Yılbaşına sayılı günler kaldı. Yılbaşını sevdiklerinizle konutunuzda kutlamaya karar verdiyseniz şayet televizyon karşısında yılbaşı programlarını izlerken atıştırmanız için tüketebileceğiniz birbirinden lezzetli atıştırmalık tanımlarını sizin için yazdık. Yılbaşında atıştırmalık ne yapılır? işte ayrıntılar…
1. Hindistan cevizli kartopu tarifi
Malzemeler
1. Kremayı toz şekerle bir arada bir kaba alın. Krema hafifçeçe kabarıp şekerler eriyene dek mikserle çırpın.
2. Hindistan cevizini 3 seferde olmak üzere azar azar kremaya ekleyerek spatula sayesinde karıştırın. Kıvamını denetim edin, şayet gerekliyse biraz daha Hindistan cevizi ek edin ve akabinde 30 dakika kadar buzdolabında dinlenmeye bırakın.
3. Hazırladığınız karışımı buzdolabından çıkardıktan daha sonra ceviz büyüklüğünde modüllere kopararak avucunuzun ortasında yuvarlayarak biçim verin. Dilerseniz çikolatalı sos dökerek yahut sade haliyle servis edin. Buzdolabında koruma edin.
2. Elma cipsi tarifi
Malzemeler
1. Elmaları incecik dilimleyin.
2. Üzerlerine 1-2 damla limon suyu damlatarak parmağınızla yüzebir daha yayın. Limon elmaların kararmasını önleyecektir.
3. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin ve üzerine tarçın serpin. 100 derece fırında 1 saat tutun.
3. Acılı cips tarifi
Malzemeler
1. Fırını 180 dereceye ayarlayın. daha sonrasında patatesleri ince ince dilimleyin. Bütün materyallerle harmanlayıp yağlanmış tepsiye dizin ve 30-35 dk pişirin.
4. Tarçınlı mısır tarifi
Malzemeler
1. Bir tavada yağı eritin ve içine akçaağaç şurubunu veya balı ekleyip karıştırın ve bir daha tuzsuz olarak patlatmış olduğunuz mısırların üzerine dökün.
2. Biraz karıştırıp tarçın ve muskat karışımını da ekleyip servise sunabilirsiniz. Tarçını azar azar katıp oranını damak tadınıza nazaran azaltıp çoğaltabilirsiniz.
5. Elma şekeri tarifi
Malzemeler
1. Şeker ve suyu bir tencerenin içine alın ve ocağın üzerine oturtun.
2. Şeker eriyip, su kaynaya kadar karıştırın. Kaynadıktan daha sonra ocaktan alın. Ardından limon suyunu ekleyin ve kıvam alması için 1-1.5 saat kadar dinlendirin. Bu süreç içerisinde muhakkak aralıklarla karıştırmaya devam edin.
3. İçine besin boyasını ekleyin. Yıkayıp dışını güzelce kuruladığınız elmaları karışıma batırın. Yağlı kağıt serdiğiniz bir tepsinin üzerine elmaları alın. Evvel şeker hafifçeçe katılaşana kadar oda sıcaklığında dinlendirin
6. Kestane
Malzemeler
1. Kestaneleri yıkayın ve bir bıçak yardımı ile üstlerini enine olacak biçimde çizin.
2. Çizdiğiniz kestaneleri bir tencereye alın ve üstüne çıkacak kadar su koyduktan daha sonra ocağın altını açın ve 30 dakika kadar haşlayın.
3. Kestaneler haşlandıktan daha sonra yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine kestaneleri alın ve evvelinde ısıtılmış 190 derece fırında kestaneleri 30 dakika kadar daha pişirin.
7. Kekli truffle tarifi
Malzemeler
1. Kekleri bir kaseye alın ve elinizle yada bir mutfak robotu sayesinde ufaltın.
2. Bir sos tenceresine kremayı alın ve ısıtın. Isınınca altını kapatın ve çikolatayı ekleyip karıştırın.
3. Kremayı kek modüllerinin üzerine dökün.
4. Yuvarlayabileceğiniz bir kıvama gelene dek yoğurun. Çok süratli bir biçimde olacaktır. Dilerseniz bu kademede içine yemiş çeşitlerinden de ekleyebilirsiniz.
5. Dilediğiniz boyuta nazaran minik topçuklar olacak biçimde elinizle yuvarlayın.
6. Yuvarladığınız topları dilediğiniz gereçler ile kaplayın. Bu kademede öncesinde benmari eritilmiş çikolata ile kaplayıp daha sonra da dışına materyalleri ekleyebilirsiniz.
