Yazılım gayrimaddi hak mıdır_ ?

Tolga

New member
Yazılım: Elle Tutulmaz Ama Hakları Taş Gibi Gerçektir!

Forumun o meşhur “bir arkadaş soruyor” tonunda başlayayım: Arkadaşım diyor ki, “Ben yazılım yaptım, ama şimdi biri kopyaladı, mahkemeye versem ‘elle tutulur bi’ şey değil ki bu!’ demezler mi?”

İşte tam da bu noktada devreye hukuk giriyor, ama öyle gri takım elbiseli bir ciddiyetle değil—dijital çağın görünmeyen kahramanlığıyla: Yazılım bir gayrimaddi haktır!

Ama hadi gelin, bu konuyu kuru bir hukuk metni gibi değil, sanki bir forumda kahvenizi yudumlarken tartışıyormuşuz gibi konuşalım. Çünkü yazılım dediğin şey, hem “aklın ürünü” hem de “mülkiyetin dijital yüzü”.

---

Gayrimaddi Hak Nedir, Neden ‘Gayri’ Ama Hakkı Var?

Gayrimaddi hak denince akla ilk gelen şey: elle tutulmaz ama etkisi devasa olan şeylerdir. Mesela bir bestecinin melodisi, bir ressamın fırça darbesi, bir yazarın satır arası duygusu… Ve işte bir yazılımcının kod satırları da bu sınıfa girer.

Yani fiziksel bir varlığı yoktur, ama ürettiği değer öyle somuttur ki şirketler milyar dolar eder.

Bu haklar, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) kapsamında korunur. Yazılım, “bilgisayar programı” olarak kabul edilir ve eser sahibine tıpkı bir roman yazarına tanınan haklar tanınır:

- Çoğaltma hakkı,

- Yayma hakkı,

- İşleme hakkı,

- Umuma iletim hakkı.

Yani özetle: kodunu kopyalarlarsa, sadece “moral” değil, “hukuki” zarara da uğrarsın.

---

Kahramanlarımız: Kodcu Kadir ve Tasarımcı Derya

Forumda hepimizin tanıdığı iki tip vardır:

Kadir – Stratejik zekâ timsali, “Ben bu yazılımı modüler yaptım ki kimse dokunamasın!” diyen mühendis tipi.

Derya – Empatik, kullanıcı deneyimini önemseyen, “Ama Kadir, insanlar bu butona tıklarken ne hissedecek?” diyen tasarımcı tipi.

Kadir için yazılım “mühendislik ürünü”, Derya için “insan dokunuşu olan bir sanat eseri”.

İkisinin de haklı olduğu yer var çünkü yazılım tam ortada duruyor: hem teknik bir yapı, hem sanatsal bir ifade biçimi.

Hukuk da bunu fark etmiş durumda. Bu yüzden yazılım hem fikri bir ürün olarak hem de ekonomik bir değer olarak korunuyor.

---

“Ama Ben Yazılımı Kopyalamadım, Sadece ‘Esinlendim’…”

Klasik savunma: “Ben birebir kopyalamadım ki, sadece benzerini yaptım!”

Ama işte FSEK diyor ki: “Bir yazılımın özgün yapısı, kod dizilimi, algoritmik düzeni, kullanıcı arayüzü bile eserin bir parçasıdır.”

Yani “esinlenme” bazen çok ince bir çizgide “ihlal”e dönüşebilir.

Eğer yapay zekâ destekli bir sistem bile senin kod yapını birebir taklit ediyorsa, bu durumda gayrimaddi hakkın çiğnenmiş olur.

Bu da bizi günümüzün asıl sorusuna getiriyor: Yapay zekâ tarafından yazılan kodun gayrimaddi hakkı kime ait?

İşte burada forum bir anda ikiye ayrılıyor:

- “AI sadece bir araçtır, hakkı kullananındır.” diyenler

- “Yapay zekâ kendi ürününü oluşturuyorsa, artık eser sahibini tartışmalıyız.” diyenler

Sence kim haklı?

---

Kadın ve Erkek Perspektifleri: Kodun Cinsiyeti Olmaz, Ama Yaklaşımın Olur

Bu konuyu forumda açınca genelde iki tip yaklaşım doğar:

- Erkek kullanıcılar: “Bu işte strateji var, nasıl koruma altına alırız, hangi lisans en iyisi?” diye teknik tarafa yönelir.

- Kadın kullanıcılar: “Bu kodun arkasındaki insan ne hissediyor? Emek, yaratıcılık, etik nerede kalıyor?” diye ilişki tarafına odaklanır.

Ama klişelere saplanmayalım. Çünkü forumda öyle kadın yazılımcılar var ki, bir lisanslama stratejisiyle yatırımcıyı mest eder.

Ve öyle erkek tasarımcılar ki, bir UX akışında kullanıcı duygularını roman gibi işler.

Yani mesele cinsiyet değil; mesele kodun arkasında yatan düşünce biçimi.

Gayrimaddi haklar da tam olarak bunu korur: sadece ürünün kendisini değil, onu var eden zihinsel emeği.

---

Yazılımın Sahibi Kimdir? Freelancer mi, Şirket mi, Yoksa Ortak mı?

Bir başka forum tartışması:

> “Abi ben şirkette yazılım geliştirdim ama sözleşmede geçmiyor, şimdi o kodun sahibi kim?”

FSEK’e göre eğer yazılım, iş sözleşmesi kapsamında oluşturulmuşsa, ekonomik haklar işverene, manevi haklar yazılımcıya aittir.

Yani senin adın ‘eser sahibi’ olarak geçer ama şirket o yazılımı ticari olarak kullanabilir.

Bu noktada, sözleşme maddeleri çok önemlidir. Çünkü bazen şirketler “tüm hakları devralır” diye genel bir ifade koyar ve yazılımcı farkında olmadan tüm gayrimaddi haklarından feragat eder.

O yüzden yazılımcılar, tasarımcılar, geliştiriciler: satır aralarını dikkatle okuyun.

---

Forumun Altın Cümlesi: “Kod Yazmak Kolay, Haklarını Korumak Zor”

Bir yazılım satırı, bazen bir imparatorluk kurar, bazen de dava dosyasına dönüşür.

Gayrimaddi hak, sadece koruma değil; emeğe verilen değerin hukuki ifadesidir.

Eğer bir yazılımcı olarak “ben sadece kod yazıyorum” diyorsan, bir yerde haksızlık yapıyorsun—kendine. Çünkü o kod, düşüncenin dijital izidir.

Ve o iz, her ne kadar görünmez olsa da, hukuken sahipliğini ilan etme gücüne sahiptir.

---

Peki Forum Halkı, Siz Ne Düşünüyorsunuz?

- Yazılımın “gayrimaddi” oluşu sizce onu daha mı değerli kılıyor, yoksa korumasız mı bırakıyor?

- Yapay zekâ destekli kod üretiminde etik sınır nerede başlıyor?

- Sizce yazılım, sanatın dijital bir formu mu, yoksa mühendisliğin hesaplı bir ürünü mü?

Yorumlarınızı bekliyorum, çünkü bu tartışma yalnızca kodların değil, düşünce dünyamızın da satır aralarına işleniyor.

Ve belki de bir gün, “Ctrl+C” tuşuna basmadan önce hepimiz iki kere düşüneceğiz.