AB’nin yeni önceliği: Türkiye-Bulgaristan sonu

Beykozlu

New member
Covid-19 pandemisi yardımıyla 2020 ve 2021 senelerında “düzensiz göç,” “kaçak giriş” ve “mülteci krizi” üzere tabirleri unutan Avrupa, pandeminin etkisinin azalması ve Ukrayna Savaşı’nın da tesiriyle 2022’de “toplu göç”leri bir daha hatırladı.

O kadar ki, 2022 yılında 330 bin kişi yasa dışı olarak Avrupa Birliği üye ülkelerine giriş yaptı. Ki, bu 2016 yılından bu yana en büyük sayı.

Göç, uzun bir ortadan daha sonra Avrupa Birliği’nin resmi gündemi olacak. 9-10 Şubat’ta Belçika’nın başşehri Brüksel’de toplanacak olan AB başkanları, göçü ana gündemde tartışacak.

AB’nin göçü bir daha gündemine niye aldığını daha düzgün anlamak için AB’nin hudut muhafaza ajansı Frontex’in 2022 raporuna bakmak gerekiyor.

Rapora nazaran, göçmenler Avrupa’ya 6 noktadan giriş yapıyor: Batı Afrika, Batı Akdeniz (İspanya-Fas arası), Orta Akdeniz (İtalya-Libya arası), Ege (Türkiye-Yunanistan arası), Batı Balkanlar ve Doğu hududu (Polonya).

Bu noktalardan Avrupa’ya giriş yapanların 71 bini de İngiltere’ye kaçak yollardan girerek 7’nci bir destinasyon açmış oldu.

İşte Frontex’in raporundaki notlar:

2022’deki en büyük girişler Balkanlar ve Ege’den oldu.

Girişlerin yüzde 45’i Balkanlar’dan oldu.

Suriyeliler, Afganlar ve Tunuslular 2022’deki AB’ye kaçan giren üç ülkenin vatandaşları…

AB’ye Batı Balkan rotasından en epeyce Suriyeliler, Afganlar, Türkler ve Tunuslular, Orta Akdeniz’den ise Mısırlılar, Bangladeşliler, Tunuslular ve Suriyeliler giriyor.

Pakistan, Hindistan, Burundi, Küba, Nijerya üzere ülkelerden de AB’ye gelenlerin sayısında artış görülüyor.

50 farklı ülkeden göçmenler, İngiltere’ye girmek istedi.

Avrupa Birliği’nin öncelik verdiği dış sonların başında Türkiye-Bulgaristan hududu geliyor. AB Kurulu, öbür üye ülkelerin bu hudut için yapılacak güçlendirme çalışmasında yer almasına açık olduğunu belirtiyor.

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Türkiye-Bulgaristan sonunun güçlendirilmesi için AB’nin 2 milyar euro fon ayırmasını talep etmişti. Avusturya, Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen bölgesine girmek için yaptıkları müracaatları veto ediyordu.

AB, dış sonlar başlığı altında ayrıyeten Akdeniz’de Tunus, Libya ve Mısır’a denizde ve karada hudut takibi için ekipman ve eğitim takviyesi sağlamak, Batı Balkanlar’da Sırbistan, Arnavutluk, Karadağ ve Bosna Hersek’e Frontex hudut muhafızları göndermek, sistemsiz göçmenlerin tamamını sonlarda kayıt altına almak, göçmenleri AB’ye gelmedilk evvel vazgeçirmek için bilhassa toplumsal medya üzerinden bilgilendirici kampanyalar başlatmak istiyor.
 
Üst