7. Tüm toplar kaplandıktan daha sonra buzdolabında 5 dakika kadar dinlendirin.
8. Sosisli milföy tarifi
Malzemeler
1. Dondurulmuş milföy hamurlarını oda ısısında 10 dakika kadar çözdürün. Kare hamurları eşit biçimde 3 şerit olarak kesin. Şeridin ucuna sosisi yerleştirin ve yuvarlayıp rulo formunu verin.
2. Tüm hamurlar için birebir süreci uygulayın. 4 adet milföy hamurundan toplamda 12 adet rulo elde edeceksiniz. Hazırladığınız sosisli milföyleri yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı olarak dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, denetimli olarak 25 dakika pişirin.
9. Fıstık ve vişneli bar tarifi
Malzemeler
1. Hurmaları küçük kesimler haline gelene kadar robottan geçirin. Vişne, antep fıstığı, badem ve tuzu ekleyin. Karışım topak topak olana kadar robottan geçirin.
2. Pişirme kağıdını serdiğiniz tepsiye karışımı boca edin ve düz tabanı kaplayacak biçimde dağıtın. Kalınlığın her yerde eşit bulunmasına itina gösterin. Buzdolabında 15 dk bekletin. Hazırladığınız karışımı 12 lezzetli bar olarak kesin ve afiyetle yiyin.
10. Güç bar tarifi
Malzemeler
1. Hurmaları mutfak robotundan küçük modüller haline gelene kadar geçirin. 350 derecedeki fırınınızda yulaf ezmelerini 15 dakika kızartın, açık kahverengiye dönüşene kadar.
2. Hurma, badem ve yulafı bir kaba alın. Bal ve fıstık ezmesini bir tencerede ısıtarak düzgünce karıştırın, ondan sonrasında hurmaları ve yulafı ekleyin. Küçük bir tepsiye pişirme kağıdımızı seriyoruz ve hazırladığımız karışımı eşit olacak biçimde tüm yere yediriyoruz. Spatula ile üstünün dümdüz olmasını sağlayabilirsiniz. Streç sinemayla üstünü kaplayın ve dolapta 15 -20 dakika bekletin. 10 eşit modüle bölerek ve kapalı bir biçimde dolapta saklayarak uzun mühlet yiyebilirsiniz. Afiyet olsun
11. Milföy kanepe tarifi
Malzemeler
1. Milföy yapraklarını dörde bölün ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
2. Üzerleri kızarana kadar pişirin. Pişen milföylerden bir tane alın üzerine pesto sos sürün, bir dilim kaşar peynirini hindi fümenin içerisine koyup hindi fümeyi katlayın ve onu pesto sosunun üzerine yerleştirin. Bir dilim daha milföy yerleştirin hindi fümenin üzerine. En üstüne ufak bir fesleğen ve yarım tane cherry domates koyup kürdanı batırın.
12. Patates topları tarifi
Malzemeler
1. Patatesleri yıkayıp yumuşayıncaya kadar haşlayın ondan sonrasında güzelce bir çatal yada patates ezeceği ile ezin.
2. Taze soğanları ince ince kıyıp patateslere ekleyin.
3. Tuz ,kara biber ekleyip yoğuruyoruz çabucak sonrasında patates harcından kesimler alıp içine kaşar peyniri koyup elinizle yuvarlayın.
4. Evvel una daha sonra yumurtaya sonrasındasında galeta ununa bulayıp kızgın yağda kızartın deneyenlere afiyet olsun.
13. Ispanaklı rulo tarifi
Malzemeler
1. Tüm gereçleri blenderdan geçirin. Boza kıvamında olacak. Krep tavasını yağlayın. Kızgın tavaya bir küçük kepçe hamur döküp, kısık ateşte pişirin. Göz göz olunca öbür tarafını çevirin ve bir kaç saniye pişirip ocaktan alın.
2. Yeşil tarafının bariz olması için bu biçimde yapıyoruz. Çok pişen tarafa soğuduktan daha sonra labne peynir sürün ve rulo sarın. İkişer cm kalınlığında dilimleyin. Süslemek için minik nane yaprakları kullanın.
14. Susamlı tatlı atıştırmalık tarifi
Malzemeler
1. Yumurta akını düzgünce çırpın ve üzerine pudra şekeri ekleyip eriyinceye kadar çırpmaya devam edin.
2. Başka bir kapta unu ve yağı çırpın. Üzerine susamları ek edin. Güzelce karışınca, yumurta aklarını bu karışımın içerisine ek ederek 15-20 dakika kadar dinlendirin.
3. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Karışımı yuvarlak olacak biçimde yayın. Kalan karışımı da bu türlü bitene kadar dökmeye devam edin.
4. 220 derecelik evvelinde ısıtılmış fırında, 15 dakika boyunca pişirin. Soğuyunca servis edebilirsiniz.
15. Tuzlu kurabiye tarifi
Malzemeler
1. Tereyağını küp küp doğrayın ve kase içine alın.
2. Üzerine; sıvı yağı ve yumurtayı, yumurta beyazını, tuzu, sirkeyi ve şekeri ekleyip, karıştırın.
3. Elenmiş unu karışımın üzerine ekleyin. Akabinde kabartma tozunu da ek edin. Hamur ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurmaya devam edin.
4. Hamur istenilen kıvama gelince, ceviz büyüklüğünde modülleri koparıp, rulo haline getirin.
5. Rulo haline getirdiğiniz hamuru, çarpraz olacak biçimde birleştirin ve kurdele halini verin.
6. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alın ve fırça yardımı ile üzerine yumurta sarısı sürün. Susam ve çörek otu serpin.
7. Önceden ısıttığınız fırında 180 derecede yaklaşık 20-25 dakika boyunca pişirin. Afiyet olsun.
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:
1. Hindistan cevizli kartopu tarifi
Malzemeler
1 kutu krema
1su bardağıtoz şeker
3,5-4su bardağı hindistan cevizi
1. Kremayı toz şekerle bir arada bir kaba alın. Krema hafifçeçe kabarıp şekerler eriyene dek mikserle çırpın.
2. Hindistan cevizini 3 seferde olmak üzere azar azar kremaya ekleyerek spatula sayesinde karıştırın. Kıvamını denetim edin, şayet gerekliyse biraz daha Hindistan cevizi ek edin ve akabinde 30 dakika kadar buzdolabında dinlenmeye bırakın.
3. Hazırladığınız karışımı buzdolabından çıkardıktan daha sonra ceviz büyüklüğünde modüllere kopararak avucunuzun ortasında yuvarlayarak biçim verin. Dilerseniz çikolatalı sos dökerek yahut sade haliyle servis edin. Buzdolabında koruma edin.
2. Elma cipsi tarifi
Malzemeler
2 adet elma
Yarım limon
Tarçın
1. Elmaları incecik dilimleyin.
2. Üzerlerine 1-2 damla limon suyu damlatarak parmağınızla yüzebir daha yayın. Limon elmaların kararmasını önleyecektir.
3. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin ve üzerine tarçın serpin. 100 derece fırında 1 saat tutun.
3. Acılı cips tarifi
Malzemeler
3 adet patates
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tatlı toz biber
1 tatlı kaşığı sarımsak tozu
1 tatlı kaşığı acı toz biber
1 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı acı sos
1. Fırını 180 dereceye ayarlayın. daha sonrasında patatesleri ince ince dilimleyin. Bütün materyallerle harmanlayıp yağlanmış tepsiye dizin ve 30-35 dk pişirin.
4. Tarçınlı mısır tarifi
Malzemeler
1/3 bardak mısır
1/2 tatlı kaşığı tarçın
1 çimdik muskat
1 yemek kaşığı margarin ya da tereyağı
2 yemek kaşığı akçaağaç şurubu ya da bal
1. Bir tavada yağı eritin ve içine akçaağaç şurubunu veya balı ekleyip karıştırın ve bir daha tuzsuz olarak patlatmış olduğunuz mısırların üzerine dökün.
2. Biraz karıştırıp tarçın ve muskat karışımını da ekleyip servise sunabilirsiniz. Tarçını azar azar katıp oranını damak tadınıza nazaran azaltıp çoğaltabilirsiniz.
5. Elma şekeri tarifi
Malzemeler
1 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Yarım adet limonun suyu
1 çay kaşığı gıda boyası
5 adet orta boy kırmızı elma
1. Şeker ve suyu bir tencerenin içine alın ve ocağın üzerine oturtun.
2. Şeker eriyip, su kaynaya kadar karıştırın. Kaynadıktan daha sonra ocaktan alın. Ardından limon suyunu ekleyin ve kıvam alması için 1-1.5 saat kadar dinlendirin. Bu süreç içerisinde muhakkak aralıklarla karıştırmaya devam edin.
