Antik Akdeniz, gastronominin doğduğu topraklardır. Dünyanın birinci aşçılarını yetiştiren bu topraklarda yeterli yemek yeme kültürü ve ince damak zevkleri hayli değerliydi. Şayet mutfakta macera arıyorsanız ve farklı lezzetler denemek istiyorsanız imparatorların yediği birbirinden lezzetli yemekleri sizin için yazdık!
Kaynak: https://delishably.com/world-cuisine/…
Dünyanın birinci omleti! Ballı Yumurta tanımı (Ova Spongia ex Lacte ):
Materyaller:
1. Yumurta, süt ve yağı bir arada çırpın.
2. Bir tavaya biraz zeytinyağı dökün ve ısıtın. Akabinde omleti dökün
3. Karışım katılaşmaya başlayana kadar çatalla çırpın.
4. Bir tarafı düzgünce pişince omleti karşıt çevirin ve öteki tarafını pişirin. Ortadan ikiye katlayın ve bir tabağa alın.
5. Balı ısıtın ve omletin üzerine dökün.
6. Omleti bir kere daha katlayın ve kalın dilimler halinde kesin.
7. Karabiber serpip servis yapın.
Marine edilmiş tavuk baget tanımı (Dormouse): Aslında bu tanımın özgününde fındık faresi kullanıyor fakat biz tavuk bagetten devam etme sonucu aldık…
Materyaller:
1. Bir havan kullanarak kimyonların tohumlarını ezin.
2. Akabinde kimyon, defne yaprağı ve kırmızı biberle bir arada oluşturduğunuz bu karışımı plastik bir torbaya koyun.
3. Bagetlerin üzerine hafifçeçe biraz bitkisel yağ sürün ve unlu torbaya atın.
4. Balı poşete atın, düzgünce karıştırıp 1 gün buzdolabında bekletin.
5. Bagetleri hafifçeçe yağlanmış bir fırın tepsisine koyun ve 20-30 dakika pişirin.
Rosto ton balığı tanımı (Thynnus):
Materyaller:
1. Ton balığı filetolarınızı yağ, karabiber ve tuzla kaplayın.
2. Sıcak bir ızgaranın üzerinde ızgara yapın.
3. Pişen kısımı çevirin ve kavrulmuş tarafı salata sosu dökün.
4. Ton balığının fazla pişmesine müsaade vermeyin; etin içi pembe olmalı.
5. Birkaç zeytin ile süsleyin.
Antik Roma köftesi tanımı (Isicia Omentata):
Materyaller:
1. Kıymayı, şarapla ıslatılmış ekmekle düzgünce yoğurun.
2. Çam fıstığı ve karabiberi öğütün, etin içine karıştırın.
3. Elinizle küçük toplar oluşturun ve fırında kızartın.
4. 10-15 dakika pişirin.
Tatlı kızarmış lor peyniri tanımı (Globuli):
Materyaller:
1. Lor peyniri ve irmiği yoğurup birkaç saat bekletin.
2. Islak ellerle karışıma köfte halini verin.
3. Köfteleri zeytinyağında birkaç dakika süratlice kızartın.
4. Süzün ve bal ortasında yuvarlayın.
Antik Roma cheesecake’i tanımı (Libum)
Materyaller:
1. Unu bir karıştırma kabına eleyin.
2. Peyniri yumuşayana kadar çırpın, unun içine karıştırın.
3. Çırpılmış yumurtayı un/peynir karışımına ekleyin ve yumuşak bir hamur oluşturun.
4. Hamuru dörde bölün ve her parçayı topuz yapın.
5. Altında taze defne yaprağı bulunan yağlanmış fırın tepsisine dizin.
6. Fırını 190C’ye ısıtın. Altın kahverengi olana kadar 35-40 dakika pişirin.
7. Balı ısıtın, düz bir tabağa dökün ve çörekleri bal emilene kadar dinlendirin.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun! Öbür içeriklerimize de göz atmayı unutmayın…????
