Global petrol haritasının yeni merkezi: Hindistan

Beykozlu

New member
24 Şubat 2022’de başlayan Rus işgali, yeni bir ülkenin küresel petrol haritasında yer almasına niye oldu: Hindistan. Dünyaca ünlü iktisat yayıncısı Bloomberg, Asya’nın 1.4 milyar nüfuslu devinin “küresel petrol piyasalarında giderek daha değerli rol oynayan ülke” olduğunu belirtip ekledi: “Daha fazla ucuz Rus petrolü satın alarak, bunu Avrupa ve Amerika için yakıt olarak rafine ediyor.”

Bloomberg’e bakılırsa, Hindistan Ukrayna Savaşı’yla bir daha çizilen global petrol haritasının yeni merkezi olacak. Hindistan geçen ay New York’a günde 89 bin varil akaryakıt ve motorin gönderdi, ki bu sayı son 4 yılın en büyük sayısı oldu. Yeni Delhi, Ocak ayında da Avrupa Birliği’ne günde 172 bin varil düşük kükürtlü motorin gönderdi. Bu da Ekim 2021’den bu yana en yüksek aylık sayıydı.

AB’nin Rus petrolüne tavan fiyat uygulaması dün yürürlüğe girerken, Bloomberg’e nazaran bu uygulama büyük ölçüde motorinin piyasadan kaldıracak ve bilhassa Avrupa’da daha fazla tüketicinin arz açığını doldurmak için Asya’ya yönelmesine niye olacak.

Bu da “ucuz Rus petrolünü, ham petrol gereksiniminin yaklaşık yüzde 85’ini karşılamak için ithalata dayanan Hindistan için daha da cazip hale getirecek.” Singapur merkezli ING Küme NV’den Warren Patterson, “Hindistan net bir rafine eser ihracatçısı ve bunun birden fazla mevcut sıkılığı hafifçeletmek için Batı’ya gidecek” iddiasında bulundu ve ekledi: “Bu eser için kullanılan hammaddenin artan bir hissesinin Rusya’dan geldiği pek açık.” Avrupa Birliği mevzuatlarına nazaran, Hindistan oyunu kuralına bakılırsa oynuyor. Sistem şu: Rus ham petrolü, AB haricindeki bir ülkede mesela Hindistan’da yakıt olarak işleniyor.

Ve bu rafine edilmiş eserler Rus menşeli sayılmadıkları için de AB’ye teslim edilebiliyor. Bakın eski ABD Lideri Barack Obama’nın danışmanlığını yapan Columbia Üniversitesi’ne bağlı Global Güç Siyasetleri Enstitüsü’nün kurucu lideri Jason Bordoff ne diyor: “Hindistan’ın daha yüksek bir indirimle daha fazla Rus ham petrolü satın alma isteği, Batılı ulusların kendilerine dayatmadan Putin’e ekonomik acı empoze etme planında bir kusur değil, bir özelliktir.”

Asya’nın Silikon Vadisi olarak bilinen Bangalore kentinde bugün başlayacak olan üç günlük bir tepe de aslında Hindistan’ın yeni petrol haritasındaki yerini açıkça gösteriyor. Hindistan Petrol ve Doğalgaz Bakanlığı’nın düzenlediği doruğa Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD’den üst seviye yetkililer ve şirketler katılıyor.

AB’nin Rus petrol mamüllerine tavan fiyat uygulaması yürürlüğe girdi

AB ülkelerinin geçen yıl haziran ayında kabul ettiği Rusya’dan deniz yoluyla taşınan rafineri petrol eserleri ithalat yasağını içeren yaptırımı, 8 aylık geçiş sürecinin sona ermesiyle uygulamaya girdi. Buna nazaran, AB ülkeleri, artık Rusya’dan dizel ve sıvı yakıt (fuel-oil) üzere çeşitli rafineri petrol mamüllerini satın almayacak. 5 Şubat öncesinde satılan ve gemilere yüklenen petrol eserleri 55 günlük bir geçiş süreci boyunca yeni kısıtlamalardan etkilenmeyecek. Bu petrol mamüllerinin 1 Nisan’a kadar kesin varış noktasına ulaştırılması ve tankerlerin yüklerini boşaltması gerekecek.
 
Üst