3. İçine besin boyasını ekleyin. Yıkayıp dışını güzelce kuruladığınız elmaları karışıma batırın. Yağlı kağıt serdiğiniz bir tepsinin üzerine elmaları alın. Evvel şeker hafifçeçe katılaşana kadar oda sıcaklığında dinlendirin
6. Kestane
Malzemeler
500 gram kestane
1 litre su
1. Kestaneleri yıkayın ve bir bıçak yardımı ile üstlerini enine olacak biçimde çizin.
2. Çizdiğiniz kestaneleri bir tencereye alın ve üstüne çıkacak kadar su koyduktan daha sonra ocağın altını açın ve 30 dakika kadar haşlayın.
3. Kestaneler haşlandıktan daha sonra yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine kestaneleri alın ve evvelinde ısıtılmış 190 derece fırında kestaneleri 30 dakika kadar daha pişirin.
7. Kekli truffle tarifi
Malzemeler
4 dilim kek
1/2 su bardağı sıvı krema
30 gram çikolata
2 yemek kaşığı file Antep fıstığı
2 yemek kaşığı Hindistan cevizi
2 yemek kaşığı gül kurusu
2 yemek kaşığı çikolata parçaları
1 yemek kaşığı fındık kırığı
1. Kekleri bir kaseye alın ve elinizle yada bir mutfak robotu sayesinde ufaltın.
2. Bir sos tenceresine kremayı alın ve ısıtın. Isınınca altını kapatın ve çikolatayı ekleyip karıştırın.
3. Kremayı kek modüllerinin üzerine dökün.
4. Yuvarlayabileceğiniz bir kıvama gelene dek yoğurun. Çok süratli bir biçimde olacaktır. Dilerseniz bu kademede içine yemiş çeşitlerinden de ekleyebilirsiniz.
5. Dilediğiniz boyuta nazaran minik topçuklar olacak biçimde elinizle yuvarlayın.
6. Yuvarladığınız topları dilediğiniz gereçler ile kaplayın. Bu kademede öncesinde benmari eritilmiş çikolata ile kaplayıp daha sonra da dışına materyalleri ekleyebilirsiniz.
7. Tüm toplar kaplandıktan daha sonra buzdolabında 5 dakika kadar dinlendirin.
8. Sosisli milföy tarifi
Malzemeler
12 adet sosis
4 adet milföy hamuru
- 1 adet yumurta sarısı
1. Dondurulmuş milföy hamurlarını oda ısısında 10 dakika kadar çözdürün. Kare hamurları eşit biçimde 3 şerit olarak kesin. Şeridin ucuna sosisi yerleştirin ve yuvarlayıp rulo formunu verin.
2. Tüm hamurlar için birebir süreci uygulayın. 4 adet milföy hamurundan toplamda 12 adet rulo elde edeceksiniz. Hazırladığınız sosisli milföyleri yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı olarak dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, denetimli olarak 25 dakika pişirin.
9. Fıstık ve vişneli bar tarifi
Malzemeler
1 su bardağı hurma (çekirdekleri çıkarılmış)
1 su bardağı kurtulmuş vişne
1 su bardağı çiğ antep fıstğı( kabukları çıkarılmış)
1 su bardağı çiğ badem
Yarım çay kaşığı tuz
1. Hurmaları küçük kesimler haline gelene kadar robottan geçirin. Vişne, antep fıstığı, badem ve tuzu ekleyin. Karışım topak topak olana kadar robottan geçirin.
2. Pişirme kağıdını serdiğiniz tepsiye karışımı boca edin ve düz tabanı kaplayacak biçimde dağıtın. Kalınlığın her yerde eşit bulunmasına itina gösterin. Buzdolabında 15 dk bekletin. Hazırladığınız karışımı 12 lezzetli bar olarak kesin ve afiyetle yiyin.
10. Güç bar tarifi
Malzemeler
1 su bardağı hurma
1/4 su bardağı bal
1/4 su bardağı fıstık ezmesi
1 su bardağı kavrulmuş badem
1,5 su bardağı yulaf ezmesi
İsteğe bağlı fıstık yahut kurumuş meyveler
1. Hurmaları mutfak robotundan küçük modüller haline gelene kadar geçirin. 350 derecedeki fırınınızda yulaf ezmelerini 15 dakika kızartın, açık kahverengiye dönüşene kadar.
2. Hurma, badem ve yulafı bir kaba alın. Bal ve fıstık ezmesini bir tencerede ısıtarak düzgünce karıştırın, ondan sonrasında hurmaları ve yulafı ekleyin. Küçük bir tepsiye pişirme kağıdımızı seriyoruz ve hazırladığımız karışımı eşit olacak biçimde tüm yere yediriyoruz. Spatula ile üstünün dümdüz olmasını sağlayabilirsiniz. Streç sinemayla üstünü kaplayın ve dolapta 15 -20 dakika bekletin. 10 eşit modüle bölerek ve kapalı bir biçimde dolapta saklayarak uzun mühlet yiyebilirsiniz. Afiyet olsun
11. Milföy kanepe tarifi
Malzemeler
6 adet milföy yaprağı
Cherry domates
Taze fesleğen
Pesto sos
Hindi füme
Kaşar peyniri
Kürdan
1. Milföy yapraklarını dörde bölün ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
2. Üzerleri kızarana kadar pişirin. Pişen milföylerden bir tane alın üzerine pesto sos sürün, bir dilim kaşar peynirini hindi fümenin içerisine koyup hindi fümeyi katlayın ve onu pesto sosunun üzerine yerleştirin. Bir dilim daha milföy yerleştirin hindi fümenin üzerine. En üstüne ufak bir fesleğen ve yarım tane cherry domates koyup kürdanı batırın.
12. Patates topları tarifi
Malzemeler
1 kg patates
4 kol taze soğan
Tuz
Kara biber
Kaşar peyniri
2 adet yumurta
1 su bardağı un
1 su bardağı galeta unu
- Sıvı yağ
1. Patatesleri yıkayıp yumuşayıncaya kadar haşlayın ondan sonrasında güzelce bir çatal yada patates ezeceği ile ezin.
2. Taze soğanları ince ince kıyıp patateslere ekleyin.
3. Tuz ,kara biber ekleyip yoğuruyoruz çabucak sonrasında patates harcından kesimler alıp içine kaşar peyniri koyup elinizle yuvarlayın.
4. Evvel una daha sonra yumurtaya sonrasındasında galeta ununa bulayıp kızgın yağda kızartın deneyenlere afiyet olsun.
13. Ispanaklı rulo tarifi
Malzemeler
1 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 çay bardağı haşlanmış ve süzülmüş ıspanak
Yarım tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağı
3-4 yemek kaşığı un
- Labne peynir yahut krem peynir
1. Tüm gereçleri blenderdan geçirin. Boza kıvamında olacak. Krep tavasını yağlayın. Kızgın tavaya bir küçük kepçe hamur döküp, kısık ateşte pişirin. Göz göz olunca öbür tarafını çevirin ve bir kaç saniye pişirip ocaktan alın.
2. Yeşil tarafının bariz olması için bu biçimde yapıyoruz. Çok pişen tarafa soğuduktan daha sonra labne peynir sürün ve rulo sarın. İkişer cm kalınlığında dilimleyin. Süslemek için minik nane yaprakları kullanın.
14. Susamlı tatlı atıştırmalık tarifi
Malzemeler
5 yumurta akı
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı pudra şekeri
1/3 su bardağı un
1,5 su bardağı çiğ susam
1. Yumurta akını düzgünce çırpın ve üzerine pudra şekeri ekleyip eriyinceye kadar çırpmaya devam edin.
2. Başka bir kapta unu ve yağı çırpın. Üzerine susamları ek edin. Güzelce karışınca, yumurta aklarını bu karışımın içerisine ek ederek 15-20 dakika kadar dinlendirin.
3. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Karışımı yuvarlak olacak biçimde yayın. Kalan karışımı da bu türlü bitene kadar dökmeye devam edin.
4. 220 derecelik evvelinde ısıtılmış fırında, 15 dakika boyunca pişirin. Soğuyunca servis edebilirsiniz.
15. Tuzlu kurabiye tarifi
Malzemeler
Oda sıcaklığında 250 gram tereyağı
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 tane yumurta
1 tane yumurta beyazı
Yarım kahve fincanı sirke
1,5 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
4 su bardağı un
1 tane kabartma tozu
1 tane yumurta sarısı
1 yemek kaşığı susam
1 yemek kaşığı çörek otu
1. Tereyağını küp küp doğrayın ve kase içine alın.
2. Üzerine; sıvı yağı ve yumurtayı, yumurta beyazını, tuzu, sirkeyi ve şekeri ekleyip, karıştırın.
3. Elenmiş unu karışımın üzerine ekleyin. Akabinde kabartma tozunu da ek edin. Hamur ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurmaya devam edin.
4. Hamur istenilen kıvama gelince, ceviz büyüklüğünde modülleri koparıp, rulo haline getirin.
5. Rulo haline getirdiğiniz hamuru, çarpraz olacak biçimde birleştirin ve kurdele halini verin.
6. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alın ve fırça yardımı ile üzerine yumurta sarısı sürün. Susam ve çörek otu serpin.
7. Önceden ısıttığınız fırında 180 derecede yaklaşık 20-25 dakika boyunca pişirin. Afiyet olsun.
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir: