Bugün ne pişireceğini bilemeyenler için birbirinden pratik ve epey lezzetli yemek tanımlarıyla akşam yemeği menüsü. Bugün günün menüsünde sütlü mercimek çorbası, tahinli karnabahar, ıspanaklı makarna ve mandalinalı kurabiye tanımlarımız var. Deneyen herkese afiyet olsun!
Sütlü Mercimek Çorbası Tarifi
Malzemeler
1. Tereyağı ve sıvı yağı tencereye alarak eritin.
2. Soğanları yemeklik olacak biçimde küçük küçük doğrayın ve tencereye ekleyerek orta ateşte pembeleşene kadar kavurun.
3. Unu da ekleyin ve rengi dönene kadar yakmadan kısık ateşte karıştırarak kavurun.
4. Yıkayıp suyunu süzdüğünüz mercimekleri ekleyin ve güzelce karıştırın.
5. Üzerine suyu ekleyip yine karıştırın.
6. Tencerenin kapağı kapatın ve çorbayı kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan daha sonra kısık ateşte orta ara karıştırarak pişirin.
7. Çorbayı mercimekler yumuşayana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
8. Mercimekler piştikten daha sonra çorbayı pürüzsüz olana kadar blenderdan geçirin.
9. Süt ve tuzu da ekleyerek, 4-5 dakika kısık ateşte pişirin ve çorbayı ocaktan alın.
10. Çorbanın kıvamı koyu gelirse, sıcak su ya da tavuk suyu ek edin.
Tahin Soslu Karnabahar Tarifi
Malzemeler:
1. Fırını 200 dereceye ayarlayın.
2. Karnabaharı dilimleyin. Üzerine zeytinyağı gezdirin. Tuz serpin.
3. Karnabaharı fırın tepsisine alın.
4. Sarımsağı folyoyla sarın.
5. 40-45 dakika karnabaharlar yumuşayana kadar pişirin.
6. Bu sırada fıstıkları bir tavada kavurun ve ocaktan alın.
7. Sosu hazırlamak için bütün gereçleri karıştırın.
8. Sarımsağı fırından çıkartın.
9. Elle tutulur bir ısıya geldiğinde yumuşayan sarımsakları sosun içine sıkın.
10. Kremamsı kıvam alana kadar karıştırın.
11. Bir kaseye karnabaharları alın.
12. Üzerine sosu gezdirin. Maydanoz ve fıstıkları koyup servis edin.
Ispanaklı Makarna Tarifi
Malzemeleri
1. Derin bir tencerede sıcak su, tuzu ekleyerek makarnaları haşlayın.
2. Ispanakları düzgünce yıkayın ve saplarından ayırın.
3. Haşlanan makarnayı süzün.
4. Tencereye, tereyağını, kremayı ve sarımsakları ekleyin.
5. Akabinde ıspanakları da ekleyerek yaklaşık 2 dakika kadar pişirin.
6. Son olarak kaşar peyniri rendesini de ekleyip pişirin ve haşladığınız makarna ile harmanlayın.
Mandalinalı Kurabiye Tarifi
Malzemeler
1. Mandalinanın kabuklarını rendeleyin ve suyunu sıkın. Yoğurma kabın içerisinde un ve kabartma tozu hariç tüm materyalleri ek edip, karıştırın.
2. Akabinde kabartma tozu ile unu bir süzgeçten geçirip, ek edin. Hamuru yoğurun, çok ele yapışan bir kıvamda olur.
3. Elinizi yavaşça pudra şekerine batırıp, ceviz büyüklüğünde toplar yuvarlayıp, pudra şekerine bulayın şayet elinize hayli yapışırsa kaşık yardımı ile ceviz büyüklüğünde toplar alın pudra şekerine kaşık yardımı ile her yerini bulayın, tepsiye dizin.
4. Bu süreç bitince yeniden kurabiyeleri pudra şekerine ikinci bir defa bulayın.
5. Evvelden ısıtılmış fırında 180 derece ayarda yaklaşık 20 dakika pişirin. Afiyet olsun.
Sütlü Mercimek Çorbası Tarifi
Malzemeler
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı un
1,5 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı süt
1,5 litre sıcak su
1 tatlı kaşığı tuz
1. Tereyağı ve sıvı yağı tencereye alarak eritin.
2. Soğanları yemeklik olacak biçimde küçük küçük doğrayın ve tencereye ekleyerek orta ateşte pembeleşene kadar kavurun.
3. Unu da ekleyin ve rengi dönene kadar yakmadan kısık ateşte karıştırarak kavurun.
4. Yıkayıp suyunu süzdüğünüz mercimekleri ekleyin ve güzelce karıştırın.
5. Üzerine suyu ekleyip yine karıştırın.
6. Tencerenin kapağı kapatın ve çorbayı kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan daha sonra kısık ateşte orta ara karıştırarak pişirin.
7. Çorbayı mercimekler yumuşayana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
8. Mercimekler piştikten daha sonra çorbayı pürüzsüz olana kadar blenderdan geçirin.
9. Süt ve tuzu da ekleyerek, 4-5 dakika kısık ateşte pişirin ve çorbayı ocaktan alın.
10. Çorbanın kıvamı koyu gelirse, sıcak su ya da tavuk suyu ek edin.
Tahin Soslu Karnabahar Tarifi
Malzemeler:
1 adet karnabahar
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 baş sarımsak
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1/4 su bardağı maydanoz
Tuz
1/4 su bardağı tahin
3 yemek kaşığı limon suyu
3-4 yemek kaşığı su
Tuz
1. Fırını 200 dereceye ayarlayın.
2. Karnabaharı dilimleyin. Üzerine zeytinyağı gezdirin. Tuz serpin.
3. Karnabaharı fırın tepsisine alın.
4. Sarımsağı folyoyla sarın.
5. 40-45 dakika karnabaharlar yumuşayana kadar pişirin.
6. Bu sırada fıstıkları bir tavada kavurun ve ocaktan alın.
7. Sosu hazırlamak için bütün gereçleri karıştırın.
8. Sarımsağı fırından çıkartın.
9. Elle tutulur bir ısıya geldiğinde yumuşayan sarımsakları sosun içine sıkın.
10. Kremamsı kıvam alana kadar karıştırın.
11. Bir kaseye karnabaharları alın.
12. Üzerine sosu gezdirin. Maydanoz ve fıstıkları koyup servis edin.
Ispanaklı Makarna Tarifi
Malzemeleri
1 paket makarna
1 paket krema
1,5 su bardağı parmesan peyniri
2 diş sarımsak
250 gram ıspanak
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
1. Derin bir tencerede sıcak su, tuzu ekleyerek makarnaları haşlayın.
2. Ispanakları düzgünce yıkayın ve saplarından ayırın.
3. Haşlanan makarnayı süzün.
4. Tencereye, tereyağını, kremayı ve sarımsakları ekleyin.
5. Akabinde ıspanakları da ekleyerek yaklaşık 2 dakika kadar pişirin.
6. Son olarak kaşar peyniri rendesini de ekleyip pişirin ve haşladığınız makarna ile harmanlayın.
Mandalinalı Kurabiye Tarifi
Malzemeler
3 adet mandalina
2 adet yumurta
3 su bardağı un
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı pudra şekeri
Yarım su bardağı mandalina suyu
1 paket vanilya şekeri
1 paket kabartma tozu
Mandalina kabuğu rendesi
1 yemek kaşığı zerdeçal
1. Mandalinanın kabuklarını rendeleyin ve suyunu sıkın. Yoğurma kabın içerisinde un ve kabartma tozu hariç tüm materyalleri ek edip, karıştırın.
2. Akabinde kabartma tozu ile unu bir süzgeçten geçirip, ek edin. Hamuru yoğurun, çok ele yapışan bir kıvamda olur.
3. Elinizi yavaşça pudra şekerine batırıp, ceviz büyüklüğünde toplar yuvarlayıp, pudra şekerine bulayın şayet elinize hayli yapışırsa kaşık yardımı ile ceviz büyüklüğünde toplar alın pudra şekerine kaşık yardımı ile her yerini bulayın, tepsiye dizin.
4. Bu süreç bitince yeniden kurabiyeleri pudra şekerine ikinci bir defa bulayın.
5. Evvelden ısıtılmış fırında 180 derece ayarda yaklaşık 20 dakika pişirin. Afiyet olsun.