niye Hemen Yağları Beslenme Sisteminize Dahil Etmelisiniz?

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Yağ diyince beşerler bunu daima ziyanlı, berbat bir şey olarak düşünür. Ama çoka kaçmadığınız sürece yağ tüketmek sizi şişmanlatmaz. Aslında yağlar istikrarlı ve sistemli beslenmenin kıymetli bir modülü… Gelin yağın bedeninizde oynadığı role ve yağ tüketmediğinizde bedeninizde neler olacağına yakından bakalım.


Kaynak: https://www.healthline.com/health/fat…

Beslenme nizamınıza yağları niye dahil etmelisiniz?


Yağların bedene faydalarını say say bitmez…


birinci vakit içinderda, bedeninizin vitaminleri emmesine yardımcı olur. A, D, E ve K vitaminleri yağda çözünür, yani bedeniniz onları fakat yağla birlikte tükettiğinizde emebilir.


Yağ tüketmemeniz, bu vitaminlerde eksikliklere niye olabilir ve bu da çeşitli sıhhat meselelerine yol açabilir. Dahası, yağlar hücrelerin büyümesini dayanaklar, bedeninizdeki her hücrenin dış zarının yapısını sağlar.


Yağlar sizi beyin ve göz hastalıklarından korur. Omega-3 yağ asitleri beyninizin, merkezi hudut sisteminizin ve retinanızın sıhhatini müdafaaya yardımcı olur.


Bedeniniz bu yağ asitlerini üretemez onları lakin tüketerek bedeninize alabilirsiniz. Bir öteki yararı ise yağlar yaraların güzelleşmesini de hızlandırır… Temel yağ asitleri, yaraların güzelleşmesinde ve kanın pıhtılaşmasında değerli bir rol oynar.


Ayrıyeten hormon üretimine de katkı sağlar. Bedeniniz, üreme hormonları olan testosteron ve östrojen de dahil olmak üzere belli hormonları üretmek için yağlara muhtaçlık duyar.


Yağlar güç kaynaklarıdır. Tükettiğiniz her gram yağ size yaklaşık 9 kalorilik güç sağlar. Karbonhidrat ve proteinlerle karşılaştırırsak, her bir gram karbonhidrat yahut protein size yalnızca 4 kalori güç verir.


Yağlar 4 alt kategoriye ayrılır: trans yağlar, doymuş yağlar, mono doymamış yağlar ve oldukçalu doymamış yağlar.


Trans yağlar ekseriyetle işlenmiş besinlerin lezzetini ve raf ömrünü uygunlaştırmak için kullanılan en az sağlıklı yağ çeşididir. Bedeniniz trans yağlara muhtaçlık duymaz.



Bu çeşit yağları hayli tüketmek kalp rahatsızlığı, felç ve tip 2 diyabet riskinizi artırabilir. Bir eserin trans yağ içerip içermediğini öğrenmek için paketin üstündeki ortasındakiler kısmını okuyabilirsiniz. İçindekiler kısmında hidrojene yağ var ise, o eseri tüketmemelisiniz.


Doymuş yağlar ise sıklıkla et, yumurta ve süt eserleri üzere hayvansal eserlerde bulunur. Günlük kalori alımınızın yüzde 10’undan daha azını doymuş yağlardan almanız önerilir.


Mono doymamış yağlar da kanınızdaki makûs kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. Bu da kalp hastalığı ve felç riskinizi azaltabilir.



Zeytinyağı, susam yağı, badem, yer fıstığı, ceviz, avocado üzere yiyeceklerde çokça bulunur.


Çoklu doymamış yağ çeşidinin en bilineni omega-3 yağ asitleridir. Omega-3 kalp hastalığı riskinizi azaltmanıza, sistemsiz kalp atış suratınıza karşı korunmanıza ve kan basıncınızı düşürmenize yardımcı olur.


Sıhhatinizi korunmak için tükettiğiniz yağların birden fazla mono doymamış yahut fazlacalu doymamış olmalıdır.


Pekala gereğince yağ tüketmediğinizi nasıl anlarsınız?


Yağ eksikliği nizamlı beslenen insanlarda bir epeyce rastlanmaz. Lakin yeme bozuklukları, kalın bağırsak rezeksiyonu (kolektomi), enflamatuar bağırsak hastalığı, kistik fibroz, pankreas yetmezliği yaşayan insanlarda yağ eksikliğine niçiniyet verebilir.


Ayrıyeten, şayet vitamin eksikliğiniz var ise, yaralarınız yavaş iyileşiyorsa, saçlarını dökülüyorsa, sık sık hasta oluyorsanız yahut cilt iltihabınız var ise bunlar da gereğince yağ tüketmediğiniz manasına gelebilir…


Yani, gereğince yağ tüketmiyorsanız bedeniniz düzgün çalışmayabilir.


Pekala istikrarlı bir beslenme tertibine yağları nasıl dahil edebiliriz?


Daha istikrarlı bir beslenme tertibi için günlük aldığınız kalorinin yüzde 35’ini yağdan almanız önerilir. Fakat tüm yağlar eşit olmadığı için mümkün olduğunca trans yağ içeren yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Beslenme sisteminize yumurta, et yahut süt eserleri üzere kimi doymuş yağları dahil etmelisiniz. Lakin yağ alımınızın birçoklarını zeytin ve zeytinyağları, fındık ve tohumlar, yağlı balıklar ve balık yağları, avokado üzere mono doymamış ve fazlacalu doymamış kaynaklardan almaya çalışın.
 
Üst