Nimetle latife olmaz biliyoruz fakat bu yiyecekler dünyanın en makus kokan yiyecekleri olmalarıyla meşhur. Her satıcının alıcısı olduğu üzere bu yiyecekler de dünyanın muhakkak bölgelerinde beşerler tarafınca afiyetle yeniyor. Gelin bakalım bu yiyecekler neler? ????
Kaynak: https://www.delish.com/food/news/a389…
10. Bir gün önce pişirilmiş ve akabinde bir daha ısıtılmış balık. Wall Street Journal’in yaptığı araştırmaya göre ofiste çalışıyorsanız şayet görgü kurallarına göre bir daha ısıtılmış balığı yememeniz gerekiyor. İnsanların burunlarının direğini kırmamak için, ayıp yani!
9. Natto: Bu yapışkan fermente soya fasulyesi, Japonya’da çoklukla pirinç ve miso çorbasıyla, suşi ortasında yahut erişte yemeklerinin bir kesimi olarak yenir. Yapış yapış olan dokusunun yanında beşerler bunun 5 gündür çıkarılmayan çorap üzere koktuğunu söylüyor…
8. Limburger peyniri: Çoklukla hardal ve çiğ soğanlı bir sandviçle tüketilen bu peynire dokunanların dediğine göre 3-4 yıkamada bile elden kokusu çıkmıyormuş! Kokusunun betimlenmesi ise daha dehşetli: Parmaklarınızla poponuzun içini doyasıya kaşıdıktan daha sonra elde kalan o koku…
7. Iru: Nijerya’daki Yoruba halkı içinde tanınan olan bu baharat (dawadawa olarak da bilinir), keçiboynuzu fasulyesinin fermente edilmesiyle yapılır. Bilhassa keskin bir kokuya sahip bulunmasına karşın, pişirildiğinde çorba ve güveçler için bir lezzet arttırıcı nazaranvi görür. Kokusunun keskin ve bozulmuş bir peynire benzediğini söyleyenler de fazlaca fazla…
6. Doenjang: Bu fermente edilmiş soya fasulyesi ezmesi, güçlü, tuzlu, umami aroması yardımıyla Kore mutfağında temel bir besin unsuru bulunmasına karşın, uzun periyodik fermantasyon sürecinde oluşan ağır amonyak gibisi koku salgılar. Çok küflü bir peynir üzere koktuğu söyleniyor.
5. Lutefisk: Norveçli-Amerikalıların favorisi olan lutefiskiler, kurutulmuş morinanın kostikte (biroldukça gıdayı tedavi etmek için kullanılan alkali bir sıvı) birkaç gün boyunca sulandırılarak ve çabucak sonrasında balıkları jelatinimsi bir püre haline getirmek için fırınlanması yahut kaynatılmasıyla yapılır. Kokusunu şöyleki hayal edebilirsiniz: Çok ağır bir çiğ balık ve ekşilik…
4. Kokmuş Tofu (chou dòufu): Çin genelinde tanınan bir sokak yemeği olan ve ekseriyetle derin yağda kızartılmış olarak servis edilen bir fermente tofu yemeği. Kokusu çürük çürük ciğere işliyormuş… bir daha Uzakdoğu, bir daha Çin…
3. Vieux Boulogne: 2004 yılında, Birleşik Krallık’taki Bedfordshire’daki Cranfield Üniversitesi’nde uzman koku araştırmacılarından oluşan bir panelde, bu yumuşak kremsi peynir dünyanın en berbat kokan peyniri seçildi! Aroması çürük ya da gübreye benzetiliyor!
2. Surströmming: İsveç’e ilişkin fernente ringa balığı olan surströmming o kadar ziyanlı ki, İsveç’in resmi hükümet web sitesinde bile “keskin bir çürüyen balık kokusuna” sahip olduğu tabir ediliyor. Site ayrıyeten ringa balığı servis etmedilk evvel yıkamanız tavsiye ediliyor ve bir ikaz daha bulunuyor: Konserveyi açık havada açın ancak kokusu sinekleri başına topladığı için içeride yiyin!
1. Geldik listenin kazananı olan dünyanın en berbat kokan yiyeceğine: Durian, güneydoğu Asya’da bulunan bir çeşit sert kabuklu bir meyve. Çürük soğanla karıştırılmış keskin bir krem peyniri üzere kokan bu meyvenin yanında durmak bile büyük maharet!
