Makarna hem doyurucu hem besleyici tıpkı vakitte ekonomik bir tattır. Lezzetiyle neredeyse sevmeyeni yoktur. Artık gelin, bütçe dostu değişik makarna tanımlarını keşfedelim…
1. Hiç vaktiniz olmadığında ve çat kapı konuğunuz geldiğinde en hoş kararı verir.
Sosisli Makarna Tanımı
Materyaller
Kremalı Mantarlı Makarna Tanımı
Gereçler
Bolonez Soslu Spagetti Tanımı
Materyaller
Arabiata Soslu Makarna Tanımı
Gereçler
Bal Kabaklı ve Ada çaylı Tagliatelle Tanımı
Gereçler
Brüksel Lahanalı Spagetti Tanımı
Materyaller
Domatesli Ton Balıklı Makarna Tanımı
Gereçler
Beyaz Peynirli Ispanaklı Fırında Makarna Tanımı
Materyaller
Salçalı Spagetti Tanımı
Gereçler
Sütlü Makarna Tanımı
Gereçler
1. Hiç vaktiniz olmadığında ve çat kapı konuğunuz geldiğinde en hoş kararı verir.
Sosisli Makarna Tanımı
Materyaller
4 adet sosis
10 adet üzüm domates
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım paket makarna
2 yemek kaşığı domates püresi
Yarım adet chili biberi
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Bir tencerede su kaynatın. Kaynamaya başlayınca içerisine tuz ve makarna ek edin.
Sosisleri dilediğiniz üzere doğrayın. Zeytinyağını bir tavaya alın ve kızdırın.
Sosisleri içerisine ekleyin ve yavaşça renk değiştirene kadar pişirin. Chili biberini ince bir biçimde kıyın ve üzerine ek edin.
Domatesleri ikiye bölüp içerisine ekleyin. Domatesler erimeye başlayınca domates püresini ek edin.
Makarnanın piştiği sudan alıp domatesli sosun üzerine ekleyin. Karabiber serpin. Kaşar peyniri de rendeleyebilirsiniz.
Makarna pişince süzün ve makarnayı domatesli sosun içerisine dökün. Sos her yerine geçene kadar karıştırın.
1 ya da 2 dakika daha pişirip ocağın altını kapatın. Biraz dinlenince çabucak servis edin. Afiyet olsun.
Kremalı Mantarlı Makarna Tanımı
Gereçler
1 paket makarna
300 gram mantar
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı haşlanmış bezelye
1 su bardağı krema
1/4 demet dereotu
Yarım çay kaşığı tuz
1 su bardağı rendelenmiş eski kaşar
10 adet Frenk soğanı
Mantarları nemli bir bezle silin ve küçük küpler halinde doğrayın. Dereotunu yıkadıktan daha sonra ince bir biçimde kıyın.
Tereyağını ve zeytinyağını bir tencerede kızdırın. Mantarları ek edin ve soteleyin. Haşlanmış bezelyeleri de ekleyin.
Tuz ile tatlandırın. Makarnayı kaynamış suda 10 dakika kadar haşlayın.
Makarna sosuna krema ekleyin. Kısık ateşte bir süre pişirin. Eski kaşar ve dereotu ile karıştırıp ocaktan alın.
Haşlanan makarnanın suyunu süzün. Sos tenceresine makarnayı alın.
Kremalı makarna sosuyla harmanlayıp ısıya sağlam fırın kabına aktarın.
Üzerine biraz daha eski kaşar peyniri ek edebilirsiniz. Evvelden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirin.
Fırından çıkardığınız makarnaya Frenk soğanları ile süsleyin. Çabucak servis edin. Afiyet olsun.
Bolonez Soslu Spagetti Tanımı
Materyaller
1 paket spagetti
Sıcak su
250-300 gram kıyma
Yarım çay bardağı sıvı yağ
2 adet soğan
3 orta uzunluk domates
2 adet havuç
1 yemek kaşığı salça
1 avuç ceviz içi
Tuz, kekik, karabiber, kimyon
Küçük bir biçimde doğrayıp rondodan geçirdiğiniz soğan ve havucu sıvı yağda kavurun.
Kıymayı ekleyin ve kavurmaya devam edin. 20 dakika kavurduktan daha sonra salçayı ekleyin.
Rondodan geçirilmiş domatesleri ek edin. Altı kısık biçimde kavurun.
Tuz ve baharatlarla tatlandırın. Sebzeler ve kıyma özdeşleşene kadar pişirin.
Haşladığınız spagettinin üzerine koyarak servis edin. Maydanoz ve mutfak robotundan geçirdiğiniz ceviz ile süsleyin. Afiyet olsun.
Arabiata Soslu Makarna Tanımı
Gereçler
Yarım paket haşlanmış penne kalem makarna
1 adet kuru soğan
4 çorba kaşığı zeytinyağı
2 adet rendelenmiş domates
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı pul biber
Yeteri kadar tuz
1 adet kırmızı biber
Soğanları yağda pembeleşinceye kadar kavurun. Rendelenmiş domatesleri ve salçayı ekleyip kavurun.
Biberi ek edin. Tuzu ve pul biberi ekleyin. Biraz kavurunca altını kapatın.
Haşlamış olduğunuz makarna ile uygunca karıştırın. Sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun.
Bal Kabaklı ve Ada çaylı Tagliatelle Tanımı
Gereçler
2 çorba kaşığı tereyağı
Dilek edilen kadar karabiber
Dilek edilen kadar tuz
1 diş dövülmüş sarımsak
1 tutam ada çayı
Yarım su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri
3 su bardağı un
1 kilogram doğranmış bal kabağı
1 çay kaşığı tuz
Fırın tepsisine pişirme kâğıdı serin. Doğradığınız bal kabaklarını dizin.
Evvelden ısıtılmış 200 derece fırında çatal batacak kıvama gelene kadar pişirin. Blendırdan geçirin ve püre haline getirin.
Püre halindeki kabağın 1,5 su bardaklık kısmını, unu ve tuzu yoğurma kabında yoğurun.
Üzerini örtün ve yarım saat boyunca dinlendirin. Hamuru unlu bir tezgâhta 4 mm kalınlığında açın.
6 mm şeritler halinde kesin. Fazla ununu silkeleyin ve kaynayan suya ekleyip tuz serpin. İstediğiniz üzere pişirin ve suyunu süzdürün.
Tereyağını tencerede kızdırın. Sarımsak ve ada çayını kokusu çıkana kadar kavurun.
Makarnaları ek edin. Harmanlanmasını sağlayın. Servis tabağına alın.
Tuz ve karabiber serpin. Peyniri de serpin. Bekletmeden servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Brüksel Lahanalı Spagetti Tanımı
Materyaller
1 kase haşlanmış Brüksel lahanası
1 paket spagetti
1 adet limon
0,2 su bardağı ince kıyılmış dereotu
Yeteri kadar tuz
1 paket krema
Rendelenmiş parmesan peyniri
Makarnayı haşlayın ve suyunu süzdürün. Lahana, krema ve makarnayı bir tencereye alın.
Ocağı açın ve harmanlayın. Dereotunu ekleyin. Tuzunu ayarlayın ve kreması çekene kadar pişirin.
Limon dilimleri ile süsleyin. Parmesan peyniri rendeleyip servis edin. Afiyet olsun.
Domatesli Ton Balıklı Makarna Tanımı
Gereçler
1/3 paket makarna
1 kutu konserve ton balığı
6 adet çeri domates
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı ince doğranmış maydanoz
Makarnayı paketinde yazan yönergelere göre haşlayın. Suyunu süzün.
Çeri domatesleri yıkayın ve dilediğiniz biçimde doğrayın. Bir kasede zeytinyağı, tuzu ve karabiberi karıştırın. İçine domatesleri ekleyin.
Suyunu süzüp ton balığı ekleyin. Güzelce karıştırın. Makarnaları hazırladığınız ton balıklı karışımla birleştirin.
Servis etmeden ince kıyılmış maydanozla süsleyin. Çabucak servis edin. Afiyet olsun.
Beyaz Peynirli Ispanaklı Fırında Makarna Tanımı
Materyaller
1 kase haşlanmış ıspanak
1 paket fırın makarna
250 gram beyaz peynir
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Üzeri için kaşar peyniri
Fırın makarnayı 12 dakika kadar haşlayın. Suyunu süzün ve kenarda bekletin.
Beyaz peyniri rendeleyin. Ispanağı haşlayın. Yumurta, tuz, karabiber ve zeytinyağını harmanlayın.
Haşlanmış makarna ile karıştırın. Peynirli makarna harcını fırın tepsisine alın.
Kaşar peynirini rendeleyin ve üzerine serpin. Evvelce ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Ilık olarak servis edin. Afiyet olsun.
Salçalı Spagetti Tanımı
Gereçler
1 paket spagetti
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
1/4 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı salça
Derin bir tencerede suyu ve tuzu kaynatın. Spagetti makarnayı haşlayın ve suyunu süzün.
Bir tavada zeytinyağı, sarımsak ve salçayı kavurun. Haşlanan makarna suyundan birkaç kepçe alın ve sosa ekleyin.
Haşlanmış makarnaları sosun üzerine ekleyin ve karıştırın. Çabucak servis edin. Afiyet olsun.
Sütlü Makarna Tanımı
Gereçler
3 su bardağı süt
3 yemek kaşığı tereyağı
200 gram kaşar peyniri
1 paket makarna
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı su
Zeytinyağı, tuz ve suyu bir tencerede kaynatın. İçerisine makarnayı ekleyin ve haşlayın.
Suyunu süzdürün ve bir kenara alın. Tencerenin içerisine süt, tereyağı ve kaşar peyniri koyun. Makarnaları da ekleyin.
Makarna sütü çekene kadar pişirin. Akabinde sıcak olarak servis edin. Tuz ile tatlandırmayı unutmayın. Afiyet olsun.