Hanehalkı Borçları 23 Mali Yılda İki Katına Çıktı, Tasarruflar Yarıdan Fazla GSYİH’nın %5,15’ine Ulaştı: SBI Araştırması

Beykozlu

New member
SBI Research’e göre tasarruflardan çekilen paranın önemli bir kısmı fiziksel varlıklara gitti


Bombay:

Hanehalklarının net mali tasarrufları 23 Mali Yılda yüzde 55’e yakın bir düşüşle GSYH’nin yüzde 5,1’ine geriledi ve özellikle bankalardan alınan büyük miktardaki borçlar nedeniyle borçları iki kattan fazla artarak 21 Mali Yılı itibarıyla 15,6 lakh crore’ye ulaştı. sayılar.

SBI Research’e göre, tasarruflardan çekilen paranın büyük bir kısmı fiziksel varlıklara gitti ve 23 Mali Yılda hane halkı borçluluğundaki 8,2 lakh crore artış, başta ev kredileri ve diğerleri olmak üzere banka borçlarından 7,1 lakh crore kadar arttı. perakende finansmanı.

Hanehalkı tasarrufları, 50 yılın en düşük mali yılı olan 21 Mali Yılı’ndaki yüzde 11,5’ten, pandemi dönemi olmayan 20 Mali Yılı’ndaki yüzde 7,6’ya göre 23 Mali Yılı’nda GSYİH’nın yüzde 5,1’ine düştü.

Açık veren iki sektör (genel devlet maliyesi ve mali olmayan şirketler) için en önemli fon kaynağının hanehalkı tasarrufları olduğu belirtilebilir.

Ulusal hesaplardaki hane halkı sektörü, bireylerin yanı sıra, tarım ve tarım dışı işletmeler gibi tüm hükümet dışı, kurumsal olmayan işletmeleri, şahıs şirketleri ve ortaklıklar gibi tüzel kişiliği olmayan kuruluşları ve kar amacı gütmeyen kuruluşları içermektedir.

Hindistan Devlet Bankası grup ekonomi baş danışmanı Soumya Kanti Ghosh’a göre, finansal yükümlülükler pandemiden bu yana 8,2 lakh crore arttı ve brüt finansal tasarruflardaki 6,7 lakh crore artışını geride bıraktı.

Hanehalkının varlık tarafında, dönem boyunca sigorta, yardım fonları ve emeklilik fonlarında 4,1 lakh crore Rs artış yaşandı.

Hanehalkı sorumluluk tarafında, 8,2 lakh crore Rs’lik artış, ticari bankalardan hane halkının borçlanmasında 7,1 lakh crore kadar bir artışa neden oldu.

Bankalardan borçlanmadaki bu artış, banka kredilerindeki artışla birleştirildiğinde, son iki yılda hane halkına verilen bireysel kredilerin yüzde 55’i konut, eğitim ve araç alımlarına gitti.

Ghosh’a göre bu, düşük faiz rejimi sayesinde mümkün oluyor ve bu da son iki yılda hanehalkı finansal tasarruflarından hanehalkı fiziksel tasarruflarına doğru bir paradigma değişimine yol açıyor.

Konut kredileri ile hane halkının fiziksel varlıklardaki tasarrufları arasında uzun vadeli önemli bir ilişki görüyor. Sonuç olarak, hanehalklarının net mali tasarruflarındaki düşüş, aynı zamanda hanehalkı brüt fiziki varlıklarındaki tasarrufların da artmasına neden olmuştur.

Aslında, 2012 Mali Yılı’nda hane halkı tasarruflarının üçte ikisinden fazlasını oluşturan fiziksel varlıklardaki tasarruflar, 21 Mali Yılı’nda yüzde 48’e düşmüştü.

Ancak trend yeniden değişiyor ve finansal varlıkların payındaki düşüş nedeniyle fiziksel varlıkların payının 23 Mali Yılda yüzde 70’e ulaşması bekleniyor.

Ghosh ayrıca fiziksel varlıklara geçişin gayrimenkul sektöründeki toparlanma ve emlak fiyatlarındaki artışın da tetiklediğine inanıyor.

Bu arada hane halkı borcunun GSYİH’ye oranı salgın sırasında arttı ancak sonrasında azaldı. Hanehalkı borcunun GSYH’ye oranı Mart 2020’de yüzde 40,7 iken Haziran 2023’te yüzde 36,5’e düştü.

Yıllar geçtikçe, hane halkı fiziki tasarruflarının yüzde 80-90’ı konutlarda, diğer binalarda ve yapılarda, geri kalanı ise makine ve teçhizatta gerçekleşti.

(Başlık dışında bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak bir yayından yayınlanmıştır.)
 
Üst