Hindistan, Rusya’dan petrol almaya devam edecek

Beykozlu

New member
Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, ülkesini ziyaret eden Alman mevkidaşı Annalena Baerbock’la yaptığı görüşmenin akabinde açıklamalarda bulundu.

Avrupa ülkelerinin kendi güç muhtaçlıklarını öncelerken Hindistan’dan öbür türlü davranmasını istemelerinin gerçek olmadığını kaydeden Jaishankar, “Avrupa, kendi seçimini yapacak. Bu onların hakkı.” tabirlerini kullandı.

Jaishankar, petrol fiyatına ait bilgi paylaşmadı lakin Hindistan’dan daha fazlaca Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’dan fosil yakıt ithal ettiğine dikkati çekti.

Jaishankar’ın açıklaması, Batı ülkelerinin Moskova’nın petrol ihracatından elde ettiği geliri azaltabilmek için tavan fiyat uygulanmasına yönelik baskı yapmasının akabinde geldi.

Hint yetkililer, düşük petrol fiyatının Hindistan’a yarar sağladığını kaydederek, Rusya’dan petrol satın alınmasını savunuyor.

Hindistan, şimdiye kadar G7 ülkeleri ve Avrupa Birliği tarafınca Rus petrolü için belirlenen ve bugün etkinleştirilen 60 dolarlık tavan fiyata uymamıştı.

İndirimli petrol ithalatı

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından bu yana Hindistan, tertipli olarak Rusya’dan indirimli petrol ithalatına devam etti.

Ülke basınına nazaran, Hindistan’ın Rusya’dan petrol ithalatı, Ekim 2022’de rekor düzeye ulaştı ve Rusya, günlük ithal edilen varil ölçüsü açısından Hindistan’ın en büyük petrol tedarikçisi haline geldi.

Moskova’ya uygulanan Batılı yaptırımları desteklemeyen Hindistan, Ukrayna’da “şiddetin derhal sonlandırılması” davetinde bulunuyor.
 
Üst