Edinç ve edim ne demek ?

Murat

New member
Edinç ve Edim: İki Kavramın Zıt Yüzü

Bir düşünün, bir gün bir kafede oturuyor ve derin bir sohbetin içine dalıyorsunuz. Konu derken birden "edinç" ve "edim" kelimeleri geçiyor. Hemen kafanızda bir kıvılcım çakıyor: "Bu ne ya? Bu iki kelime bana bir stratejist kadar çözümsel mi geliyor, yoksa bir ilişki terapisti gibi empatik mi yaklaşacaklar?" İlk başta, muhtemelen bu iki kelimenin ne olduğunu anlamadığınız için biraz kafanız karışmış olabilir. Ama endişelenmeyin, çünkü bir yazı bitince bu kelimeler arasında hem felsefi hem de günlük hayatınızda kullanabileceğiniz köprüler kuracağız. Hazırsanız, gelin beraber edinç ve edimi keşfedin!

Edinç: Hayatta Kazanılan Şeylerin İfadesi

Hadi önce "edinç"le başlayalım. Şu an aklınızda "edinç" kelimesi ne çağrıştırıyor? Bir başarıya ulaşmak mı? Evet, kesinlikle! "Edinç" kelimesi, genellikle başarıya ulaşılmış bir şeyin elde edilmesiyle ilgilidir. Düşünsenize, diyelim ki uzun zamandır aklınızda bir hedef var ve sonunda bu hedefe ulaştınız. O zaman, hem hedefe ulaşmanın verdiği gurur hem de sürecin sonunda elde ettiğiniz sonuç, tam da edinçtir. Bir bakıma "edinç", başarıyı elde ettiğinizde arkanızda bıraktığınız his, ama aynı zamanda kazandığınız ödül de diyebiliriz.

Şimdi gelin, bu kavramı bir miktar eğlenceli hale getirelim. Diyelim ki bir adam, son anda aldığı kararlarla iş yerinde terfi etti. Hayatının en büyük kazanımlarından biri! Arkadaşlarıyla kutlamaya gittiği bir akşam, terfi hikayesini anlatırken şöyle diyor: "Yani, ne oldu? Sadece stratejik birkaç hamle ve bazen biraz da şans işte!" Evet, bu adamın stratejiye dayalı bir çözüm yaklaşımı var ama, onun edinç olarak algıladığı şey, aslında uzun ve uğraş gerektiren sürecin sonunda elde edilen bir sonuç. Gerçekten de, bir başarı hissi!

Edinç, her şeyin sadece bireysel başarılarla sınırlı olmadığı, bazen de toplumsal bir kazanım olduğu bir durumu da yansıtabilir. Bir kadın, mesela bir yardım organizasyonunda gönüllü çalışarak toplumda daha iyi bir yaşam sağlama adına katkı yapabilir. İşte onun için "edinç" kelimesi sadece kişisel değil, toplumsal anlamda da bir kazanımı ifade eder.

Edim: Yaşama Geçirilen Eylemler ve Pratikler

Şimdi de "edim"e geçelim. Bazen insan bir şeyleri elde etmek için çok uğraşır, ancak her şeyin ötesinde önemli olan, elde ettiklerimizi nasıl kullandığımızdır. İşte burada devreye "edim" giriyor! "Edim", gerçek anlamda yapılan eylemleri, yani kazanılanları hayata geçirmeyi ifade eder. Kazandığınız o terfiyle ilgili olarak sabah işe gitmek, yeni projelere başlamak, ekibinizle liderlik yapmak; tüm bunlar edimlerdir.

Günlük hayatta "edim"i düşündüğümüzde, aslında hepimizin hayatında yaptığı ve gerçekleştirdiği şeylerdir. Bir kadının iş yerinde insanları yönlendirmesi, toplumsal bir iyilik hareketi için gönüllü çalışması ya da bir erkeğin sabahları sağlıklı yaşam için koşuya çıkması, hepsi "edim" kategorisine girer. Kimi zaman çok kolay görünür, ama her bir edim aslında kişinin başarılarını ve edinçlerini bir şekilde pratiğe dökmesidir.

Ve belki de en komik örneklerden biri: Bir arkadaşınız fitness salonuna yazıldığında ve "Bu sefer gerçekten disiplinli olacağım" diye karar aldığında "edinç" olmuştur. Ama sabah uyanıp spor yapmayı seçmek, öğle yemeğinde sağlıklı besinler tercih etmek ve akşam üzeri daha fazla egzersiz yapmak tam anlamıyla "edim"dir. Yani, edinç kazanmak güzeldir, ama asıl önemli olan bu edinçle ne yaptığına karar vermek ve onu hayata geçirmektir.

Edinç ve Edim Arasındaki Farklar: Hedefin Elde Edilmesi vs. Eyleme Dönüşmesi

Peki, edinç ve edim arasındaki fark nedir? Basitçe söylemek gerekirse, edinç bir hedefin sonunda sahip olunan şeylerin özüdür. Edim ise bu kazanımların uygulamaya dökülmesidir. İnsanların büyük hedeflere ulaşma amacı güderek "edinç" kazandıklarında, bu başarıları ne kadar etkin kullanabilecekleri ve bu süreçte nasıl eyleme geçtikleri çok daha önemlidir. Çünkü "edinç" sadece elde etmekle sınırlıyken, "edim" bu edinçleri yaşama ve çevreye kazandırma ile ilgilidir.

Kadınlar ve Erkekler: Klişelere Karşı Çeşitlilik

Kadın ve erkeklerin edinç ve edimi nasıl deneyimlediğine dair genellikle iki farklı klişe vardır. Erkekler, her şeyin stratejik ve çözüm odaklı olmasına eğilimlidir, değil mi? Yani bir erkek, iş yerinde yeni bir pozisyona yükseldiğinde, nasıl bu terfiyi alacağını, hangi adımları atması gerektiğini önceden hesaplar. Evet, "edinç" sadece başarıyı elde etmekle sınırlı kalmaz, ama erkeklerin bu konuda edimlerini genellikle stratejik bir biçimde yaşamaya yöneldiği söylenebilir.

Kadınlar ise daha empatik ve ilişki odaklı yaklaşır. Evet, başarmak, edinç elde etmek onlar için de önemlidir, ama bununla birlikte "edim" aşamasında, başkalarıyla etkileşimde bulunmayı, toplumsal bağlar kurmayı ve işbirliği yapmayı daha fazla ön plana çıkarırlar. Bir kadın, "edinç"i elde ettikten sonra, bunu çevresindekilerle paylaşarak, birlikte başarmanın gücüne inanır.

Ancak şunu unutmamak gerekir ki; her birey farklıdır ve cinsiyetle ilgili bu genellemeler her zaman geçerli olmayabilir. Örneğin, bazı erkekler de çok empatik ve toplumsal bağlara odaklanırken, bazı kadınlar da stratejik adımlar atarak hedeflerine ulaşmayı tercih ederler.

Sonuç olarak, edinç ve edim kelimeleri sadece kelime dağarcığımızı zenginleştiren değil, aynı zamanda hayatın karmaşık yapısını anlamamıza yardımcı olan iki kavramdır. Her birimiz, kazandıklarımızı sadece elde etmekle kalmaz, onları hayata geçirmenin yollarını ararız. Bazen strateji, bazen empati; bazen çözüm, bazen de ilişki odaklı düşüncelerle birleştirerek bu iki kavramı hayatımıza entegre ederiz. Kim bilir, belki de her birimiz, her iki kavramı da ustalıkla birleştiren birer dengeyi bulmuşuzdur!