Ocak’ta Vadesiz Hesap Sayısı %3 Artarak 11 Crore’a Çıktı

Beykozlu

New member
Ocak 2022’de 8,4 crore olan demat hesaplarının sayısı Ocak 2023’te 11 crore’a yükseldi. (Dosya)


Yeni Delhi:

Hisse senedi piyasalarından gelen cazip getiriler, hesap açma sürecinin kolaylığı ve artan mali tasarruflar arasında, vadesiz hesapların sayısı Ocak ayında yıllık bazda yüzde 31’lik bir artışla 11 crore’a yükseldi.

Ayrıca, bu tür hesapların artımlı eklemeleri Ocak ayında önceki dört aya göre daha yüksekti. Ancak yine de 2021-22 mali yılı (22 MY) olan 29 lakh’lık ortalama çalıştırma oranının altındaydı.

Motilal Oswal Financial Services tarafından yapılan bir analize göre, bu tür hesapların artımlı eklemeleri, Aralık ayında 21 lakh, Ekim ve Kasım’da 18 lakh ve Eylül ayında 20 lakh’a kıyasla geçen ay 22 lakh olarak gerçekleşti.

Verilere göre, Ocak 2022’de 8,4 crore olan vadesiz hesap sayısı Ocak 2023’te 11 crore’a yükseldi ve yüzde 31’lik bir büyüme kaydetti.

Piyasa uzmanları, son bir yılda kaydi (demat) hesaplardaki artışın, esas olarak hisse senedi piyasalarının sağladığı cazip getiriler ve aracı kurumların müşterilerine sunduğu hesap açma sürecinin kolaylığından kaynaklandığına inanıyor.

Ayrıca, artan finansal okuryazarlık ve gençler arasında ticaretin artan popülaritesi, artışa katkıda bulunan diğer bazı önemli faktörlerdi.

Demat hesaplarının sayısı artmaya devam ederken, Ulusal Menkul Kıymetler Borsası’nın (NSE) aktif müşteri sayısı art arda yedi aydır düşüyor.

NSE’deki aktif hesap sayısı Ocak ayında aylık bazda yüzde 2,9 düşerek 3,4 crore’a düşerek art arda yedinci aylık düşüş oldu. Yıllık bazda, bu tür aktif kullanıcıların sayısı yüzde 2,7 arttı.

Düşüşün yoğunluğu, son üç aydaki 7 lakh ile karşılaştırıldığında Ocak ayında 10.4 lakh hesaplarında daha yüksekti.

Şu anda, en büyük beş indirim komisyoncusu — Zerodha, Angel One, Groww, ICICI Securities ve IIFL Securities — incelenen dönemde toplam NSE aktif müşterilerinin Aralık ayındaki yüzde 59,3’ten yüzde 59,2’sini oluşturuyor.

Bu arada, India Inc’in sermaye piyasası hissiyatı Ocak ayında negatifti ve NSE’nin gösterge endeksi Nifty aylık bazda yüzde 2,9 düştü. Ancak, Birlik Bütçesi duyurusu beklentisiyle ay sonuna doğru oynaklık arttı.


Günün Öne Çıkan Videosu



Perakende Enflasyonu 2 Ay Düştükten Sonra Ocak’ta %6,52’ye Yükseldi
 
Üst