Bireysel Krediler İçin RBI, 2 Temel Değişiklikle Yeni Normlar Yayınlıyor. ayrıntılara bakınız

Beykozlu

New member
Bankalardan ve NBFC’lerden RBI’nin kişisel kredi talimatlarına uyulmasını sağlamaları istendi


Bombay:

Cuma günü Merkez Bankası, bankalardan bireysel borçlulara sabit faiz oranı seçeneği sunmalarını istedi ve borç verenleri, EMI ödemelerinde temerrüde düşme durumunda yalnızca makul ceza ücretleri koymaya yönlendirdi.

İki kararın, artan faiz oranları ve şu anda bireysel kredilerin çoğunun değişken oranlı olması nedeniyle borçlulara bir rahatlama sağlaması bekleniyor.

Hindistan Merkez Bankası (RBI), konut finansmanı şirketleri de dahil olmak üzere bankalara ve NBFC’lere yönelik bir yönergede, EMI tabanlı değişken oranlı kişisel kredi vadesinin uzatılması veya EMI miktarındaki artışla ilgili olarak birkaç tüketici şikayetinin alındığını söyledi. Borçluların uygun iletişimi veya onayı olmaksızın krediler.

Merkez bankası yüksek enflasyonu dizginlemek için repo oranını yükselttiği için faiz oranları geçen yılın Mayıs ayından bu yana yükseldi.

Bu yıl Mayıs 2022’den Şubat ayına kadar repo oranındaki 250 baz puanlık artışın bir sonucu olarak, çok sayıda borçlu negatif amortismanla karşı karşıya kalıyor, bu nedenle Eşitlenmiş Aylık Kurulum (EMI) faiz yükümlülüğünden daha az çıkıyor ve sonuçta anapara tutarının sürekli artması.

“EMI’de Değişken Faiz Oranının Sıfırlanması” konulu bildirime göre, “Faiz oranlarının sıfırlanması sırasında, RE’ler (Düzenlenmiş Kuruluşlar), borçlulara kurul onaylı politikalarına göre sabit bir orana geçme seçeneği sunacaktır” dayalı bireysel krediler’.

RBI, politikanın, diğerlerinin yanı sıra, bir borçlunun kredinin vadesi boyunca faiz oranı sistemini kaç kez değiştirmesine izin verileceğini de belirtmesi gerektiğini söyledi.

Yaptırım sırasında merkez bankası, RE’lerin EMI ve/veya vade veya her ikisinde de değişikliklere yol açan gösterge faiz oranındaki değişikliğin kredi üzerindeki olası etkisi hakkında borçlulara açıkça bilgi vermesi gerektiğini söyledi.

RBI, “Daha sonra, EMI/tenor’daki veya her ikisindeki herhangi bir artış, borçluya uygun kanallar aracılığıyla derhal iletilecektir.” Dedi.

Bankalardan ve NBFC’lerden 31 Aralık 2023 tarihine kadar mevcut ve yeni krediler için talimatlara uyulmasını sağlamaları istenmiştir.

RBI, ‘Adil Borç Verme Uygulaması – Kredi Hesaplarında Cezai Masraflar’ konulu bir bildirimde, birçok RE’nin temerrüde düşmesi/uyulmaması durumunda geçerli faiz oranlarının üzerinde ve üzerinde cezai faiz oranları kullandığının gözlemlendiğini söyledi. kredi olanaklarının yaptırıma tabi tutulduğu şartlarla borçlu.

Merkez bankası, cezai faiz / harç koymanın amacının, esas olarak bir kredi disiplini duygusu aşılamak olduğunu ve bu tür ücretlerin, sözleşmeli faiz oranının üzerinde ve üzerinde bir gelir artırma aracı olarak kullanılmasının amaçlanmadığını kaydetti.

Bununla birlikte, RBI, denetim incelemelerinin, müşteri şikayetlerine ve anlaşmazlıklarına yol açan cezai faiz/masrafların tahsil edilmesiyle ilgili olarak RE’ler arasında farklı uygulamalara işaret ettiğini söyledi.

“Borçlu tarafından kredi sözleşmesinin maddi şart ve koşullarına uyulmaması nedeniyle tahsil edilirse ceza, ‘cezai masraf’ olarak kabul edilecek ve faiz oranına eklenen ‘cezai faiz’ şeklinde tahakkuk ettirilmeyecektir. avans üzerinden tahsil edilir” dedi.

Ayrıca RBI, cezai ücretlerin aktifleştirilmemesi gerektiğini, bunun da bu tür ücretler için daha fazla faiz hesaplanamayacağı anlamına geldiğini söyledi.

Ancak bu, kredi hesabındaki faizin birleştirilmesi için normal prosedürleri etkilemeyecektir.

RBI, “Cezai ücretlerin miktarı makul ve belirli bir kredi / ürün kategorisi içinde ayrımcı olmaksızın kredi sözleşmesinin maddi hüküm ve koşullarına uyulmaması ile orantılı olacaktır.”

‘Adil Kredilendirme Uygulaması – Kredi Hesaplarında Cezai Yükümlülükler’ konulu talimat 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

()
 
Üst