Ülkemizde kabaklar yazlık, kışlık ve süs kabakları olarak gruplandırılmaktadır. Bilhassa Ekim ayında zerzevat meyve reyonlarını süsleyen birbirinden renkli kabakları, yemeklik ve tatlı yapabileceğiniz kabak çeşitlerini gelin daima birlikte inceleyelim
En epey bilenenlerden: Sakız kabağı
Sakız kabak, uzun ve silindirik bir yapı ile ayırt edilir. Birebir familyadan olan hıyar üzere ortasında tohum bulunan bir yapıya sahiptir. Sakız kabakla hem fırında tıpkı vakitte ocakta çeşit çeşit yemek yapabilirsiniz.
Seveni kadar sevmeyeni de fazlaca: Bal kabağı
Popüler kültürde en besbelli yer tutan kabak çeşidi bal kabağıdır. Sonbahar mevsiminde klasik olarak kutlanan Cadılar Bayramı ile özdeşleşen bal kabağıyla lezzetli yemekler yapabilirsiniz.
Sakız kabağa rakip: Siyah kabak
Etli meyvesi ile dikkat çeken kara kabak ile kızartma, haşlama çeşidi yemekler yapılarak sofraya eklenebilir.
Dolmalık kabak: Girit kabağı
Dolma için uygun bir tercih olan bu kabak tipi pazarlardan çarçabuk satın alınır. Küçük ve yuvarlak görünümlü kabakların içinin doldurması da son derece kolaydır.
Tatlılarda ve soslarda sıkça kullanılan: Hokkaido kabak
Normal kabağa oranla farklı bir aromaya sahip olmakla birlikte, besin kıymeti de çok yüksek bir eserdir. Kabuğu da yenilebilir. Bal kabağından daha küçüktür, lakin pişirilmesi fazlaca daha kolaydır. Çekirdeklerini kabak çekirdeği üzere kızartarak da değerlendirebilirsiniz. Hokkaido kabağı balkabağı çorbasında, kabak tatlısında, pürelerde, güveçlerde, keklerde kullanmak için kusursuz bir alternatiftir.
Tatlısıyla meşhur: Helvacı kabağı
Kestane kabağı olarak da anılır. Ekseriyetle tatlısı yapılan bir kabak çeşididir. Kabuğu serttir. Çoklukla tatlı üretiminde kullanılır bunun yanında çorba ya da püre de yapabilirsiniz. En güçlü kabak çeşididir. Kuru bir ortamda uzun müddet bozulmadan saklanabilir.
Düşük kalorili: Spagetti kabak
Spagetti kabak; düşük karbonhidratlı, az kalorili, vitamin ve mineral deposu bir kabak tipidir. Spagetti kabağı haşlayarak, mikrodalgada, buharda ya da fırında pişirebilirsiniz. Spagetti kabağı fırında pişirdiğinizde tüm lezzeti ortasında kalıyor ve ayrıyeten hayli da pratik bir biçimde kabağı hazırlamış oluyorsunuz. Spagetti kabağı yemeklerde tercih edebilirsiniz. Ayrıyeten spagetti kabak piştiğinde içi birebir spagetti üzere ayrılıyor ismini da bundan alıyor.
Nişasta oranı fazla: Butternut kabak
Butternut kabak ile çorba ve tatlı yapabilirsiniz. Nişasta oranı daha daha yüksek olduğu için soslarda da hoş bir alternatif olarak tercih edebilirsiniz. Lif oranı düşük. Püre üretiminde da butternut kabağı kullanabilirsiniz.
Tropikal bir bitki: Dikenli kabak
Orta Amerika olmak üzere ülkemizde de Ege-Akdeniz kıyılarında görülür. Kabukları soyularak çiğ yenilebildiği üzere sulu yemeklerde, mücverde kullanılabilir, kızartması lezzetli olur.
Meşe palamudu yani namı paha: Midi kabak
Genellikle Ekim ayında tezgahlarda yerini alan bu kabak çeşidi süslemelerde daha fazlaca kullanılır. Ana yemeklerle daha uyumlu olan bu kabak daha lifli bir yapıya sahiptir. Tatlı ya da çorba da yapabilirsiniz. Kuru ortamda 2-3 ay kadar bozulmadan durabilir.
Parlak sarı, koyu yeşil ve turuncu küçük, dikdörtgen: Delicata kabak
Delicata kabak, parlak sarı, koyu yeşil ve turuncu küçük, dikdörtgen. Kabuğu ince ve yenilebilir tiptedir. Et, tatlı, özlü ve farklı bir mısır gibisi lezzet ile öteki kabak daha biraz kuru. Bilhassa tereyağlı kavrulmuş yahut doldurulmuş ve pişirilmiş.
