Patates kızartmasının ve makarnanın şayet olmazsa olmazı şimdi her konutta bulunan ketçap, en tanınan soslar içindedır. Bugün sofralarımızda yer alan ketçap domates sosundan yapılırken geçmişte mantar, istiridye, ceviz, yumurta üzere biroldukça besinden denendi. Ketçabın olağan dışı öyküsünü öğrenmeye hazırsanız başlıyoruz.
Kaynak: https://www.thevintagenews.com/2017/0…
Ketçabın en yakın arkadaşları; patates kızartması, hamburger ve sosisli sandviç üzere fast food eserleridir.
Bugün bildiğimiz biçimiyle ketçap temelde bir domates sosudur, lakin geçmişte ketçap; istiridye, mantar, ceviz, midye, yumurta ve öteki birfazlaca besin mamüllerinden yapılırdı.
Bu ünlü kırmızı sosun çağdaş vaktimizin bir eseri olduğunu düşünebilirsiniz, lakin üretimi aslında 500 yıldan daha uzun bir süre evvel Çin’de başlamıştı.
Çinliler tarafınca 17.yüzyılda icat edilen ketçabın sosunda bu biçimdelar domates yerine fermente edilmiş balık ve çeşitli baharatlar kullanılmıştır.
Bu balık sosuna Çincenin Amoy lehçesinde “ke-chiap” ismi verilmiştir. Çinli denizciler gittikleri her yere bu sosu yanlarında götürmüşler, bu niçinle ke-chiap kısa müddette Endonezya, Malezya, Filipinler ve öbür Asya ülkelerinde tanınmıştır.
Hollandalı ve İngiliz tüccarlar, Asya’ya geldiklerinde ipek, baharat, çay ve ketçap sosu almışlar. bu biçimdece batı dünyası da ketçap ile tanışmıştır.
İngilizler ketçabı hem de dünyadaki tüm sömürgelerine de yaymışlardır.
Kısa müddet daha sonra İngilizler ana materyalleri mantar ve ceviz olan kendi ketçaplarını üretmeye başlamışlardır.
Domatesin ketçapta birinci kullanması 19. yüzyıla denk gelmektedir. Ketçap İngiltere’den ABD’ye yayılmıştır. Amerikalılar da ketçabı kolay bir biçimde nasıl pazarlayacaklarını düşünmeye başlamışlardır.
1890’lı senelerda Heinz üzere üreticiler ketçap üretimine başlamışlardır. Ayrıyeten ketçabın daha uzun mühlet saklanması için yeni tarifler geliştirerek ketçabın içerisine şeker eklemişler ve bugün o bildiğimiz ketçap tadını ulaşmışlardır.
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:
Kaynak: https://www.thevintagenews.com/2017/0…
Ketçabın en yakın arkadaşları; patates kızartması, hamburger ve sosisli sandviç üzere fast food eserleridir.
Bugün bildiğimiz biçimiyle ketçap temelde bir domates sosudur, lakin geçmişte ketçap; istiridye, mantar, ceviz, midye, yumurta ve öteki birfazlaca besin mamüllerinden yapılırdı.
Bu ünlü kırmızı sosun çağdaş vaktimizin bir eseri olduğunu düşünebilirsiniz, lakin üretimi aslında 500 yıldan daha uzun bir süre evvel Çin’de başlamıştı.
Çinliler tarafınca 17.yüzyılda icat edilen ketçabın sosunda bu biçimdelar domates yerine fermente edilmiş balık ve çeşitli baharatlar kullanılmıştır.
Bu balık sosuna Çincenin Amoy lehçesinde “ke-chiap” ismi verilmiştir. Çinli denizciler gittikleri her yere bu sosu yanlarında götürmüşler, bu niçinle ke-chiap kısa müddette Endonezya, Malezya, Filipinler ve öbür Asya ülkelerinde tanınmıştır.
Hollandalı ve İngiliz tüccarlar, Asya’ya geldiklerinde ipek, baharat, çay ve ketçap sosu almışlar. bu biçimdece batı dünyası da ketçap ile tanışmıştır.
İngilizler ketçabı hem de dünyadaki tüm sömürgelerine de yaymışlardır.
Kısa müddet daha sonra İngilizler ana materyalleri mantar ve ceviz olan kendi ketçaplarını üretmeye başlamışlardır.
Domatesin ketçapta birinci kullanması 19. yüzyıla denk gelmektedir. Ketçap İngiltere’den ABD’ye yayılmıştır. Amerikalılar da ketçabı kolay bir biçimde nasıl pazarlayacaklarını düşünmeye başlamışlardır.
1890’lı senelerda Heinz üzere üreticiler ketçap üretimine başlamışlardır. Ayrıyeten ketçabın daha uzun mühlet saklanması için yeni tarifler geliştirerek ketçabın içerisine şeker eklemişler ve bugün o bildiğimiz ketçap tadını ulaşmışlardır.
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir: