Fransız Tatlısı Olarak Bilinen Ancak İtalyan Mutfağından Çıkan Makaronun sıradışı Öyküsü

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Rengarenk imgesiyle herkesi kendine hayran bırakan makaronu hepimiz Fransız tatlısı olarak biliyoruz ancak Fransa’da İtalyan bir aşçı tarafınca ünlenen makaronun gelin bu enteresan öyküsünü daima birlikte öğrenelim. İşte tüm ayrıntılar…


Makaron ismini İtalyanca “ince hamur” manasına gelen “maccherone” ya da “macaroni” sözcüklerinden almıştır.


Makaron birinci kez Avrupa’da Orta Çağ’da görülmüştür. bu biçimdelarda makaron; badem, yumurta akı ve şekerden yapılmış küçük bir tatlıymış. Dışı gevrek içi ise yumuşak bir yapıya sahipmiş.


İtalya’nın esaslı ailelerinden biri olan Catherine de Medici, 1533 yılında II. Henry ile evlenerek Fransa’ya gelmiştir. Catherine de Medici Fransa’ya gelirken yanında İtalyan aşçısını da getirmiştir.


Makaronun asıl mucidi Medici’nin aşçısıdır. Hatta o periyotlarda yapılan makaronlar tatlı değil, baharatlı ya da peynirli versiyonları bulunan tuzlu alternatifleri de vardır.


Medici’nin aşçısının yaptığı makaronlar vakit ortasında o kadar epey sevilmiş ki, Fransa’nın seçkin kısmı içinde bir çok ün kazanmış.


1660 yılında ise Louis ve Marie-Therese’nin düğünü yapılmış. Bu düğünde Medici’nin aşçısının yaptığı makaronlar, bu lezzetin Fransa genelinde harikulade bir üne kavuşmasını sağlamış.


Fransız İhtilali ile birlikte iki Carmelite rahibesinin geçinmek için makaron yapıp satmaları ile de makaron tüketimi gitgide yaygınlaşmaya başlamış ve Fransız halkının vazgeçemediği tatlılarından biri haline gelmiştir.


1862’de kurulan ve Fransa’nın en kıymetli pastanelerinden biri olan Laduree’nin mutfağında Louis Ernest Laduree’nin kuzeni Pierre Desfontaines’in iki makaron ortasına enfes bir ganaj (tereyağ) kreması koymasıyla Fransa farklı bir makaronla tanışmıştır.


Laduree’nin heybetli makaronları o kadar başarılı olmuş ki hala makaron dendiğinde birinci akla gelen en tanınan pastanedir.


Çikolatalısı, frambuazlısı, kahvelisi, kayısılısı, fıstıklısı, çileklisi, vanilyalısı, limonlusu, karamellisi, sayamayacağımız tatları ve renkleriyle makaron bugün tüm dünyaya yayılmış durumda.


Makaron tarifi


Malzemeler

Makaron hamuru için:



  • 100 gr ince çekilmiş şeker


  • 50 gr ince çekilmiş badem


  • 2 yumurtanın akı


  • 4 çorba kaşığı şeker
Çikolatalı krema için:


  • 1 paket bitter çikolata (80 gr)


  • 1 çay bardağı krema


  • 30 gr tereyağı
Fıstıklı krema için:


  • 40 gr tuzsuz antep fıstığı


  • 1 su bardağı Şeker


  • 100 gr tereyağı


  • 1 paket vanilya
Portakallı krema için:


  • 100 gr tereyağı


  • 1 kahve fincanı portakal suyu


  • 2 çay bardağı Şeker


  • 3 yumurtanın sarısı


  • 2 yumurta


  • 1 portakal


  • 2 çorba kaşığı nişasta
Makaron nasıl yapılır?

1. birinci vakit içinderda ince çekilmiş şekeri ve file bademi mutfak robotuna alıp ince un kıvamına getirin.

2. Yumurta aklarını mikserin orta suratında köpük köpük oluncaya kadar beş dakika çırpın. Mikserin periyodunu artırıp 4 çorba kaşığı şekeri toplam iki dakikada azar azar ekleyin.

3. Bademli karışımı elekten geçirin. Bademleri yumurta akıyla hazırladığınız karışıma ek edin. Tahta bir kaşıkla epey fazla müdahale etmeden karıştırın. Kalan bademli karışımı ekleyip pürüzsüz ve tek bir renk hamur oluncaya kadar yeniden karıştırın.

4. Hamuru sıkma torbasına aktarın. Yaklaşık 2 cm çapında dairesel hareketlerle yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı sıkın. Birinci tepsiyi 170 dereceye ayarlı fırında; fırının orta rafında 10 dakika pişirin.

5. Fırından çıkarıp ikinci tepsideki makaronları da birebir biçimde pişirin. Pişen makaronları soğuması için bir kenarda bekletin. Soğuyan makaronları tepsiden çıkartıp orta kısımlarına istediğiniz sosu sürün. Akabinde tost formunda kapatın.


Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:
 
Üst