Ağzınız sulandı biliyoruz (!) Olsa bir deneriz üzere, ne dersiniz? Herkese mis kokulu günler. Öteki içeriklerimize de göz atmayı unutmayın…????
Kaynak: https://www.delish.com/food/news/a389…
10. Bir gün önce pişirilmiş ve akabinde bir daha ısıtılmış balık. Wall Street Journal’in yaptığı araştırmaya göre ofiste çalışıyorsanız şayet görgü kurallarına göre bir daha ısıtılmış balığı yememeniz gerekiyor. İnsanların burunlarının direğini kırmamak için, ayıp yani!
9. Natto: Bu yapışkan fermente soya fasulyesi, Japonya’da çoklukla pirinç ve miso çorbasıyla, suşi ortasında yahut erişte yemeklerinin bir kesimi olarak yenir. Yapış yapış olan dokusunun yanında beşerler bunun 5 gündür çıkarılmayan çorap üzere koktuğunu söylüyor…
8. Limburger peyniri: Çoklukla hardal ve çiğ soğanlı bir sandviçle tüketilen bu peynire dokunanların dediğine göre 3-4 yıkamada bile elden kokusu çıkmıyormuş! Kokusunun betimlenmesi ise daha dehşetli: Parmaklarınızla poponuzun içini doyasıya kaşıdıktan daha sonra elde kalan o koku…
7. Iru: Nijerya’daki Yoruba halkı içinde tanınan olan bu baharat (dawadawa olarak da bilinir), keçiboynuzu fasulyesinin fermente edilmesiyle yapılır. Bilhassa keskin bir kokuya sahip bulunmasına karşın, pişirildiğinde çorba ve güveçler için bir lezzet arttırıcı nazaranvi görür. Kokusunun keskin ve bozulmuş bir peynire benzediğini söyleyenler de fazlaca fazla…
6. Doenjang: Bu fermente edilmiş soya fasulyesi ezmesi, güçlü, tuzlu, umami aroması yardımıyla Kore mutfağında temel bir besin unsuru bulunmasına karşın, uzun periyodik fermantasyon sürecinde oluşan ağır amonyak gibisi koku salgılar. Çok küflü bir peynir üzere koktuğu söyleniyor.
5. Lutefisk: Norveçli-Amerikalıların favorisi olan lutefiskiler, kurutulmuş morinanın kostikte (biroldukça gıdayı tedavi etmek için kullanılan alkali bir sıvı) birkaç gün boyunca sulandırılarak ve çabucak sonrasında balıkları jelatinimsi bir püre haline getirmek için fırınlanması yahut kaynatılmasıyla yapılır. Kokusunu şöyleki hayal edebilirsiniz: Çok ağır bir çiğ balık ve ekşilik…
4. Kokmuş Tofu (chou dòufu): Çin genelinde tanınan bir sokak yemeği olan ve ekseriyetle derin yağda kızartılmış olarak servis edilen bir fermente tofu yemeği. Kokusu çürük çürük ciğere işliyormuş… bir daha Uzakdoğu, bir daha Çin…
3. Vieux Boulogne: 2004 yılında, Birleşik Krallık’taki Bedfordshire’daki Cranfield Üniversitesi’nde uzman koku araştırmacılarından oluşan bir panelde, bu yumuşak kremsi peynir dünyanın en berbat kokan peyniri seçildi! Aroması çürük ya da gübreye benzetiliyor!
2. Surströmming: İsveç’e ilişkin fernente ringa balığı olan surströmming o kadar ziyanlı ki, İsveç’in resmi hükümet web sitesinde bile “keskin bir çürüyen balık kokusuna” sahip olduğu tabir ediliyor. Site ayrıyeten ringa balığı servis etmedilk evvel yıkamanız tavsiye ediliyor ve bir ikaz daha bulunuyor: Konserveyi açık havada açın ancak kokusu sinekleri başına topladığı için içeride yiyin!
1. Geldik listenin kazananı olan dünyanın en berbat kokan yiyeceğine: Durian, güneydoğu Asya’da bulunan bir çeşit sert kabuklu bir meyve. Çürük soğanla karıştırılmış keskin bir krem peyniri üzere kokan bu meyvenin yanında durmak bile büyük maharet!
Ağzınız sulandı biliyoruz (!) Olsa bir deneriz üzere, ne dersiniz? Herkese mis kokulu günler. Öteki içeriklerimize de göz atmayı unutmayın…????