Yaz gelince dolaplarımızda yerini alan, en sevdiğimiz meyvelerden biri olan karpuzun tarihini hiç merak ettiniz mi? Gelin birlikte bu bol sulu ve dünya tatlısı meyvenin tarihine birlikte bakalım
Kaynak:
Ünlü Amerikalı muharrir Mark Twain karpuz için: “Karpuz, bu dünyadaki lükslerin başıdır, Allah’ın lütfuyla yeryüzünün bütün meyvelerinin hükümdarıdır. Onu tadınca, meleklerin ne yediğini bilir.” demiş. Bu kadar epey sevilen karpuzun çok farklı bir tarihi olduğunu biliyor muydunuz?
Etimolojik olarak karpuz sözcüğü “Farsça χarbūz yahut χarbūze خربزه “kavun yahut karpuz” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Eski Yunanca ve Yunanca karpós καρπός “her türlü meyve, mahsul” sözcüğünden alıntı olabilir; fakat bu kesin değildir. Bu sözcük Eski Yunanca karpóō καρπόω “meyve yahut eser vermek” fiilinden türetilmiştir.”
www.nisanyansozluk.com
Karpuz “cucurbitaceae” bitki ailesinin bir üyesidir. Yani tıpkı salatalık, kabak, balkabağı gibi! Karpuzun içeriğinin %92’si sudur. beraberinde karpuz hem meyve birebir vakitte bir sebzedir…
Karpuzun tarihi 5000 yıl öncesine, karpuzun sert, kuraklığa sağlam ceddinin büyüdüğü Güney Afrika’ya kadar uzanır. bu biçimdelara ilişkin bir evrak olmasa da, su depolama yeteneği niçiniyle bedelli olduğunu ve Kalahari Çölü bölgesindeki yerli halk tarafınca kullanıldığını biliyoruz. Fakat bugünkü karpuzun tersine fazlaca acı bir eti vardı.
www.nationalgeographic.com
Karpuzun birinci fotoğraflarına ve dokümanlarına ise Antik Mısır’da ulaşıyoruz. 4000 yıldan daha eski Mısır mezarlarında hem karpuz birebir vakitte karpuzun tohumlarının resmedildiğini görmekteyiz. Birinci vakit içinderda yabani karpuzların hali yuvarlaktan fazla fotoğrafta de görüldüğü üzere daha epey elipsti.
Karpuz beraberinde Kitab-ı Mukaddes’te ismi geçen yiyeceklerden biridir! Karpuzun İsrailoğullarının Mısır’dan ayrıldıktan daha sonra özledikleri yiyeceklerden biri olduğunu belirtilir.
Yunanlılar ve Romalılar karpuzun tıbbi özelliklere sahip bir yiyecek olduğunu savundular. Yunan hekimler Hipokrat ve Dioscorides, karpuzun şifalı özelliklerini daima övdüler ve onu sıcak çarpması geçiren çocuklar için bir idrar söktürücü ve rahatlatıcı bir tedavi olarak kullandılar. Romalı tabiat bilimci Pliny the Elder, birinci yüzyıl yayını Historia Natualis’te karpuzu serinletici bir yiyecek olarak tanımladı.
Karpuz 7. yüzyılda Hindistan’da, 10. yüzyılda Çin’de 13. yüzyılda İber Yarımadası’nda yetiştirilmeye başlandı. Buradan Güney Avrupa’ya yayıldı. 17. yüzyıla gelindiğinde karpuz Avrupa’da yaygın bir biçimde hem ekiliyor tıpkı vakitte tüketiliyordu.
16. yüzyılda Avrupalı kaşifler aracılığıyla karpuz artık Yeni Dünya’ya tanıtıldı. Gittiği her coğrafyada epeyce sevildi.
Guinness Rekorlar Kitabı’na göre, dünyanın şimdiye kadar üretilmiş en ağır karpuzu 158.984 kg ağırlığındadır ve Tennessee, Sevierville’de yetiştirilmiştir!
Türkiye’de ise bu rekor 56 kilo 200 gramla Diyarbakırlı Adil Aydın’ın elindedir!
www.hurriyetdailynews.com
Japonya’da karpuz kare formunda yetiştiriliyor! Kare karpuzlar ise 75 ila 100 dolar içinde satılıyor…
Dünya çapında 96 ülkede 1.200’den çok karpuz çeşidi yetiştirilmektedir. Çin en epey karpuz yetiştiren 1. ülkedir!
Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl 3 Ağustos “Ulusal Karpuz Günü” olarak kutlanır!
Diğer içeriklerimize de göz atabilirsiniz:
Kaynak:
Ünlü Amerikalı muharrir Mark Twain karpuz için: “Karpuz, bu dünyadaki lükslerin başıdır, Allah’ın lütfuyla yeryüzünün bütün meyvelerinin hükümdarıdır. Onu tadınca, meleklerin ne yediğini bilir.” demiş. Bu kadar epey sevilen karpuzun çok farklı bir tarihi olduğunu biliyor muydunuz?
Etimolojik olarak karpuz sözcüğü “Farsça χarbūz yahut χarbūze خربزه “kavun yahut karpuz” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Eski Yunanca ve Yunanca karpós καρπός “her türlü meyve, mahsul” sözcüğünden alıntı olabilir; fakat bu kesin değildir. Bu sözcük Eski Yunanca karpóō καρπόω “meyve yahut eser vermek” fiilinden türetilmiştir.”
www.nisanyansozluk.com
Karpuz “cucurbitaceae” bitki ailesinin bir üyesidir. Yani tıpkı salatalık, kabak, balkabağı gibi! Karpuzun içeriğinin %92’si sudur. beraberinde karpuz hem meyve birebir vakitte bir sebzedir…
Karpuzun tarihi 5000 yıl öncesine, karpuzun sert, kuraklığa sağlam ceddinin büyüdüğü Güney Afrika’ya kadar uzanır. bu biçimdelara ilişkin bir evrak olmasa da, su depolama yeteneği niçiniyle bedelli olduğunu ve Kalahari Çölü bölgesindeki yerli halk tarafınca kullanıldığını biliyoruz. Fakat bugünkü karpuzun tersine fazlaca acı bir eti vardı.
www.nationalgeographic.com
Karpuzun birinci fotoğraflarına ve dokümanlarına ise Antik Mısır’da ulaşıyoruz. 4000 yıldan daha eski Mısır mezarlarında hem karpuz birebir vakitte karpuzun tohumlarının resmedildiğini görmekteyiz. Birinci vakit içinderda yabani karpuzların hali yuvarlaktan fazla fotoğrafta de görüldüğü üzere daha epey elipsti.
Karpuz beraberinde Kitab-ı Mukaddes’te ismi geçen yiyeceklerden biridir! Karpuzun İsrailoğullarının Mısır’dan ayrıldıktan daha sonra özledikleri yiyeceklerden biri olduğunu belirtilir.
Yunanlılar ve Romalılar karpuzun tıbbi özelliklere sahip bir yiyecek olduğunu savundular. Yunan hekimler Hipokrat ve Dioscorides, karpuzun şifalı özelliklerini daima övdüler ve onu sıcak çarpması geçiren çocuklar için bir idrar söktürücü ve rahatlatıcı bir tedavi olarak kullandılar. Romalı tabiat bilimci Pliny the Elder, birinci yüzyıl yayını Historia Natualis’te karpuzu serinletici bir yiyecek olarak tanımladı.
Karpuz 7. yüzyılda Hindistan’da, 10. yüzyılda Çin’de 13. yüzyılda İber Yarımadası’nda yetiştirilmeye başlandı. Buradan Güney Avrupa’ya yayıldı. 17. yüzyıla gelindiğinde karpuz Avrupa’da yaygın bir biçimde hem ekiliyor tıpkı vakitte tüketiliyordu.
16. yüzyılda Avrupalı kaşifler aracılığıyla karpuz artık Yeni Dünya’ya tanıtıldı. Gittiği her coğrafyada epeyce sevildi.
Guinness Rekorlar Kitabı’na göre, dünyanın şimdiye kadar üretilmiş en ağır karpuzu 158.984 kg ağırlığındadır ve Tennessee, Sevierville’de yetiştirilmiştir!
Türkiye’de ise bu rekor 56 kilo 200 gramla Diyarbakırlı Adil Aydın’ın elindedir!
www.hurriyetdailynews.com
Japonya’da karpuz kare formunda yetiştiriliyor! Kare karpuzlar ise 75 ila 100 dolar içinde satılıyor…
Dünya çapında 96 ülkede 1.200’den çok karpuz çeşidi yetiştirilmektedir. Çin en epey karpuz yetiştiren 1. ülkedir!
Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl 3 Ağustos “Ulusal Karpuz Günü” olarak kutlanır!
Diğer içeriklerimize de göz atabilirsiniz: