Artık değer nasıl hesaplanır ?

Baris

New member
ARTIK DEĞERİN SOSYAL BOYUTU: TOPLUMSAL CİNSİYET, IRK VE SINIF KESİŞİMİNDE BİR OKUMA

Giriş: Ekonomik Bir Kavramdan Toplumsal Bir Gerçeğe

Artık değer kavramı genellikle Marx’ın emek teorisi üzerinden, üretim sürecinde işçinin yarattığı değer ile aldığı ücret arasındaki fark olarak ele alınır. Ancak bu kavramı yalnızca ekonomik bir denklem olarak görmek, toplumsal yapının karmaşıklığını görünmez kılar. Günümüzde artık değer, yalnızca fabrikada ya da ofiste üretilmez; aynı zamanda evde, bakım emeğinde, duygusal emekte ve görünmez sosyal ilişkiler ağında da yeniden üretilir.

Bu yazı, artık değerin toplumsal cinsiyet, ırk ve sınıf gibi yapısal eşitsizliklerle nasıl iç içe geçtiğini tartışmayı amaçlıyor. Özellikle sosyal bilimler literatüründe “kesişimsellik (intersectionality)” yaklaşımı, bu tür çok katmanlı eşitsizlikleri anlamak için önemli bir çerçeve sunar (Crenshaw, 1989).

ARTIK DEĞER VE TOPLUMSAL YAPI: GÖRÜNMEYEN EMEK MESELESİ

Klasik ekonomi politik perspektif, artık değeri üretim ilişkileri üzerinden açıklar. Ancak feminist iktisatçılar (örneğin Nancy Folbre ve Silvia Federici), bu tanımın ev içi emeği ve bakım emeğini dışladığını vurgular. Oysa çocuk bakımı, yaşlı bakımı, duygusal destek ve yeniden üretim süreçleri olmadan üretim sistemi sürdürülemez.

Burada kritik soru şudur: Üretimi mümkün kılan ama ücretlendirilmemiş emek nasıl görünür kılınabilir?

Toplumsal cinsiyet rolleri bu görünmezliği derinleştirir. Tarihsel olarak bakım emeği kadınlara atfedilmiş, bu da ekonomik sistemde “doğal görev” gibi algılanarak değersizleştirilmiştir. Ancak bu durum kadınların deneyimlerini tek bir çerçeveye indirgemez; sınıf, eğitim ve kültürel bağlam bu deneyimleri ciddi biçimde farklılaştırır.

Örneğin, orta sınıf bir kadın ile düşük gelirli bir kadın aynı “bakım emeği yükünü” farklı biçimlerde yaşar. Biri bunu ücretli destekle hafifletebilirken, diğeri hem ücretli hem ücretsiz emek arasında sıkışabilir.

SINIF, IRK VE ARTIK DEĞERİN DAĞILIMI

Sınıf, artık değerin kim tarafından üretildiği ve kim tarafından el konulduğu sorusunda merkezi bir rol oynar. İşçi sınıfı, tarihsel olarak artık değerin ana üreticisi olarak konumlanırken, sermaye sınıfı bu değeri kontrol eder.

Ancak 21. yüzyılda bu tablo daha karmaşık hale gelmiştir. Küresel üretim zincirleri, artık değerin coğrafi olarak da eşitsiz dağılmasına yol açar. Örneğin, düşük ücretli üretim süreçleri genellikle Küresel Güney’de yoğunlaşırken, yüksek katma değerli finans ve teknoloji sektörleri Küresel Kuzey’de merkezlenir.

Irk ve etnik kimlik de bu süreçte belirleyici olur. ABD ve Avrupa’da yapılan birçok çalışma, göçmen işçilerin daha düşük ücretli ve güvencesiz işlerde yoğunlaştığını göstermektedir (ILO raporları, 2023). Bu durum, artık değerin sadece ekonomik değil, aynı zamanda ırksallaştırılmış bir dağılıma sahip olduğunu gösterir.

TOPLUMSAL CİNSİYETİN ROLÜ: GENELLEMEYE KAÇMADAN BİR ANALİZ

Toplumsal cinsiyet tartışmalarında sık yapılan hata, kadın ve erkek deneyimlerini homojen gruplar gibi ele almaktır. Oysa gerçeklik çok daha çeşitlidir.

