Müslümanlar için en değerli aylardan biri olan Ramazan’ın ortasındayız. Bu ayda gün doğumundan gün batımına kadar yeme-içmeye orta verilir. Akabinde iftar vaktinde ise oruç hurma ile açılır. Pekala bu gelenek nereden geliyor? İftarda oruç niye hurma ile açılır? Orucun hurma ile açılmasının sebeplerini yazdık…????
Hurma, Orta Doğu ve Kuzey Afrika menşeili bir çeşit meyvedir. Zira bu bölgeniz sıcak ve çöl iklimi, hurma ağacının gelişmesi için eksiksiz hava şartlarını sağlar.
Bu sebeple hurma Orta Doğu mutfak külçeşidinin temel ögelerinden biridir. Yemeklerde çoğunlukla kullanılır.
Lakin Ramazan’da iftarı hurmayla açmanın özel bir niçini var.
Orucu hurmayla açmak Hz. Muhammed’in bir hadisidir. Hz. Muhammed “Herhangi biriniz iftar etmek istediği vakit orucunu hurma ile açsın. Hurma bulamazsa, su ile iftar etsin. Su paktır.” hadisiyle orucun hurmayla açılmasını tavsiye etmiştir.
Öncelikle bu sebeple Müslümanlar, iftarda oruçlarını hurmayla açar.
Dini ve kültürel kıymetine ek olarak, hurma, bilhassa uzun saatler boyunca oruç tuttuktan daha sonra, yüksek şeker içeriği niçiniyle anında güç artışı sağlar.
hem de gün boyunca düşük kan şekerini, baş ağrısını ve yorgunluğu önler.
İftarda yemek yemeye başlamadan evvel birkaç hurma yemek hem sindirime yardımcı olur, tıpkı vakitte yüksek lif ölçüsü yardımıyla gece uzunluğu fazla yemek yemenizi önler.
Hurmanın başka faydaları ve hurmalı tarifler için:
Hurma, Orta Doğu ve Kuzey Afrika menşeili bir çeşit meyvedir. Zira bu bölgeniz sıcak ve çöl iklimi, hurma ağacının gelişmesi için eksiksiz hava şartlarını sağlar.
Bu sebeple hurma Orta Doğu mutfak külçeşidinin temel ögelerinden biridir. Yemeklerde çoğunlukla kullanılır.
Lakin Ramazan’da iftarı hurmayla açmanın özel bir niçini var.
Orucu hurmayla açmak Hz. Muhammed’in bir hadisidir. Hz. Muhammed “Herhangi biriniz iftar etmek istediği vakit orucunu hurma ile açsın. Hurma bulamazsa, su ile iftar etsin. Su paktır.” hadisiyle orucun hurmayla açılmasını tavsiye etmiştir.
Öncelikle bu sebeple Müslümanlar, iftarda oruçlarını hurmayla açar.
Dini ve kültürel kıymetine ek olarak, hurma, bilhassa uzun saatler boyunca oruç tuttuktan daha sonra, yüksek şeker içeriği niçiniyle anında güç artışı sağlar.
hem de gün boyunca düşük kan şekerini, baş ağrısını ve yorgunluğu önler.
İftarda yemek yemeye başlamadan evvel birkaç hurma yemek hem sindirime yardımcı olur, tıpkı vakitte yüksek lif ölçüsü yardımıyla gece uzunluğu fazla yemek yemenizi önler.
Hurmanın başka faydaları ve hurmalı tarifler için: