Kurana göre nefis nedir ?

Tolga

New member
Kur'an’a Göre Nefis: İçimizdeki "Hadi Ama!"

Hadi bakalım, bugün biraz ciddi ama bir o kadar da eğlenceli bir konuya dalıyoruz: Nefis! Ama merak etmeyin, çok derinlere inmeyeceğiz, sadece biraz yüzeyde gezineceğiz. Çünkü nefis öyle bir şey ki, hem sizi uykusuz bırakabilir, hem de biraz gülümsetebilir. Hani şu içimizdeki "hadi ama!" sesi var ya, işte o nefis! Kur'an’a göre de o nefis, bazen bizim dostumuz gibi, bazen de sanki düşmanımızmış gibi davranabiliyor. Peki, bu nefis tam olarak nedir? Ve neden bazen "ben bunu yapamam, yapmamam lazım" dedikten sonra, aniden "ama bir tane daha olsa fena olmaz!" diyoruz?

O zaman gelin, nefis ile ilgili biraz eğlenceli bir gezintiye çıkalım. Hem biraz Kur'an’a ne kadar yakıştığını keşfederiz, hem de erkeklerin ve kadınların nefisle olan ilişkisini mizahi bir şekilde ele alırız!

Nefis: Düşman mı, Dost mu?

Kur'an’da nefis, genellikle bir insanın içsel dürtülerini, isteklerini ve egolarını temsil eder. Ancak nefis sadece kötü bir şey değil, aynı zamanda bizleri de geliştirebilecek bir kavram. "Nefis" kelimesi, "nefs" olarak da geçiyor ve kelime anlamı olarak “can” veya “öz” demek. Ancak, bu içsel öz, bazen fazlasıyla "kötü" tarafını sergileyebiliyor. Nefsin en temel özelliklerinden biri, bizim istediğimiz şeyi yapma arzusuyla hareket etmesidir. Yani, çok basit bir şekilde söylemek gerekirse: Nefis, her zaman daha fazla istemek ister. Hani o son çikolatayı bir türlü bırakmak istemeyen, her seferinde "yok artık, bir tane daha yemem, gerçekten!" diyip, bir anda çikolata kutusunun dibine gelmişken, nefis işte tam o anda devreye girer. "Hadi, bir tane daha… Ne olacak ki?" der ve biz bir çikolata daha yeriz.

Kur'an’da ise nefis, bazen bizi doğru yoldan saptıran bir "düşman" gibi tanımlanır, bazen de "ilim ve hikmetle donanmış" bir dost olabilir. Bu kadar karmaşık! Aslında nefis, biraz da bizim nasıl "eğittiğimize" bağlı. Çünkü nefis, ne kadar kontrol edilirse, o kadar sağlıklı bir şekilde yönetilebilir. Ama kontrolsüz bırakıldığında, işte o zaman başımıza bela olabilir. İyi haber şu ki, nefsi kontrol altına almanın da yolları var: İman, sabır ve tabii ki nefsin her zaman daha fazlasını istemesine karşı koymak.

Erkeklerin Nefisle İmtihanı: “Daha Biraz Dene, Belki Bu Sefer!”

Erkekler, nefisle olan ilişkilerinde çoğu zaman biraz "stratejik" yaklaşırlar. Nefislerinin isteğine karşı çıkmak, onlara genellikle "zor ama gerek" gibi gelir. Hani, yemek yediğinde “Evet, doydum” dedikten sonra bir anda "bu tatlıyı yememek de olmaz" diyen biri var ya, işte o genellikle bir erkek olabilir. Çünkü erkekler, çözüme yönelik düşünüp, bazen sorunları "yoluna koyacak" bir strateji ararken, nefis bazen onlara "ama, bir tane daha tatlı zarar vermez" diyebilir. O sırada nefis, onlara sadece "bunu hak ettin" mesajını verir. Bir şekilde, insanın aklı ve nefsi, sürekli çatışır.

Erkeklerin nefisle olan mücadelesi bazen çok basittir: Yeme, içme, uyuma... Bu üç şey erkeklerin en çok zorlandığı noktalardır. Ama ne yapalım, bir erkek her zaman çözüme odaklanmak ister, değil mi? Nefis onlara "bir tane daha, bu sefer daha güzel olacak" dediğinde, erkekler genellikle bu teklifin peşinden gider. Çünkü stratejik düşünürler: "Yarın diyette olacağım, ama bugün bir porsiyon daha yiyeyim, ne olacak ki?" Nefis, onları her zaman bir adım daha fazla istemeye zorlar, ama erkekler genellikle çözümü bir an önce bulmak isterler!

Kadınların Nefisle İmtihanı: “Beni Anlayın, Biraz İzin Verin”

Kadınlar ise nefisleriyle genellikle daha empatik bir ilişki kurarlar. Nefis, kadınlara bazen "hayır, bu seni mutlu etmez" diye fısıldar, ama kadınlar genellikle önce duygusal bir bağ kurmaya çalışırlar. Çünkü nefis sadece fiziksel bir istek değildir, aynı zamanda duygusal bir ihtiyaç da olabilir. Kadınlar, bu istekleri anlayışla karşılar ve genellikle "belki de haklıyım" diyerek onları dengelemeye çalışırlar. Mesela, bir kadın "Evet, tatlı yememeliyim" dediği an, nefis hemen devreye girer: "Ama bu tatlı seni mutlu eder, hem de nasıl bir mutluluk!" Kadınlar, bir şekilde bu "duygusal" bakış açısını kabul etmek zorunda kalırlar.

Kadınların nefisle mücadelesi daha çok içsel bir çözüm bulma üzerine kuruludur. Yani, "Bugün bir şeyler yapmak istiyorum ama bu uzun vadede bana zarar verir" diyerek, duygusal bir çatışmaya girerler. Bu da demek oluyor ki, kadınların nefisleriyle olan mücadelesi biraz daha "bağ kurma" ve "anlayış" gerektirir. Ama bazen de, kadının içindeki "bir tane daha" istekleri ön plana çıkabilir. Sonuçta, kimseyi mutlu etmek bu kadar kolay olamaz!

Sonuç: Nefis ve Biz – "Birlikte Başarabiliriz!"

Kur'an’a göre nefis, hayatımızın önemli bir parçası ve ona karşı nasıl bir tutum sergileyeceğimiz, bizi bir adım daha ileriye taşıyabilir. Ama unutmayalım ki nefis, bizim içimizdeki bir parçadır ve ne kadar onu "eğitmeye" çalışsak da, bazen ona yenik düşeriz. Önemli olan, nefisle sağlıklı bir ilişki kurmak, ona gereken zamanı ve sabrı göstermek, ama asla ona teslim olmamaktır.

Peki, forumdaşlar! Sizce nefisle mücadelede en büyük zorluk nedir? Erkekler mi, kadınlar mı daha fazla nefsin tuzaklarına düşer? Yoksa hepimiz, içimizdeki “bir tane daha” sesini susturmanın yollarını mı arıyoruz? Yorumlarda buluşalım!