ÇOCUKLARDA OBEZİTE, ERKEN ERGENLİĞE niye OLUYOR?

taklaci09

Global Mod
Global Mod
TEKİRDAĞ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Halk Sıhhati Ana Bilim Kolu Lideri Prof. Dr. Gamze Varol, çocukluk çağında obezitenin artan bir sorun haline geldiğini belirterek, ‘Çocukluk çağında ne kadar kaliteli, istikrarlı ve inançlı besin tüketirsek, erişkinde de o kadar sağlıklı bir yaşantımız oluyor. Önemli beslenmede âlâ istikamette bir dönüşüme gereksinim var üzere görünüyor. Örneğin birtakım kirli besinler ki; bu besinlerin ortasında endokrin bozucu birtakım kimyasallar var. Bu besinlerin aslında çocukların olması gerektiği yaşta daha erken ergenliğe uğramasına niye olduğunu biliyoruz dedi.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sıhhati Ana Bilim Kolu Lideri Prof. Dr. Gamze Varol, obezitenin son periyotlarda dünyada ve Türkiye’de artmasıyla bir arada önemli sıhhat meselelerini da birlikteinde getirdiğini belirtti. Prof. Dr. Varol, bilhassa çocukluk çağında obezitenin giderek artan bir sorun haline geldiğini belirterek, şunları söylemiş oldu

‘Pandemide de bunun arttığını gördük. Aslında istediğimiz şey fast food, besin tüketilmesi değil. Zira kızartma olması, işlenmiş et eseri olması, insanları daha epeyce yemeye yönlendirmesi ve hareketin de azalması, bunlar obeziteyle gayretin önünde değerli mahzurlar. Baştan beri dediğimiz üzere vaktinde, mevsiminde tarladan toplanmış taze, pazardan eserleri daha az katkılı eserleri kullanımını öneriyoruz biz her insanın. Natürel çocukluk çağında beslenme ileriki yaşantının daha sağlıklı olup olmayışında fazlaca değerli bir faktör. Çocukluk çağında ne kadar kaliteli istikrarlı ve inançlı besin tüketirsek erişkinde de o kadar sağlıklı bir yaşantımız oluyor. Fakat bizler biliyoruz ki şu an hazır besinlerin işlenmiş et mamüllerinin ortasında istemediğimiz epey katkı hususu var. Bunların insan sıhhatine, endokrin sisteme çocukların büyümesine gelişmesine, erişkinlerin tahminen de ileride hormonal, metabolik rahatsızlıklara niye bulunmasına yol açtığını biliyoruz. Bunlar çaba edilmesi gereken, aslında üzerinde durulması gereken bahisler. Önemli bir beslenmede güzel tarafta bir dönüşüme muhtaçlık var üzere görünüyor. Örneğin bir kadro kirli besinler ki, bu besinlerin ortasında endokrin bozucu birtakım kimyasallar var. Bu besinlerin aslında çocukların olması gerektiği yaşta daha erken ergenliğe uğramasına niye olduğunu bizler biliyoruz. Yani biz buna erken yaşta ergenliğe girme diyoruz. Çok sayıda olumsuz tesirleri var. Bunun için bu alanın uzmanları değerli çalışmalar yapıyor. Bir kısmı beslenme ve çevresel faktörlerle alakalı. O yüzden ortasında ne olduğunu bilmediğimiz, emin olmadığımız besinleri rafta satılan hazır paketli besinleri işlenmiş et mamüllerini vaktinde yetişmemiş materyalleri, bitkileri, besinleri tüketmememiz konusunda aslında biraz hassas olmalıyız’

‘KADINLARDA DAHA YAYGIN GÖRÜYORUZ’

Dünyada ve Türkiye’de obezitenin arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Varol, ‘Obezite bedende yağ oranının istenen seviyenin epey üstünde olması demek. ve obeziteyle birlikte de önemli sıhhat problemleri ortaya çıkıyor. İşte tansiyon, şeker hastalığı aslında obez olmanın bir kararı üzere artık günümüzde. Maalesef bayanlarda fazlaca daha fazla daha yaygın görüyoruz. Bunun biroldukça sebebi var lakin çocuklar dahil artık tüm yanlış beslenme, hareketsiz hayat aslında obeziteyi arttırdı. Tabi burada yalnızca kronik hastalıkların sebebini obeziteye ve makûs beslenmeye yüklemek epeyce hakikat değil. Aslında yediğimiz, tükettiğimiz besinlerin ölçüsü kadar içeriği de kıymetli. Zira artık son periyotlarda değerli sıhhat meseleleri kronik hastalıklar kaynaklı biraz evvel söylemiş oldum tansiyon dedim, kanserler. Bunlar kronik hastalıklar birden fazla da çevresel niçinli ve beslenmeyle epeyce alakalı’ dedi.

Prof. Dr. Gamze Varol, yenilen besinlerin ölçüsü kadar içeriğine de hayli dikkat edilmesi gerektiğini söz ederek, ‘Tükettiğimiz besinlerin tarladan soframıza gelene kadar inançlı olduğuna emin olmamız lazım. Daha hayli doğal besinleri, mevsiminde besinleri tercih etmemiz ve tüketmemiz lazım. Besinlerin sağlıklı olup olmadığı her vakit son kullanma tarihiyle ya da işte raf ömrünün uzun olmasıyla anlaşılmıyor. Aslında o besinin tarlada nasıl üretildiği, hangi kaidelerde üretildiği, ne kadar pestisi kullanıldığı ya da kullanılmadığı o mevsime has besin olup olmadığı aslında bunlara bakmak lazım. Tahminen de tarlada gerçek tarım yapılarak üretilen besinlerin tüketilmesiyle biz obeziteyle de çaba etmeye bir başlangıç yaratmış olabiliriz’ tabirlerini kullandı. (DHA)


Demirören Haber Ajansı / Şimdiki
 
Üst