Popüler bir Amerikan sokak yemeği olan sosisli sandviçe niye ‘Hot Dog’ denildiğini hepimiz içinizden bi düşünmüş ve merak etmişizdir. Bu efsane Amerikan ızgara favorisinin kısa ve tartışmalı tarihini sizler için araştırdık. Gelin daima birlikte hot dog isminin kökenine inelim.
Hikayesi Nereden Geliyor?
Sosisli sandviçlere isim veren, New York Times için spor karikatüristliği yapan Tad Dorgan. Sandviçlere, şu an ki ismini almadan evvel ‘kırmızı sosis’ yahut ‘dachshund sosisleri’ deniyordu.
Tad Dorgan 1901’de New York Polo Alanı’ndaki maçta, satıcıların “Kızgınlar! Dachshund sosislerinizi kızarırken alın!”, diye bağırdıklarını gözlemledi. Satıcılardan ilham alarak, Grounds’taki sahneyi, satıcıların tıpkı biçimde seslenişini ve sıcak bir rulo halinde havlayan dachshund sosislerini çizmeye başladı.
Sosisler niye Havlıyor?
Tad Dorgan ‘Dachshund’u nasıl telaffus edeceğini bilmediğinden, ona köpekleri çağrıştırdığı için çizimine ‘hot dog’ yazdı. Çizdiği bu karikatür sansasyon haline geldi ve ‘hot dog’ terimi icat edilmiş oldu.
Diğer Telaffuzlar:
Garip olan şu ki tarihçiler Tad Dorgan’ın çizdiği bu karikatürün kopyasını bile bulamamışlar. Hot dog sözünün Tad dorgan ile bir arada tanınan olduğu kesin.
Bunun yanında kimi araştırmalar hot dog’un birinci çıkışının Tad Dorgan’dan daha evvel, 1800’lü yılların başında olduğunu söylüyor. Söylenenlere nazaran o devirlerde sosisli sandviç üreticileri, sosislerin içine köpek eti karıştırmakla suçlanmışlar ve hot dog (sıcak köpek) terimi de birinci vakit içinderda o periyotlarda ortaya atılmış.
Daha da Eskiye Gidersek:
Dachshund sosislerine ve sosisli sandviçlere yapılan atıflar, Alman göçmenlere kadar gidiyor. Bu göçmenler Amerika’ya yalnızca sosisleri değil, dachshund köpeklerini de getirmişler. Hot dog ismi, Almanların küçük, uzun, ince köpekleri hakkında bir latife olarak başlamış. Aslında, Almanlar bile frankfurter’a ‘küçük köpek’ yahut ‘dachshund’ sosisi ismini vermişler, bu biçimdece ‘köpek’ sözünü tanınan sosisli sandviçleriyle bağdaştırmışlar.
Bonus: Meskende Kolay kolay Hazırlayabileceniz Hot Dog Tarifi
Malzemeler:
1. Zarları alınmış sosislerin üzerini keskin bir bıçak sayesinde çizin. Ayçiçek yağını geniş tabanlı bir sos tenceresinde kızdırdıktan daha sonra domates salçasını ekleyip kısa bir süre kavurun.
2. Sıcak su ve tuz ek ettikten daha sonra karıştırdığınız salçalı sos karışımına sosisleri atın. Kısık ateşte 5-10 dakika kadar pişirin.
3. Uç kısımlarını kestiğiniz salatalık turşularını minik küpler halinde kesin. Sarımsağı rendeleyin.
4. Rendelenmiş sarımsak ve doğranmış salatalık turşularını küçük bir kaba alın. Toz kişniş ve mayonez ilavesiyle karıştırın.
5. Servisinde kullanmak üzere dileğe nazaran kabuğunu soyduğunuz domates ve kırmızı soğanı küçük küpler halinde doğrayın. Ayıkladığınız maydanoz yapraklarını incecik kıyın.
6. Ortadan ikiye kestiğiniz baget sandviç ekmeklerini tost makinesinde ısıtın.
7. İç kısımlarına salçalı suda pişen sosisleri yerleştirin. Bir ölçü salçalı sostan ekleyin.
8. Hazırladığınız mayonezli sos, kırmızı soğan ve domates küpleri, hardal, ketçap ve kıyılmış maydanoz ilavesiyle süsledikten daha sonra sevdiklerinizle paylaşın.
Afiyet olsun.
Hikayesi Nereden Geliyor?
