Çin, Latin Amerika üstündeki balonun da ülkeye ilişkin olduğunu kabul etti

Beykozlu

New member
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Pekin’de düzenlediği olağan basın toplantısında, balonun Çin’e ilişkin olduğunu, sivil hedefli aracın, hava kurallarından etkilenerek, denetim kabiliyeti de sonlu olduğu için planlanan rotasından çıktığını ve Latin Amerika ülkelerinin hava alanına kazara girdiğini belirtti.

Sözcü Mao, ABD hava alanında tespit edilen balonun akabinde bu ikinci balonun da Çin’e ilişkin olduğunu doğruladı.

Çin’in sorumlu bir ülke olduğunu, milletlerarası hukuka bağlı olduğunu, diğer ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne hürmet duyduğunu vurgulayan Mao, faaliyetlerinin hiç bir ülkeye tehdit oluşturmadığını savundu.

Mao, ABD’nin düşürdüğü balonun “beklenmedik ve münferit bir olay olduğunu”, “ABD’nin abartılı reaksiyon verdiğini” belirterek, “Bu hava aracı da sivildi, meteoroloji ve araştırma gayeliydi. Batı rüzgarlarının sürüklemesiyle planlanan rotanın dışına çıktı. Bunlar, zorlayıcı sebeplerden kaynaklanan beklenmedik ve münferit hadiselerdir.” dedi.

ABD tarafını mevzu hakkında biroldukça defa bilgilendirdiklerinin altını çizen Mao, “Bunun zorlayıcı sebeplerle rotasından çıkan sivil bir araç olduğunu söylemiş olduk. ABD Savunma Bakanlığı da yerdeki insanlara askeri yahut fizikî bir tehdit oluşturmadığını söylemiş oldu. Çin’in sorunun güç kullanmadan, sakin biçimde ve itidalle ele alınması davetine karşın ABD, beklenmedik ve münferit olaya çok reaksiyon verdi.” diye konuştu.

ABD hava alanında tespit edilmişti

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 3 Şubat’ta Çin’e ilişkin olduğu argüman edilen yüksek irtifa istihbarat balonunun ABD ana kıtası üzerinde uçuş yaptığını ve Amerikan ordusunun balonu takip ettiğini açıklamıştı.

Balonun, Montana eyaletinde ortalarında uzun menzilli füze depolarının olduğu birtakım hassas askeri tesislerin üzerinden geçtiği öne sürülmüştü.

Balonu güvenlik niçiniyle düşürmeyi tercih etmediklerini lakin müdahale seçeneğini gizli tuttuklarını vurgulayan savunma yetkilileri, ABD’nin Pekin Büyükelçiliği kanalıyla Çinli muhataplarını sorunun ciddiyeti konusunda uyardığı bildirilmişti.

Çin’den “meteoroloji balonu” açıklaması

Çin tarafınca yapılan açıklamada ise balonun, Çin’e ilişkin sivil bir hava aracı olduğu, meteorolojik araştırma için kullanıldığı, rüzgarlarla sürüklenerek ezkaza ABD hava alanına girdiği belirtilmişti.

Kontrol kabiliyeti hudutlu olan hava aracının Batı rüzgarlarının sürüklemesiyle, planlanan rotasından çıktığı kaydedilen açıklamada, “Çin tarafı hava aracının niyet edilmeyen mecburî sebeplerle ABD hava alanına girmesinden ıstırap duymuştur.” sözlerine yer verilmişti.

ABD kara sularında düşürüldü

Çin’in açıklaması Washington’ı tatmin etmemiş, balon, Lider Joe Biden’ın buyruğuyla, Atlantik Okyanusu üzerine çıktığında, ABD kara sularında Amerikan ordusuna ilişkin savaş uçakları tarafınca vurularak düşürülmüştü.

ABD basınında yer alan haberlerde F-22 savaş uçağından ateşlenen “AIM-9X Sidewinder” tipi füzenin balonu vurduğu bildirilmişti. Vurulan balonun havada patladığını ve balona bağlı donanımların düştüğünü gösteren görüntüler televizyonlarda ve toplumsal medyada yer almıştı.

“Üç okul servisi otobüsü büyüklüğünde” olduğu ve 60 bin fit yükseklikte uçtuğu belirtilen balondan geriye kalan enkazın toplanması çalışmalarının devam ettiği bildiriliyor.
 
Üst