Osmanlı Yemekleri: Osmanlı Mutfağından En Meşhur Yemek Tarifleri…

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Türk mutfağının kökenini oluşturan Osmanlı Mutfağı yemekleri, dünyada en epey ilgi nazarann mutfaklar içinde birinci sırada geliyor. Tarihte özel sofraların vazgeçilmezi olan Osmanlı yemekleri günümüzde davet sofralarını taçlandırıyor. Osmanlı mutfağında binlerce tanım içinden en meşhur ölümsüz yemekleri sizler için haberimizde derledik. İşte Osmanlı mutfağının öne çıkan en özel yemek tarifleri…


Aslı Selçuklu devletine dayanan Osmanlı mutfağı yemekleri davet sofralarının aranan lezzetlerindendir. Osmanlı mutfağı zenginliği ve lezzeti ile dünya mutfakları içinde birinci üçte gösterilen bir mutfaktır. Artık bu görkemli mutfakta en meşhur yemek tanımları neler gelin daima birlikte bir göz atalım. Özel konuklarınız için hazırlayabileceğiniz Osmanlı yemeklerine çabucak aşağıdan ulaşabilirsiniz.


Şehzade Kebabı


Materyaller


• 1 kilo kuşbaşı dana eti

• 3 yemek kaşığı sıvı yağ

• 5 adet patlıcan

• 2 adet soğan

• 3-4 diş sarımsak

• 1 yemek kaşığı domates salçası

• 4 adet yeşilbiber

• 2 su bardağı et suyu

• 1 çay kaşığı karabiber

• 1 çay kaşığı pul biber

• Tuz

Üzerine;

• Dilimlenen soğan ve biberler

• 2 adet domates

Yapılışı

birinci vakit içinderda etler üzerine su eği yapılarak düdüklü tencereye alınır. Kaynayan su üstündeki köpükler alındıktan daha sonra düdüklünün ağzı kapanır ve etler yavaşça yumuşayana kadar pişirilir. Patlıcanların kabukları çizgili doğrandıktan daha sonra küp formu verilerek tuzlu suda bekletilir. Patlıcanların suyu uygunca süzüldükten daha sonra yağda kızartılır.

Bir tencereye sıvı yağ alınır. Soğan ve biberler sırasıyla kavrulur. Sarımsak ve baharat eğinin akabinde da haşlanan etler eklenir ve hafifçeçe sotelenerek ocağın altı kapatılır. Toprak bir kaba patlıcanlar dizilir, etli karışımda üzerine ek edildikten daha sonra karıştırılır. Üzerleri domates, biber ve soğan dilimleri ile süslenir. Sosu için salça 2 su bardağı et suyunda çırpılarak kaba eklenir. 180 derece fırında 15-20 dakika pişirilir.


Erikli Kuzu İncik


Materyaller


• 15 adet arpacık soğan

• 6-7 diş sarımsak

• 4 adet kuzu indik

• 10 adet kuru erik

• 1 adet çubuk tarçın

• 2 kol kekik

• 1 kısım biberiye

• Karabiber

• Tuz

Yapılışı

Eti mühürlemek için tavayı düzgünce ısıtmakla işe başlayın ve etleri gerili önlü mühürleyin. Akabinde mühürlenen etlere tuz ve karabiber serpiştirin. Et ve başka materyallerin tümünü fırın poşetine koyup 180 derece yaklaşık 1 saat kadar pişirin.


Ayva Dolması


Gereçler


• 1 adet limon suyu

• 2 adet büyük uzunluk ayva

Dolmanın harcı için;

• 2 yemek kaşığı kuzu, 2 yemek kaşığı dana kıyma

• 2 yemek kaşığı zeytinyağı

• 2 yemek kaşığı tereyağı

• 1 tane soğan

• 1 çay kaşığı karabiber

• 1 çay kaşığı yenibahar

• 1 tatlı kaşığı tuz

• 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

• 1 yemek kaşığı kuş üzümü

• 1 tatlı kaşığı salça

• Yarım çay bardağı hafifçei canlı pirinç

• 3 kısım maydanoz

• 3 kısım dereotu

Sosu için;

• 4 yemek kaşığı pekmez

Yapılışı

Ayvaların kararmasını önlemek için içlerini temizleyin ve limon suyunun içine alarak 15 dakika bekletin. bir daha bu suyun içine pekmez ekleyip ayvalar yumuşayana kadar haşlayın. Başka bir tencerede kıyma suyunu çekene kadar kavurun. Akabinde yağ ve soğanı ekleyip salça ve öbür materyalleri ekleyip kavurun. Haşlanan yavaşça canlı pirinçleri de ekleyip suyunu çekmesini sağlayın. Artık bir borcama ayvaları alarak içlerini hazırlanan iç harçla doldurabilirsiniz. Borcama kaynatılan pekmezli limonlu suyu ekledikten daha sonra 180 derece fırına verin.
 
Üst