Çorbalara yakışan: Türban kabağı
Türban kabağı hoş, sistemsiz, sarık formlu ve çeşitli yeşil, turuncu ve sarı renkleredir. Dekoratif su kabaklarının bilakis, kavrulur ve yenilebilirler. Çorbalara epeyce yakışır.
En epey bilenenlerden: Sakız kabağı
Sakız kabak, uzun ve silindirik bir yapı ile ayırt edilir. Birebir familyadan olan hıyar üzere ortasında tohum bulunan bir yapıya sahiptir. Sakız kabakla hem fırında tıpkı vakitte ocakta çeşit çeşit yemek yapabilirsiniz.
Seveni kadar sevmeyeni de fazlaca: Bal kabağı
Popüler kültürde en besbelli yer tutan kabak çeşidi bal kabağıdır. Sonbahar mevsiminde klasik olarak kutlanan Cadılar Bayramı ile özdeşleşen bal kabağıyla lezzetli yemekler yapabilirsiniz.
Sakız kabağa rakip: Siyah kabak
Etli meyvesi ile dikkat çeken kara kabak ile kızartma, haşlama çeşidi yemekler yapılarak sofraya eklenebilir.
Dolmalık kabak: Girit kabağı
Dolma için uygun bir tercih olan bu kabak tipi pazarlardan çarçabuk satın alınır. Küçük ve yuvarlak görünümlü kabakların içinin doldurması da son derece kolaydır.
Tatlılarda ve soslarda sıkça kullanılan: Hokkaido kabak
Normal kabağa oranla farklı bir aromaya sahip olmakla birlikte, besin kıymeti de çok yüksek bir eserdir. Kabuğu da yenilebilir. Bal kabağından daha küçüktür, lakin pişirilmesi fazlaca daha kolaydır. Çekirdeklerini kabak çekirdeği üzere kızartarak da değerlendirebilirsiniz. Hokkaido kabağı balkabağı çorbasında, kabak tatlısında, pürelerde, güveçlerde, keklerde kullanmak için kusursuz bir alternatiftir.
Tatlısıyla meşhur: Helvacı kabağı
Kestane kabağı olarak da anılır. Ekseriyetle tatlısı yapılan bir kabak çeşididir. Kabuğu serttir. Çoklukla tatlı üretiminde kullanılır bunun yanında çorba ya da püre de yapabilirsiniz. En güçlü kabak çeşididir. Kuru bir ortamda uzun müddet bozulmadan saklanabilir.
Düşük kalorili: Spagetti kabak
Spagetti kabak; düşük karbonhidratlı, az kalorili, vitamin ve mineral deposu bir kabak tipidir. Spagetti kabağı haşlayarak, mikrodalgada, buharda ya da fırında pişirebilirsiniz. Spagetti kabağı fırında pişirdiğinizde tüm lezzeti ortasında kalıyor ve ayrıyeten hayli da pratik bir biçimde kabağı hazırlamış oluyorsunuz. Spagetti kabağı yemeklerde tercih edebilirsiniz. Ayrıyeten spagetti kabak piştiğinde içi birebir spagetti üzere ayrılıyor ismini da bundan alıyor.
Nişasta oranı fazla: Butternut kabak
Butternut kabak ile çorba ve tatlı yapabilirsiniz. Nişasta oranı daha daha yüksek olduğu için soslarda da hoş bir alternatif olarak tercih edebilirsiniz. Lif oranı düşük. Püre üretiminde da butternut kabağı kullanabilirsiniz.
Tropikal bir bitki: Dikenli kabak
Orta Amerika olmak üzere ülkemizde de Ege-Akdeniz kıyılarında görülür. Kabukları soyularak çiğ yenilebildiği üzere sulu yemeklerde, mücverde kullanılabilir, kızartması lezzetli olur.
Meşe palamudu yani namı paha: Midi kabak
Genellikle Ekim ayında tezgahlarda yerini alan bu kabak çeşidi süslemelerde daha fazlaca kullanılır. Ana yemeklerle daha uyumlu olan bu kabak daha lifli bir yapıya sahiptir. Tatlı ya da çorba da yapabilirsiniz. Kuru ortamda 2-3 ay kadar bozulmadan durabilir.
Parlak sarı, koyu yeşil ve turuncu küçük, dikdörtgen: Delicata kabak
Delicata kabak, parlak sarı, koyu yeşil ve turuncu küçük, dikdörtgen. Kabuğu ince ve yenilebilir tiptedir. Et, tatlı, özlü ve farklı bir mısır gibisi lezzet ile öteki kabak daha biraz kuru. Bilhassa tereyağlı kavrulmuş yahut doldurulmuş ve pişirilmiş.
Çorbalara yakışan: Türban kabağı
Türban kabağı hoş, sistemsiz, sarık formlu ve çeşitli yeşil, turuncu ve sarı renkleredir. Dekoratif su kabaklarının bilakis, kavrulur ve yenilebilirler. Çorbalara epeyce yakışır.