Bazı araştırmalar, kadınların iş gücü piyasasında daha düşük ücretlerle ve daha yüksek duygusal emek yüküyle karşılaştığını ortaya koyar (OECD, 2022). Ancak bu durum tüm kadınlar için aynı şekilde işlemez. Sınıfsal konum, eğitim düzeyi ve etnik köken bu deneyimi yeniden şekillendirir.

Benzer şekilde, erkekler de tek tip bir “ayrıcalıklı grup” değildir. Özellikle düşük gelirli erkekler, ağır fiziksel işlerde çalışmak zorunda kalabilir ve bu durum hem sağlık hem de yaşam süresi açısından ciddi riskler yaratabilir. Yani toplumsal cinsiyet, sınıfla kesiştiğinde farklı baskı biçimleri üretir.

Burada önemli olan, “kim daha fazla etkileniyor?” sorusundan ziyade “hangi yapılar bu eşitsizliği üretiyor?” sorusudur.

DUYGUSAL EMEK VE ARTIK DEĞERİN GÖRÜNMEZ KATMANI

Sosyolog Arlie Hochschild’in “duygusal emek” kavramı, artık değerin sadece fiziksel ya da zihinsel üretimle sınırlı olmadığını gösterir. Hizmet sektöründe çalışan bireyler, sadece iş yapmakla kalmaz; aynı zamanda belirli duyguları sergilemek zorunda kalır.

Bu durum özellikle bakım, sağlık ve hizmet sektörlerinde belirgindir. Kadınların bu sektörlerde yoğunlaşması, duygusal emeğin cinsiyetlendirilmiş bir biçimde dağıtıldığını gösterir. Ancak bu, erkeklerin duygusal emek üretmediği anlamına gelmez; yalnızca farklı alanlarda ve farklı biçimlerde ortaya çıkar.

YAPISAL EŞİTSİZLİKLER VE ÇÖZÜM ARAYIŞLARI

Çözüm odaklı yaklaşımlar genellikle üç ana eksende tartışılır:

Birincisi, ücretli ve ücretsiz emeğin yeniden tanımlanmasıdır. Ev içi emeğin ekonomik sistemde görünür kılınması, sosyal politikalar açısından kritik bir adımdır.

İkincisi, sosyal devlet politikalarının güçlendirilmesidir. Kreş hizmetleri, yaşlı bakımı desteği ve esnek çalışma modelleri, bakım emeğinin yükünü bireylerin omzundan alabilir.

Üçüncüsü ise eğitim ve kültürel dönüşümdür. Toplumsal cinsiyet rollerinin erken yaşta yeniden düşünülmesi, uzun vadede eşitsizliklerin azalmasına katkı sağlayabilir.

Ancak bu çözümler teknik değil, politik ve kültürel dönüşüm gerektirir. Çünkü artık değer sadece ekonomik bir kategori değil, aynı zamanda güç ilişkilerinin bir sonucudur.

TARTIŞMA SORULARI: FORUMU AÇAN NOKTA

Toplumsal yapının bu karmaşık ağını düşündüğümüzde bazı sorular kaçınılmaz hale gelir:

Görünmeyen emek nasıl ölçülebilir ya da tanınabilir?

Ekonomik sistemler bakım emeğini neden sistematik olarak değersizleştiriyor?

Sınıf, ırk ve toplumsal cinsiyet kesişiminde adalet nasıl yeniden tanımlanabilir?

Teknolojik dönüşüm, artık değerin dağılımını daha eşit hale getirebilir mi yoksa mevcut eşitsizlikleri mi derinleştirir?

“Değer” kavramı yalnızca piyasa üzerinden mi tanımlanmalı, yoksa toplumsal katkı üzerinden mi yeniden düşünülmeli?

SONUÇ YERİNE: AÇIK BİR ANALİZ ALANI

Artık değer kavramı, yalnızca üretim sürecinin matematiksel bir sonucu değil; toplumsal ilişkilerin, güç dinamiklerinin ve tarihsel yapıların kesişiminde oluşan çok katmanlı bir olgudur. Toplumsal cinsiyet, sınıf ve ırk bu yapının hem üreticisi hem de sonucu olarak karşımıza çıkar.

Bu nedenle mesele yalnızca “kim ne kadar değer üretiyor?” sorusu değil, aynı zamanda “bu değer nasıl tanımlanıyor ve kim tarafından kontrol ediliyor?” sorusudur.