Sosisli sandviçlere isim veren, New York Times için spor karikatüristliği yapan Tad Dorgan. Sandviçlere, şu an ki ismini almadan evvel ‘kırmızı sosis’ yahut ‘dachshund sosisleri’ deniyordu.
Tad Dorgan 1901’de New York Polo Alanı’ndaki maçta, satıcıların “Kızgınlar! Dachshund sosislerinizi kızarırken alın!”, diye bağırdıklarını gözlemledi. Satıcılardan ilham alarak, Grounds’taki sahneyi, satıcıların tıpkı biçimde seslenişini ve sıcak bir rulo halinde havlayan dachshund sosislerini çizmeye başladı.
Sosisler niye Havlıyor?
Tad Dorgan ‘Dachshund’u nasıl telaffus edeceğini bilmediğinden, ona köpekleri çağrıştırdığı için çizimine ‘hot dog’ yazdı. Çizdiği bu karikatür sansasyon haline geldi ve ‘hot dog’ terimi icat edilmiş oldu.
Diğer Telaffuzlar:
Garip olan şu ki tarihçiler Tad Dorgan’ın çizdiği bu karikatürün kopyasını bile bulamamışlar. Hot dog sözünün Tad dorgan ile bir arada tanınan olduğu kesin.
Bunun yanında kimi araştırmalar hot dog’un birinci çıkışının Tad Dorgan’dan daha evvel, 1800’lü yılların başında olduğunu söylüyor. Söylenenlere nazaran o devirlerde sosisli sandviç üreticileri, sosislerin içine köpek eti karıştırmakla suçlanmışlar ve hot dog (sıcak köpek) terimi de birinci vakit içinderda o periyotlarda ortaya atılmış.
Daha da Eskiye Gidersek:
Dachshund sosislerine ve sosisli sandviçlere yapılan atıflar, Alman göçmenlere kadar gidiyor. Bu göçmenler Amerika’ya yalnızca sosisleri değil, dachshund köpeklerini de getirmişler. Hot dog ismi, Almanların küçük, uzun, ince köpekleri hakkında bir latife olarak başlamış. Aslında, Almanlar bile frankfurter’a ‘küçük köpek’ yahut ‘dachshund’ sosisi ismini vermişler, bu biçimdece ‘köpek’ sözünü tanınan sosisli sandviçleriyle bağdaştırmışlar.
Bonus: Meskende Kolay kolay Hazırlayabileceniz Hot Dog Tarifi
Malzemeler:
2 adet baget sandviç ekmeği
2 adet sosis
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
3/4 su bardağı sıcak su
1/4 çay kaşığı tuz
2 adet salatalık turşusu
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı mayonez
1/4 çay kaşığı toz kişniş
1 adet küçük uzunluk kırmızı soğan
1 adet küçük uzunluk domates
2 yemek kaşığı ketçap
2 yemek kaşığı hardal
4 kısım maydanoz
1. Zarları alınmış sosislerin üzerini keskin bir bıçak sayesinde çizin. Ayçiçek yağını geniş tabanlı bir sos tenceresinde kızdırdıktan daha sonra domates salçasını ekleyip kısa bir süre kavurun.
2. Sıcak su ve tuz ek ettikten daha sonra karıştırdığınız salçalı sos karışımına sosisleri atın. Kısık ateşte 5-10 dakika kadar pişirin.
3. Uç kısımlarını kestiğiniz salatalık turşularını minik küpler halinde kesin. Sarımsağı rendeleyin.
4. Rendelenmiş sarımsak ve doğranmış salatalık turşularını küçük bir kaba alın. Toz kişniş ve mayonez ilavesiyle karıştırın.
5. Servisinde kullanmak üzere dileğe nazaran kabuğunu soyduğunuz domates ve kırmızı soğanı küçük küpler halinde doğrayın. Ayıkladığınız maydanoz yapraklarını incecik kıyın.
6. Ortadan ikiye kestiğiniz baget sandviç ekmeklerini tost makinesinde ısıtın.
7. İç kısımlarına salçalı suda pişen sosisleri yerleştirin. Bir ölçü salçalı sostan ekleyin.
8. Hazırladığınız mayonezli sos, kırmızı soğan ve domates küpleri, hardal, ketçap ve kıyılmış maydanoz ilavesiyle süsledikten daha sonra sevdiklerinizle paylaşın.
Afiyet olsun.