Mısır’da firavun mumyalamasıyla ilgili yeni sır ortaya çıktı

Beykozlu

New member
Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı tarafınca yapılan açıklamada, kelam konusu keşfin, 2018’de bir firavun mumyalama atölyesinin bulunmasından yaklaşık 5 yıl daha sonra gerçekleştiği açıklandı.

Açıklamada, Almanya’daki Ludwig Maximilian ve Tübingen Üniversiteleri ile Kahire’deki Ulusal Araştırma Merkezi’nden araştırmacıların, antik Mısır’da mumyalama sürecine ve kullanılan materyallere ait kimi sırları keşfettikleri kaydedildi.

Üç değerli bilgi tek bir yerde

Bu sırların, Mısır-Alman araştırma grubu tarafınca 2018’de Sakkara’daki Mısır arkeoloji heyetinin keşfettiği mumyalama atölyesinde kullanılan çanak çömlekteki organik kalıntıların tahlil edilmesi kararı ortaya çıkarıldığı aktarıldı.

Çalışmalar kapsamında, birinci kere mumyalama süreciyle ilgili kullanılan gereçler ile antik Mısır lisanındaki isimleri ve kullanım alanlarına dair üç kıymetli bilginin tek bir yerde toplandığı tabir edildi.

Mumyalamada kullanılan kimi gereçler çeşitli bölgelerden getiriliyordu

Açıklamada, araştırmanın, “mumyalama sürecinde kullanılan birtakım gereçlerin Akdeniz bölgesi, tropik yağmur ormanları ve Güneydoğu Asya üzere bölgelerden getirtildiğini” ortaya koyduğu vurgulandı.

Bakanlığa bağlı Tarihi Eserler Yüksek Kurulu Genel Sekreteri Mustafa Veziri, araştırma takımının yaptığı çalışmalarda çömlek kapların yüzeyinde mumyalama süreci sırasında kullanılan organik kalıntıların antik Mısır lisanında yazılı olduğu isimleri, vücudun kısımları ve organlara ait isimlerin de bulduğunu belirtti.

İlk defa tanımlanan gereçleri çömleklerin üstündekilerle karşılaştırdık

Antik Mısır mumyalaması hakkındaki metinlerin bir daha okunmasına değerli ölçüde katkıda bulunacak olan bu keşfin değerli olduğunu belirten Veziri, “Araştırma grubu, birinci defa, tanımlanan gereçleri çömleklerin üzerinde yazılanlarla karşılaştırarak, bedenin muhakkak kısımlarını mumyalamak için uygun materyalleri yanlışsız bir biçimde belirleyebildi.” tabirlerini kullandı.

Adlarının da yazıldığı görüldü

Alman takım lideri yardımcısı Susanne Beck de, “Araştırmanın, mumyalama sürecinde kullanılan kapların üzerlerinde içerdikleri materyallerin isimlerinin da yazdığını gösterdiğini” kaydetti. Beck, bu keşfin materyallerin nasıl kullanıldıklarını ve mumyalamada kullanılan bileşenlerin birçoklarının isimlerinin bilinmesine büyük ölçüde katkıda bulunduğunu aktardı.

Eski Mısırlılar, ölülerinin ruhlarının öteki dünyada dirilip bir daha vücutlarına döneceklerine inandıklarından vücutlarının sağlam kalması maksadıyla mumyalama işine büyük ehemmiyet verirlerdi.
 
Üst