Ülkemizim çabucak her kentinde öne çıkan ve en uygun biçimde hazırlanan yemekleri vakit zaman tüm konutlara konukluk etmektedir. Birbirinden farklı bu lezzetler bilhassa konuk sofralarını taçlandırır ve yiyen her insanın damaklarını şenlendirir. Et yemeklerinden, zerzevat yemeklerine, hamur işlerinden, tatlılara güçlü ve iştah açıcı yöresel yemek tanımları ve kentlerini sizler için yazımızda derledik.
Yöresel yemek tanımlarının birçoğu yalnızca bölge halkının bildiği değil Türkiye’de hatta birtakım ülkelerde de çok ilgi nazarann nam salmış yemeklerdir. hem de değerli tanımların her biri kuşaktan nesile aktarılarak konuk sofralarında sıkça yer bulmaktadır. Yöresel yemeklerimiz zenginliği, iştah açıcı olmaları, her damak zevkine hitap etmesi ile öne çıkmaktadır. Dünyanın biroldukça yerinde sunulan yemeklerimiz büyük beğeni ve ilgi görmektedir. İşte yöresel yemek tanımları ve şehirleri…
Harput Köftesi: Elazığ
Materyaller
• 500 gram kıyma
• 1 adet rendelenmiş soğan
• Yarım demet maydanoz
• 1 su bardağı ince bulgur
• 1 adet yumurta
• Tuz
• Pul biber
Sosu için;
• 1 yemek kaşığı domates salçası
• 2 yemek kaşığı sıvı yağ
• 2 su bardağı su
• 1 tatlı kaşığı reyhan
Harput Köftesinin Yapılışı
1. Bir kabın ortasında soğan, maydanoz, kıyma, bulgur, yumurta ve baharatlar karıştırılarak yoğurulur.
2. Modüller kopararak misket köfte biçiminde yuvarlanır.
3. Tencerede sıvı yağ kızdırılır, salça eği ile kavurulur.
4. Kuru reyhan eğinin akabinde suyu eklenir ve kaynamaya bırakılır.
5. Kaynayınca köfteler eklenir. Bulgurlar şişinceye kadar pişirilir.
6. Servis tabağına köfteler suyu ile birlikte alınır.
7. Üzerine biraz daha reyhan ve maydanoz eği yapabilirsiniz.
Muhlama: Trabzon-Rize
Gereçler
• 4 yemek kaşığı mısır unu
• 4 yemek kaşığı tereyağı
• 300 gram Trabzon peyniri (çeçil yahut lisan peyniri)
• 2 su bardağı su
Hazırlanışı
1. Tavaya tereyağını alın yakmadan eritin.
2. Yağın üzerine mısır ununu ekleyip renk alana kadar kavurun.
3. Kavurulan mısır ununun üzerine 1 bardak su eği yapın. Topaklanmaması için süratlice karıştırın.
4. Akabinde kalan suyu da ekleyin.
5. Kaynayan karışımın altını kısın. Tereyağı tavanın kenarlarından biriktiğinde peyniri eklemeniz gerekir.
6. Peyniri tel tel ayırıp ekleyin. Muhlamayı orta ara karıştırarak pişirin.
Galacoş Yemeği: Bayburt
Materyaller
• 300 gram kıyma (dana)
• 280 gram yeşil mercimek
• 2 diş sarımsak
• 1 adet soğan
• 5 yemek kaşığı yağ
• 2 yemek kaşığı salça
• 250 gram süzme yoğurt
• Tuz
• Karabiber
• Tırnak pide
Hazırlanışı
1. Bir tencereye birinci vakit içinderda yağ alınır ve kıyma kavurulur.
2. Yağın üzerine salça eklenir, kavrulmaya devam edilir.
3. Sarımsak, mercimek ve baharatlar su ile birlikle tencereye eklenir.
4. Pideler 2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı ile fırına alınır.
5. Ekmeklerin üzerine evvel mercimek koyulur ve yoğurt dökülür
6. Tereyağı kızdırılarak üzerine dökülür.
Afiyet olsun.
Yöresel yemek tanımlarının birçoğu yalnızca bölge halkının bildiği değil Türkiye’de hatta birtakım ülkelerde de çok ilgi nazarann nam salmış yemeklerdir. hem de değerli tanımların her biri kuşaktan nesile aktarılarak konuk sofralarında sıkça yer bulmaktadır. Yöresel yemeklerimiz zenginliği, iştah açıcı olmaları, her damak zevkine hitap etmesi ile öne çıkmaktadır. Dünyanın biroldukça yerinde sunulan yemeklerimiz büyük beğeni ve ilgi görmektedir. İşte yöresel yemek tanımları ve şehirleri…
Harput Köftesi: Elazığ
Materyaller
• 500 gram kıyma
• 1 adet rendelenmiş soğan
• Yarım demet maydanoz
• 1 su bardağı ince bulgur
• 1 adet yumurta
• Tuz
• Pul biber
Sosu için;
• 1 yemek kaşığı domates salçası
• 2 yemek kaşığı sıvı yağ
• 2 su bardağı su
• 1 tatlı kaşığı reyhan
Harput Köftesinin Yapılışı
1. Bir kabın ortasında soğan, maydanoz, kıyma, bulgur, yumurta ve baharatlar karıştırılarak yoğurulur.
2. Modüller kopararak misket köfte biçiminde yuvarlanır.
3. Tencerede sıvı yağ kızdırılır, salça eği ile kavurulur.
4. Kuru reyhan eğinin akabinde suyu eklenir ve kaynamaya bırakılır.
5. Kaynayınca köfteler eklenir. Bulgurlar şişinceye kadar pişirilir.
6. Servis tabağına köfteler suyu ile birlikte alınır.
7. Üzerine biraz daha reyhan ve maydanoz eği yapabilirsiniz.
Muhlama: Trabzon-Rize
Gereçler
• 4 yemek kaşığı mısır unu
• 4 yemek kaşığı tereyağı
• 300 gram Trabzon peyniri (çeçil yahut lisan peyniri)
• 2 su bardağı su
Hazırlanışı
1. Tavaya tereyağını alın yakmadan eritin.
2. Yağın üzerine mısır ununu ekleyip renk alana kadar kavurun.
3. Kavurulan mısır ununun üzerine 1 bardak su eği yapın. Topaklanmaması için süratlice karıştırın.
4. Akabinde kalan suyu da ekleyin.
5. Kaynayan karışımın altını kısın. Tereyağı tavanın kenarlarından biriktiğinde peyniri eklemeniz gerekir.
6. Peyniri tel tel ayırıp ekleyin. Muhlamayı orta ara karıştırarak pişirin.
Galacoş Yemeği: Bayburt
Materyaller
• 300 gram kıyma (dana)
• 280 gram yeşil mercimek
• 2 diş sarımsak
• 1 adet soğan
• 5 yemek kaşığı yağ
• 2 yemek kaşığı salça
• 250 gram süzme yoğurt
• Tuz
• Karabiber
• Tırnak pide
Hazırlanışı
1. Bir tencereye birinci vakit içinderda yağ alınır ve kıyma kavurulur.
2. Yağın üzerine salça eklenir, kavrulmaya devam edilir.
3. Sarımsak, mercimek ve baharatlar su ile birlikle tencereye eklenir.
4. Pideler 2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı ile fırına alınır.
5. Ekmeklerin üzerine evvel mercimek koyulur ve yoğurt dökülür
6. Tereyağı kızdırılarak üzerine dökülür.
Afiyet olsun.