Kış aylarında istikrarlı beslenme bağışıklığı artırıyor

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Kış aylarında beslenmede büyük değişiklikler yaşanabildiğini söyleyen Beslenme ve Diyet uzmanı Dyt. Gökçe Bönce, istikrarlı beslenme metoduyla bağışıklığın güçlendirilebileceğini belirtti. Öğün atlamadan, az ve sık aralıklarla beslenmenin kış aylarında faydalı olacağını tabir eden Bönce, “Kış aylarında fizikî aktivitenin az olması, gecelerin uzun olması, pandeminin tesiri ile de sosyalleşememekten daha hayli televizyon başında geçirilen vakit sağlıklı beslenme alışkanlıklarından bizleri uzaklaştırabiliyor” dedi.

kuvvetli bağışıklık için sebze-meyve tüketiminin de değerine dikkat çeken Emsey Hospital Beslenme Diyet uzmanı Dyt. Gökçe Bönce, kış aylarında hakikat beslenme formlarına ait tekliflerde bulundu.

KIŞ PERİYODUNDA SU TÜKETİMİ AZALIYOR

Kış aylarında çay, kahve, boza ve salep tüketiminde daha fazla artış olduğunu söyleyen Gökçe Bönce, “Kafein içeriği yüksek olan çay-kahvenin fazla tüketimi besinlerdeki vitamin-mineral emilimini engelliyor. Bu da bağışıklık sistemini etkileyebiliyor. beraberinde çay-kahvenin bir daha fazla tüketimi bedenin susuz kalmasına da niye olabilir” dedi.

Bedende oluşan toksinlerin atılması, metabolizma istikrarının sağlanabilmesi için de sıvı alımının günlük 2.5 litre olması gerektiğini vurgulayan Bönce, “Tüketilen her bardak kafeinli içecekten daha sonra 1 bardak su bedenin susuz kalması engellenebilir” diye konuştu.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ KİLO VERMEYİ YAVAŞLATIYOR

Kış aylarında yetersiz güneş ışığından dolayı D vitamini düzeyinin düştüğünü söyleyen Dyt. Gökçe Bönce, “D vitaminin eksikliği yahut yetersizliğinde bel etrafında yağlanmanın artabileceği ve bu bel etrafı yağlanmasının da abdominal obeziteyi birlikteinde getirebileceği” açıklamasında bulundu. Beslenme açısından bilhassa kış aylarında sardalya, somon üzere yağlı balıklar ile süt, tereyağı, yumurta sarısı üzere besinler tüketilerek desteklenebileceğini söylemiş oldu.

Dyt. Gökçe Bönce soğuk kış aylarında hakikat beslenme hallerine ait yaptığı açıklamanın devamında, “D vitamini yetersizliği ayrıyeten bağışıklık sistemini düşürmekte ve kemik ağrılarına niye olabilmektedir”. Denetimsiz D vitamini kullanmasının toksik tesir yaratabileceğini söz eden Bönce, “D vitaminin uzman denetiminde, kan kıymetlerine göre desteğinin yapılması gerektiğini, kandaki düzeyine bakılırsa bir uzmana danışılarak eksikliğinin giderilmesini öneriyorum” dedi. Bönce, açık havada fizikî aktivitelerin de nizamlı yapılmasının bağışıklığı desteklediğini söz etti.

BOZA VE SALEBE FAZLA YÜKLENMEYİN

“Kış aylarının vazgeçilmez içeceklerinden olan salep-boza üzere sıcak içeceklerin yüksek şeker içeriğinden dolayı kalori ölçüsü çok fazladır diyen Bönce, “Bu besinlerin fazla tüketimi kilo almaya niye olabilir. Kilo vermek isteyenlerin porsiyon denetimine dikkat etmesini öneririm” dedi. Bönce, bozanın mayalı olması, salebin ise yüksek oranda şeker içermesi niçiniyle mide rahatsızlığı bulunan ve şeker hastalığı olanların bu besinleri istikrarlı tüketmesi gerektiğini tabir etti.

Bozanın faydalarına da değinen Dyt. Gökçe Bönce şunları söylemiş oldu:

“Fermente bir eser olmasından dolayı boza probiyotik tesir göstererek bağırsak sıhhatini korur. Sağlıklı bağırsaklarda bağışıklık sistemini güçlendirirler. İçeriğinde bulunan probiyotik bakterilerden dolayı kabızlığı yok etmede tesirlidir. A, B kümesi, E vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, demir üzere mineralleri de içermesinden dolayı pek besleyicidir. Bu bakımdan gebe ve emziren annelerin de inançla tüketebileceği bir içecektir.”


Demirören Haber Ajansı – Son Dakika Haberleri

Sağlıklı Beslenme, Diyet, Gökçe, su, Sıhhat, Haber
 
Üst