Alabaş ın tadı nasıl ?

Erdemitlee

Global Mod
Global Mod
Forumda geçen hafta biri “Alabaşın tadı nasıl?” diye sorunca aklıma yıllar önce yaşadığım ilginç bir olay geldi. Sadece bir sebzenin tadını merak ederek başlayan o gün, beni hem mutfak kültürünün geçmişine hem de insanların yiyeceklere yüklediği anlamlara götürmüştü. Belki siz de benzer bir deneyim yaşamışsınızdır.

Bir Sebzenin Peşinde Başlayan Merak

Her şey mahallede kurulan küçük üretici pazarında başladı. Tezgâhlardan birinde, görünüşü şalgamı andıran ama yaprakları lahana gibi duran garip bir sebze dikkatimi çekti. Üzerindeki etikette “Alabaş” yazıyordu.

Satıcıya yaklaşınca yaşlı bir çiftçi gülümseyerek, “Bir kere denersen unutmazsın,” dedi.

İnsan bazen böyle cümlelere şüpheyle yaklaşır. Sonuçta kaç sebze gerçekten unutulmaz olabilir?

Eve dönerken yanımda birkaç tane alabaş vardı ve akşam yemeğine davetli olan arkadaş grubumuzun bu konuda söyleyeceklerini merak ediyordum.

Masadaki İlk Tartışma

Akşam sofrada ilk lokmayı alan kişi Emre oldu.

Emre genellikle olaylara sistematik yaklaşan biridir. Bir şeyi değerlendirirken önce özelliklerini sıralar, sonra sonuca ulaşır.

Bir dilim alabaşı çiğ olarak tattıktan sonra düşünceli bir ifadeyle konuştu:

“İlginç. Elma kadar tatlı değil ama o ferahlık hissi var. Turp kadar keskin değil. Bence salatalıkla brokoli arasında bir yerde.”

Masadaki diğer arkadaşımız Selin ise farklı bir noktaya dikkat çekti.

“Ben tadından çok hissettirdiği şeyi düşünüyorum,” dedi. “Çocukken anneannemin bahçesinde topraktan yeni çıkarılmış sebzeleri yerdik. Bu bana biraz onu hatırlattı.”

İkisi de aynı sebzeyi tatmıştı ama değerlendirme biçimleri farklıydı.

Birisi tat profillerini analiz ediyor, diğeri anılarla bağ kuruyordu.

İlginç olan ise her iki yaklaşımın da eksik değil, tamamlayıcı olmasıydı.

Siz bir yiyeceği değerlendirirken hangisine daha yakınsınız? Tat mı ön planda olur, yoksa o yiyeceğin sizde uyandırdığı duygular mı?

Peki Alabaşın Tadı Gerçekte Nasıl?

O akşam uzun sohbetlerin sonunda ortak bir tanım üzerinde uzlaştık.

Alabaşın tadı en çok hafif tatlı, sulu ve ferahlatıcı olarak tarif edilebilir.

Çiğ tüketildiğinde:

Elmayı andıran hafif tatlılık hissedilir.

Turptaki gibi sert bir acılık bulunmaz.

Lahanagiller ailesinden geldiği için çok hafif bir lahana aroması vardır.

Kıtır kıtır yapısıyla oldukça doyurucu hissettirir.

Pişirildiğinde ise karakteri değişir.

Daha yumuşak, hafif tereyağlı sebzeleri andıran bir doku kazanır. Patates kadar nişastalı değildir ama bazı yemeklerde benzer bir görev üstlenebilir.

Belki de alabaşı ilginç yapan şey budur: Kendini baskın şekilde hissettirmeyen ama bulunduğu yemeği destekleyen bir karaktere sahiptir.

Tarihin İçinden Gelen Bir Sebze

Sohbet ilerledikçe konu yalnızca tada değil, kökenlere de kaydı.

Araştırınca öğrendik ki alabaş, Avrupa’da yüzyıllardır yetiştirilen bir sebze. Özellikle Orta Avrupa mutfağında önemli bir yere sahip olmuş.

Tarım tarihçileri, alabaşın yabani lahanaların uzun süreli seçici yetiştirilmesi sonucu ortaya çıktığını anlatıyor.

Bu bilgi sofradaki sohbeti bambaşka bir noktaya taşıdı.

Merve şöyle dedi:

“Düşünsenize, bugün sıradan gördüğümüz bir sebze aslında yüzlerce yıllık insan emeğinin sonucu.”

Gerçekten de öyleydi.

Bir sebzeye baktığımızda yalnızca yiyecek görmüyoruz. Arkasında çiftçilerin deneyimleri, bölgesel gelenekler, iklim koşulları ve kuşaklar boyunca aktarılan bilgiler bulunuyor.

Belki de mutfak kültürünü ilginç yapan şey budur.

Bir lokma bazen bir tarih kitabının sayfalarından daha fazla hikâye taşıyabilir.

Beklenmeyen Bir Komşu Hikâyesi

Ertesi hafta apartmandaki komşumuz Hasan Bey’e alabaştan bahsettim.

Kendisi emekli ziraat mühendisiydi.

Konuyu duyar duymaz gülümsedi.

“Biz yıllar önce üreticilerle çalışırken alabaşın daha fazla tanınması için uğraşıyorduk,” dedi.

Ardından üretim süreçlerinden söz etmeye başladı.

Hangi bölgelerde daha verimli yetiştiği, hangi toprakları sevdiği, tüketici alışkanlıklarının üretimi nasıl etkilediği gibi konuları anlattı.

Sorunları değerlendirirken son derece çözüm odaklıydı.

“İnsanlar tanımadığı ürünü almak istemiyor. Önce tadacaklar, sonra benimseyecekler,” diyordu.

Aynı gün eşi Ayşe Hanım ise farklı bir gözlem yaptı.

“Bir yiyecek sofraya ancak hikâyesiyle girer,” dedi.

“İnsanlar bazen lezzetten önce bağ kurmak ister.”

Bu iki bakış açısı beni uzun süre düşündürdü.

Bir ürünün yaygınlaşması için hem pratik çözümler hem de insani bağlar gerekliydi.

Toplumların gelişiminde de durum çoğu zaman böyle değil mi?

Alabaşın Bana Öğrettiği Şey

Başlangıçta yalnızca “tadı nasıl” sorusuna cevap arıyordum.

Fakat yol boyunca çok farklı insanlarla konuştum.

Kimi tadını teknik olarak tarif etti.

Kimi çocukluğunu hatırladı.

Kimi tarımsal değerini anlattı.

Kimi kültürel yönüne dikkat çekti.

Sonunda fark ettim ki alabaşın asıl ilginç tarafı yalnızca lezzeti değildi.

Farklı insanların aynı nesneye farklı anlamlar yükleyebilmesiydi.

Birisi için sağlıklı bir sebze.

Birisi için ekonomik bir ürün.

Birisi için geçmişe açılan bir kapı.

Birisi için yeni bir keşif.

Forumdaki Herkese Bir Soru

Eğer daha önce alabaş tattıysanız sizce tadı neye benziyor?

Çiğ mi tercih ediyorsunuz, yoksa pişmiş hâlini mi?

Ve daha önemlisi…

Hiç sıradan görünen bir yiyeceğin sizi beklemediğiniz bir hikâyeye götürdüğü oldu mu?

Bazen mutfakta karşılaştığımız en küçük ayrıntılar bile insanların, toplumların ve geçmişin izlerini taşıyor.

Benim için alabaş artık yalnızca bir sebze değil; merakın, paylaşımın ve farklı bakış açılarının aynı sofrada buluşabildiğinin küçük bir hatırlatıcısı.