PANDEMİ daha sonraSI OLAĞANLAŞMANIN BİRİNCİ RAMAZAN AYINDA KALP HASTALARINA İKAZ

taklaci09

Global Mod
Global Mod
KRONİK kalp hastalarının, bir de ağır ya da orta şiddette Kovid geçirdiyse, oruç tutarken hayli daha dikkatli olması gerekiyor. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Kolu Lideri Prof. Dr. Cengiz Köksal, Kovid pandemisi başladığından beri birinci sefer olağanlaşmanın hakim olduğu bir Ramazan ayı geçireceğiz. Kovid’in kendisi de pıhtılaşmayı tetiklediği için bedeni asla susuz bırakmamalı, iftardan sahura kadar bol su içmeli ve daha sıvı besinler tüketerek Ramazan’ı geçirmeli. Yeşillik de pıhtılaşmayı önleyici tesire sahip. İftar sofralarında eksik olmamalı. Daima ilaç kullanan hastalarımız, dozlarını eksiltmeden iftar ve sahur ortasına yaymalı dedi.

Ramazan ayında tutulan oruç, vücut ve ruh sıhhatini olumlu etkilerken yapılacak küçük kusurlar kalbin ziyan görmesine ve büyük sonuçlar doğurmasına niye olabilir. İftar sofralarının kurulmasıyla birlikte, pandemi daha sonrası olağanlaşmanın de tesiriyle konut içi ziyaretlerin daha da artacağı ve yemek masasında aralıkların epeyce da korunamayacağı bugünlerde, uzmanlar kronik kalp hastalığı olanlar ile Kovid geçmişi bulunan kalp hastalarının fazlaca daha dikkatli davranması gerektiğini vurguladı. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Kolu Lideri Prof. Dr. Cengiz Köksal, 2 yıldır birinci defa olağanlaşmanın hakim olduğu bir Ramazan ayı yaşanacağına dikkat çekerek değerli ihtarlarda bulundu.

İLAÇ DOZLARI AKSATILMAMALI DAHA FAZLA SU TÜKETİLMELİ

Prof. Dr. Köksal, hiç bir Ramazan ayı bu yılkine benzemeyecek. Zira pandemi boyunca fazlaca fazla Kovid geçiren hastamız var. Bunlar içinde hem de kronik kalp hastası olanlar yahut Kovid niçiniyle kalp damar sistemi etkilenenler var. Haklı olarak dini vecibelerini yerine getirmek için oruç tutmak isteyecekler. Lakin normalleri bu Ramazan için biraz daha unutmamız gerekiyor. Kovid geçiren bir hasta, akciğeri yahut farkında olmadan kalbi darbe yemiş bir kalp hastası, en evvel ilaçlarını katiyetle aksatmadan orucunu tutmalı. Bizim için ilaç dozları fazlaca değerli. Günde iki defa ise 12 saatlik iftar ve sahur içinde ilaçlar dozlarını almalılar. Bedenin mutlaka susuz kalmaması gerekiyor. Bilhassa kalp hastaları ve Kovid geçmişi olan hastalar için su tüketimi her zamankinden daha kıymetli zira pıhtılaşma riski yüksek hasta kümesi bunlar dedi.

AĞIR EFORDAN KAÇININ, YÜRÜYÜŞ EN GÜZELİ

Kalp hastalarının oruç periyodunda ağır eforlardan kaçınması gerektiğini de belirten Prof. Dr. Köksal, ‘Ne olursa olsun, pandemiden yeni çıkıyoruz. Maske kuralları ve hijyene bir süre daha uymamız gerekiyor. Açlık ve susuzluk aslına bakarsanız beden direncini kırıyor. Bir de bu kurallara uymazsak, beden her türlü enfeksiyona açık hale gelecektir. Kalp hastalarının oruçluyken daha az efor sarf etmeleri kıymetli lakin bu, hareket etmeyi bırakacağımız manasına da gelmiyor. Kalbe en dost spor yürüyüş. Yürüyüşü mutlaka ihmal etmeyeceğiz. İftardan sahura kadarki süreci yeterli kıymetlendirmemiz lazım diye konuştu.

SOFRADAN YEŞİLLİK EKSİK OLMASIN

Kovid geçiren kalp hastalarının pıhtılaşma açısından daha yüksek risk altında olduğunu tabir eden Prof. Dr. Köksal, kelamlarını şöyleki noktaladı Yeşil besin yüklü beslenmek, bedende pıhtılaşmanın bir nebze de olsa önüne geçeceği için, zerzevat meyve yüklü beslenmemiz hayli kıymetli. Bunları sıvı besinlerle almamız epey kıymetli. İftardan sahura kadar o geçen vakitte azar azar, kalbe fazlaca fazla yüklenmeden beslenmek gerekli. Zira iftarda yiyeceğimiz her türlü yemek, midemizi doldurmamız ve kalbe ayrılan kan ölçüsünün azalması manasına geliyor. Bu da kalbi savunmasız bırakacaktır. Hazmı kolay besinlere yük vermek gerekiyor. Daha az hamur işi, daha epeyce protein ve daha fazlaca yeşillik öneriyorum. Hem hazmı kolay olduğu için, birebir vakitte yeşilliklerin pıhtılaşmayı bir nebze daha zorlaştırma tesiri olduğu için.


Demirören Haber Ajansı / Aktüel
 
Üst