Kaynak: https://delishably.com/world-cuisine/…
Dünyanın birinci omleti! Ballı Yumurta tanımı (Ova Spongia ex Lacte ):
Materyaller:
3 yemek kaşığı bal
4 yumurta
275ml süt
25 gr tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Bir tutam karabiber
1. Yumurta, süt ve yağı bir arada çırpın.
2. Bir tavaya biraz zeytinyağı dökün ve ısıtın. Akabinde omleti dökün
3. Karışım katılaşmaya başlayana kadar çatalla çırpın.
4. Bir tarafı düzgünce pişince omleti karşıt çevirin ve öteki tarafını pişirin. Ortadan ikiye katlayın ve bir tabağa alın.
5. Balı ısıtın ve omletin üzerine dökün.
6. Omleti bir kere daha katlayın ve kalın dilimler halinde kesin.
7. Karabiber serpip servis yapın.
Marine edilmiş tavuk baget tanımı (Dormouse): Aslında bu tanımın özgününde fındık faresi kullanıyor fakat biz tavuk bagetten devam etme sonucu aldık…
Materyaller:
8 tavuk budu
1 su bardağı un
2 çay kaşığı kimyon tohumu
2 çay kaşığı Frenk kimyonu tohumu
2 çay kaşığı tatlı kırmızı biber tozu
1 yemek kaşığı bal
2 defne yaprağı
Biraz bitkisel yağ
1. Bir havan kullanarak kimyonların tohumlarını ezin.
2. Akabinde kimyon, defne yaprağı ve kırmızı biberle bir arada oluşturduğunuz bu karışımı plastik bir torbaya koyun.
3. Bagetlerin üzerine hafifçeçe biraz bitkisel yağ sürün ve unlu torbaya atın.
4. Balı poşete atın, düzgünce karıştırıp 1 gün buzdolabında bekletin.
5. Bagetleri hafifçeçe yağlanmış bir fırın tepsisine koyun ve 20-30 dakika pişirin.
Rosto ton balığı tanımı (Thynnus):
Materyaller:
3 yemek kaşığı sirke
2 yemek kaşığı garum (balık sirkesi)
Bir su bardağı zeytinyağı
4 ince doğranmış arpacık
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı kereviz tohumu
1 demet taze nane
Süslemek için zeytin
1. Ton balığı filetolarınızı yağ, karabiber ve tuzla kaplayın.
2. Sıcak bir ızgaranın üzerinde ızgara yapın.
3. Pişen kısımı çevirin ve kavrulmuş tarafı salata sosu dökün.
4. Ton balığının fazla pişmesine müsaade vermeyin; etin içi pembe olmalı.
5. Birkaç zeytin ile süsleyin.
Antik Roma köftesi tanımı (Isicia Omentata):
Materyaller:
500 gr kıyma
1 adet şarapla ıslatılmış ekmek
Yarım çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
50ml Liquamen (balık sirkesi)
Biraz çam fıstığı ve yeşil biber
1. Kıymayı, şarapla ıslatılmış ekmekle düzgünce yoğurun.
2. Çam fıstığı ve karabiberi öğütün, etin içine karıştırın.
3. Elinizle küçük toplar oluşturun ve fırında kızartın.
4. 10-15 dakika pişirin.
Tatlı kızarmış lor peyniri tanımı (Globuli):
Materyaller:
500 gr lor peyniri
1 su bardağı irmik
Bal
Zeytin yağı
1. Lor peyniri ve irmiği yoğurup birkaç saat bekletin.
2. Islak ellerle karışıma köfte halini verin.
3. Köfteleri zeytinyağında birkaç dakika süratlice kızartın.
4. Süzün ve bal ortasında yuvarlayın.
Antik Roma cheesecake’i tanımı (Libum)
Materyaller:
1/2 su bardağı un
1 su bardağı ricotta peyniri
1 yumurta, çırpılmış
Defne yaprakları
1/2 su bardağı bal
1. Unu bir karıştırma kabına eleyin.
2. Peyniri yumuşayana kadar çırpın, unun içine karıştırın.
3. Çırpılmış yumurtayı un/peynir karışımına ekleyin ve yumuşak bir hamur oluşturun.
4. Hamuru dörde bölün ve her parçayı topuz yapın.
5. Altında taze defne yaprağı bulunan yağlanmış fırın tepsisine dizin.
6. Fırını 190C’ye ısıtın. Altın kahverengi olana kadar 35-40 dakika pişirin.
7. Balı ısıtın, düz bir tabağa dökün ve çörekleri bal emilene kadar dinlendirin.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun! Öbür içeriklerimize de göz atmayı unutmayın…????