çay kaşığı baharat karışımı (arzuya nazaran; kekik, tatlı kırmızı biber)
1. Kıyma, ekmek içi, soğan rendesi, tuz ve baharat karışımını yeterlice yoğrun.
2. Patatesleri haşlanıp ezerek içerisine tuz, baharat karışımını ek edin ve uygunca bütünleştirin.
3. Kıymadan istediğiniz büyüklükte kesimler alınıp içini oyarak patates püresinden koyun ve kapatıp fırın tepsisine dizin.
4. Salça, yarım çay bardağı su ve iki yemek kaşığı sıvı yağ, baharatlar ve tuz koyarak karıştırıp tepsideki köftelerin üzerine dökün.
5. Fırından çıkartmaya yakın üzerine kaşar rendeleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.