Koronavirüste sona doğru! Hastanelerdeki son durumu paylaşan Bakan Koca hoş haberi verdi

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca toplumsal medya hesabından koronavirüse ait son dataları duyurdu. Bakan Koca, Türkiye’de ağır bakımında sırf bir tane korona hastası bulunan hastane sayısının 804 olduğunu duyurdu.

“ALLAH O GÜÇ GÜNLERİ SEMTİMİZE UĞRATMASIN”

Bakan Koca iletisinde “Türkiye’de ağır bakımında sadece bir korona hastası bulunan hastane sayısı 804. 519 hastanemizde ise yatan Covid hastası bulunmamaktadır. Allah o sıkıntı günleri semtimize uğratmasın” sözlerine yer verdi.

İşte Bakan Koca’nın o paylaşımı;


BİLİM KONSEYİ ÜYESİ TURAN: YAZIN DAHA DA REFAHA KAVUŞACAĞIZ


Ankara Kent Hastanesi Ağır Bakım Uzmanı ve Bilim Şurası Üyesi Prof. Dr. Sema Turan, 2 yılın akabinde ağır bakımlarda Olay sayılarının büyük oranda azaldığını söylemiş oldu. Ağır bakımda çalıştığı için 2 yılın kendisi için fazlaca ağır geçtiğini anlatan Turan, “Bütün ağır bakımcı arkadaşlarımız, ağır bakımda çalışan tüm doktorlar ve öteki tüm sıhhat çalışanları kuvvetli bir müddetç yaşadık. Zira bir akut teneffüs yetmezliği salgını yaşıyor üzereydik ve ağır bakımda oksijen gereksinimi duyan fazlaca hastayla birliktedik. Onlara dayanak olmaya çalıştık. Genç hasta, yaşlı hasta, hamile hasta; çeşit çeşit hastayla karşı karşıya kaldık ve her birinde nitekim de başka şeyler yaşadık. Kaybettiğimiz hastalarda daima birlikte üzüldük lakin güzelleşip servise verdiğimiz hastalarda bir bayram havası esti ağır bakımda. İnanın bunu anlatırken de söylerken de tüm hislerim ve samimiyetimle söylüyorum ki şiddetli bir müddetçti sahiden ve bu devri de 2 yıldır faal olarak yaşadık. hem de epeyce yıpratıcı bir dönemdi” diye konuştu.

“COVID-19’DAN KURTULACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM”

Prof. Dr. Turan, yaz aylarının gelmesiyle salgının seyrinde büyük oranda düşüş olacağını belirtip, “Geçtiğimiz senelerda da gördük ki yaz aylarında hadise sayıları bir ölçü azaldı. Şu anda aşının tam manasıyla elimizde oluyor olması, tam aşılı bireylerin artmasının getirdiği koruyuculuk epeyce değerli ve ayrıyeten birlikteinde hadise sayılarının azalmış olması da manalı hakikaten. Bu niçinle de yaz aylarında epey ümitliyim ben. Yaz aylarında hayli daha bir refaha kavuşacağımızı düşünüyorum. Covid-19 salgınından bir biçimde kurtulacağımızı düşünüyorum” dedi.

“PANDEMİLER BU FORMDA BİTİYOR”

Prof. Dr. Turan, salgının sona ermesiyle ilgili ise şunları söylemiş oldu: “Ben şöyleki düşünüyorum; biliyorsunuz daha evvel dünyanın gördüğü salgın 100 yıl öncesine giden İspanyol gribi daha sonrasında gelen Sars’ın birinci tipi ve Mers vardı. Onlar da bu kadar pandemi yapmamıştı ancak İspanyol gribi bir pandemiydi aslında. O periyotta de pandeminin bitişinin net olarak ilan edildiği bir durum kelam konusu değildi. Aslında pandemiler bu türlü bitiyor. Hiç kimse bu açıklamayı çarçabuk yapamaz. Vakte yayılarak, vakit içerisinde giderek azalacak ve endemik hale geldiğinde artık biz bu hastalığı ‘biliyoruz, tanıyoruz, yayılsa bile tedavi edebiliriz’ noktasında gidecek diye düşünüyorum.”

CERRAHPAŞA’DA TEK HASTA KALDI

İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Kolu Öğretim Üyesi ve Türk Ağır Bakım Derneği Lideri Prof. Dr. Oktay Demirkıran, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca’nın deklare ettiğı üçte bir oranındaki Kovid ağır bakım doluluk oranının, bu hafta daha da düşeceğini hatırlatarak, “Türkiye genelinde ağır bakımlarda Kovid hastaları hakikaten epeyce azaldı. Birden fazla merkezde Kovid ağır bakımlar tek tek kapatılıyor ve artık elektif dediğimiz, pandemi niçiniyle ertelenen cerrahi hastalarımız için yataklar hazırda bekletiliyor” sözlerini kullanmıştı.

İhlas Haber Ajansı / Sıhhat
 
Üst