Pastırma Severler Buraya: Pastırmaları Bozulmadan Uzun Mühlet Saklama biçimleri

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Pastırma birden fazla kişi tarafınca sevilen, baharatla harmanlanmış ve biraz da baharatın sayesinde pişmiş besinlerden biri lakin et eseri olması niçiniyle de basitçe bozulmaya yatkın. Üzülmeyin, bu eseri saklamanın kimi yolları bulunuyor. Pastırmayı olağan buzdolabında yani +4 santigrat derecede saklıyorsanız pastırmanın en çok 7 gün dayanabileceğini bilmelisiniz. Pastırmayı dondurma yoluna giderseniz tazeliğini uzunca bir süre koruyabilir lakin pastırmayı tüketeceğiniz vakit paketin tamamını çıkartmak, buzunu çözdürmek ve hepsini pişirip tüketmeniz gerekiyor. Pastırma stoğunuzu bozulmadan uzun müddet saklamak istiyorsanız size birkaç tavsiyemiz olacak. Bu tavsiyeleri gerçek ve dikkatli bir biçimde okur ve uygularsanız pastırmalarınızı uzun müddet afiyetle yiyebilirsiniz. Akşam yemeğine bir iki pastırma ile lezzet katmak ya da sabah kahvaltısında yumurtanın yanında tane tane pastırma tüketebilmek için hazırladığımız tavsiyelere gelin bir arada göz atalım.


1. Dilimleri başka farklı saklayın


Uzun bir yağlı kâğıt şeridi kesin. Pastırma paketinin tamamını kavraması ve her kesimin ortasına yağlı kâğıt girmesi gerekiyor. Kâğıdın uzunluğunu buna göre ayarlayabilirsiniz.


Pak bir yüzeye kağıdı yayın


Hazırladığınız yağlı kâğıt şeridini düz bir biçimde pak bir yüzeye yayın. Burada yüzeyin pak olması kıymetli zira yağlı kâğıdın iki yüzeyi de besinle temas edecek biçimde katlanacak. Bu sebeple de pak bir tezgâh ya da tepsi üzerinde çalışabilirsiniz.


Pastırmaları dizmeye başlayın


Pastırma dilimlerinden birini yağlı kâğıdın bir ucuna denk gelecek biçimde yavaşça yerleştirin. Pastırma diliminin düz bir biçimde yerleşmesine dikkat edin ve gerekirse elinizle düzeltin. Pastırmanın yağlı kâğıdın kenarına paralel biçimde durmasını sağlayın. Yağlı kâğıdın başka ucunu alarak pastırma diliminin hizasından katlayın. Pastırmanın yerinde kalması ve kaymaması için yağlı kâğıdın katlandığı yeri elinizle düzeltin ve bir köşe hâline getirin. bu türlü yaptığınızda pastırmanın yağlı kâğıdın iki tarafıyla kaplandığını fark edebilirsiniz.


Buzdolabı poşetine koyun


Evvelki adımdaki süreci tekrar edin ve iki tarafını kâğıtla kapladığınız pastırma dilimlerini üst üste yerleştirin. Pastırma dilimleriniz stoklamaya hazır hâle geldi bile! Artık hazırladığınız pastırmaları buzdolabı poşetine koyabilirsiniz. Poşetin havasını elinizle büsbütün boşaltarak ağzını kapatmayı unutmayın. Son olarak da poşetin üzerine tarih yazıp buzluğa koyabilirsiniz.


2. Pastırmalarınızı rulo yaparak saklayın


Bu usulde ise evvela pak bir tepsiye, yağlı kâğıt yerleştiriyoruz. Bu yağlı kâğıdın üzerine pastırmaları rulo yaparak koyuyoruz. sonrasındasında tepsiyi bu türlü buzluğa yerleştiriyoruz. bu türlü pastırmaların donmasını bekleyip daha sonra da öbür basamağa geçeceğiz.


Buzluktan çıkarıp poşete koyun


Buzlukta donan pastırmaları çıkarıp buzdolabı poşetlerine koyabilirsiniz. Bir sefer donduktan daha sonra pastırma dilimleri artık birbirlerine yapışmayacak. Burada kıymetli olan nokta pastırmaların birinci buzluğa girdiği anda birbirine değmiyor olması. İkinci değerli nokta ise poşetin havasını almayı unutmamak. Ayrıyeten tarih yazarsanız sonrasındasında paketleri birbirinden ayırmanız kolay olur.


3. Pastırma dilimlerini düz bir biçimde saklayın


Pastırmaları rulo yapmak istemiyor olabilirsiniz. Rulo yapmadan dondurmak için evvela bir fırın tepsisi hazırlayın ve içerisine yağlı kâğıt yerleştirin. ondan sonrasında pastırmaları yağlı kâğıda dizmeye başlayın. Pastırmalar içinde epey boşluk kalmasa da birbirine değmediğinden emin olun zira pastırmalar birbirine yapışabilir. Bu durumda da yaptığınız sürecin bir manası kalmaz.


İkinci katı oluşturun


Bu usulün avantajı şayet tepside kâfi derinlik var ise üst üste katlar oluşturabilmeniz. bu biçimde bir imkânınız var ise evvelki yerleştirdiğiniz pastırma dilimlerinin üzerine bir yağlı kâğıt daha yerleştirin ve pastırmaları dizmeye devam edin. bu türlü hazırladıktan daha sonra pastırma dilimlerini donması için dondurucuya yerleştirin.


Artık paketleyin


Pastırma dilimleri bir defa donduktan daha sonra buzluktan çıkarın. bu biçimdece dilimleri alabilir ve bir kap ya da buzdolabı poşeti ile tekrar dolaba yerleştirebilirsiniz. Bu süreci yaptıktan daha sonra pastırmaları tıpkı kaba khalbukinız bile yeniden birbirine yapışmadan saklanabilir. İstediğiniz vakit dilediğiniz kadar dilim çıkarabilir ve pastırma yemenin tadına varabilirsiniz.
 
Üst