Yoğurt Sevenleri bu biçimde Alalım: Yörelere göre Birbirinden Lezzetli Yoğurt Çeşitlerini Açıklıyoruz

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Besin bedeli devasa yükseklikte olan yoğurt her öğün tüketilebilir. faydaları saymakla bitmeyen yoğurdun ülkemizde ki kentlere ilişkin biroldukça çeşidi vardır. Yoğurt çeşitleri nelerdir? İşte tüm ayrıntılar..


Tirilye bakraç yoğurdu


Tirilye bakraç yoğurdu, Bursa Mudanya’nın Tirilye mahallesinde yapılmaktadır. Katı bir kıvama sahip olan bu yoğurt yöre halkı tarafınca, epeyce eski vakit içinderdan beri yapılmaktadır.


Silivri yoğurdu


1830’lu senelerda ünlenen Silivri yoğurdu manda sütünden yapılmaktadır. Manda sütü ağır ateşte daima karıştırılarak kaynatılır. İçindeki fazla su buharlaştıktan daha sonra mayalanır ve peynir kıvamında sert bir yoğurt elde edilir. Silivri yoğurdu, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafınca tescillenerek coğrafik işaret tescil dokümanı almıştır.


Silifke yoğurdu


Koyu kıvamı ve kendine has lezzeti ile tanınan Silifke yoğurdunu, üretiminde yalnızca Toroslarda yer alan otlaklarda, doğal ortamlarında beslenen keçilerden elde edilen sütün kullanılması özel kılıyor. Yöresel ismi süt çilisi olan kaplarda pişirilen sütün kaynarken üzerinde oluşan köpükleri daima olarak dağıtılıyor ve sırf maya ek edilerek yoğurt hazırlanıyor. 2022 tarihinde coğrafik işaret almış ve tescillenmiştir.


Çiğ yoğurdu


hemen çabucak gün ağarmadan otların üzerinde biriken çiğ taneleri bir tabağa toplanır. 1 kilo süte 3 yemek kaşığı çiğ suyu eklenerek çiğ yoğurdu elde edilir. Yılda yalnızca Hıdırellez’e denkgelen çiğ ile yapılan yoğurt yılın üç günü boyunca mümkün olmaktadır. Çiğ yoğurdunun öteki ismi da Hıdırellez yoğurdudur.


Çaycuma manda yoğurdu


Çaycuma yoğurdu, Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde yetiştirilen Anadolu mandalarından elde edilen sütten, yapılan bir yoğurttur. Türk Patent Kurumu tarafınca tescillenmiş ve coğrafik işaret almıştır.


Emirdağ koyun yoğurdu


Afyon ile özdeşleşen bu yoğurt koyun sütünden elde edilir. Bu yoğurdun kıvamı çok ağırdır. Ayrıyeten bu yoğurdun yağ oranı yüksektir ve kremsi bir renktedir. Ayrıyeten ağır kaymağa sahiptir. 2021 yılında coğrafik işaret almıştır.


Antakya tuzlu yoğurdu


İnek yahut keçi sütünden üretilen bu yoğurdun geçmişi 100 yıl öncesine dayanmaktadır. Yoğurt süzülür, tekrar sulandırılır ve bakır kalaylı kazanlarda pişirilir. Aşikâr bir kıvama geldikten daha sonra tuz eği yapılır. Odun ateşinde pişirilen tuzlu yoğurtlarda, yavaşça tütsülenmiş bir tat ve koku olur. Coğrafik işaret almış yoğurt çeşitlerinden biridir.


Mamak ravak yoğurdu


Yalnızca sütün yağından elde edilerek yapılan ravak yoğurdu yüksek besin pahası ile tam bir şifa kaynağı. Eski lisanda sütün kaymağı manasına gelen yoğurdu üretmek farklı bir meziyet istiyor. 10 litre sütten yalnızca 1 kilo elde edilir. 2021 yılında coğrafik işaret almıştır.


Ereğli koyun yoğurdu


Ereğli koyun yoğurdunun geçmişi, yüzseneler öncesine dayanır. Koyun sütü odun ateşinde yüksek sıcaklıkta pişirilir. Isıtılmış kazanlara direkt süt eklenir. Yanıksı aroma bu türlü sağlanır. 2021 yılında coğrafik işaret almıştır.


Eşmekaya yoğurdu


Bitkilerle beslenen koyunların sütünden üretilen eşmekaya yoğurdu epeyce koyu bir kıvama sahiptir. Her yıl Nisan-Haziran ayında üretilen bu yoğurdun büsbütün kendine has bir tadı vardır.


Ev yoğurdu


Ev yoğurdu çiğ süt ile hazırlanır. Tencerede uygun sıcaklıkta pişirilen süt, maya ile mayalanır ve bir örtü yahut battaniye ile sarılarak 6 saat mayalamaya bırakılır.


Kanlıca yoğurdu


İstanbul Kanlıca’da üretilen tarihi bir yoğurttur. Üzerine pudra şekeri dökülerek servis edilir.


Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:
 
Üst