Merhabalar. Bu yazıda nohut suyundan yapılan aquafaba nedir ve nerelerde kullanılır sorularına karşılık bulabilirsiniz. Ayrıyeten vegan beslenenler ve yumurtaya alerjisi olanlar için günü kurtaracak birbirinden lezzetli aquafaba ile yapılan tanımları listeledim.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
Aquafaba nedir?
2015 yılında keşfedilen aquafaba, su ve bakliyat sözlerinin birleşiminden meydana gelen İngilizce bir sözdür. özetlemek gerekirse konserve nohut suyudur ve besinleri birbirine bağlayan bir besin unsurudur. Bilhassa vegan beslenmede yumurta misyonunu taşır. Yumurtanın kullanıldığı tanımlarda kullanıma uygundur.
Aquafaba, vegan beslenmelerde yumurta için bir alternatiftir.
Aquafaba yalnızca nohut değil fasulyenin de suyundan hazırlanabilir. Yeni bir besin olduğu için araştırmalar devam etse de incelemelerde aquafabanın 1 yemek kaşığında ortalama 5 kalori olduğu bulunmuştur. Ayrıyeten köpürme özelliği de bulunan aquafaba, yumurta akı kadar faydalı bir besin suyudur.
Aquafaba ile tatlı, sos ve krema yapabilirsiniz.
Aquafaba ile kek, waffle, tatlı ve daha bir fazlaca yiyecek hazırlayabilirsiniz. Yumurta eklemeyeceğiniz mayonez ile vegan bir sos hazırlayabilirsiniz. Vanilya ve şeker ile çırpılan aquafabadan tatlı tanımlarında kullanmak üzere krema yapabilirsiniz. Vegan beslenenler ve yumurtaya alerjisi olanlar için mükemmel bir alternatif olan aquafabayı tariflerinizde kullanabilirsiniz. İşte aquafaba ile yapacağınız tarifler;
1. Aquafaba Kakaolu Kek
Malzemeler:
Aquafaba için:
1. Nohutu bir gece öncesinden suya koyun.
2. Sonraki gün suyunu süzün ve 3 su bardağı pak su koyup haşlayın.
3. Haşlanan nohutları suyun ortasından alın ve suyun ılınmasını bekleyin.
4. Ilınan nohut suyunu mikserle köpük kıvamına girene kadar çırpın.
5. Başka bir kapta pekmez ve yağı karıştırın. Kakao, un ve suyu ekleyip tekrar karıştırın.
6. Köpük kıvamına gelmiş aquafabayı kaşıkla ekleyin.
7. ondan sonrasında tüm hamuru 1 dakika kadar mikserle çırpın.
8. Kek kalıbını yağlayıp karışımı boşaltın ve 180 derecede öncesinden ısıtılmış fırında 35 dakika pişirin.
2. Aquafaba Collagen Mousse
Malzemeler:
Aquafaba için:
1. Nohutu bir gece evvelde suya koyun ve sonraki gün suyunu süzün. Nohutu 2 bardak su koyup düzgünce yumuşayana kadar haşlayın.
2. Haşlanan nohutun suyunu başka bir kaba süzün.
3. Ilınınca mikserle en az 10 dakika köpük köpük olana kadar çırpın.
4. Bu müddette çikolataları benmari usulu eritin. Eriyen çikolataya kolajenleri ekleyip karıştırın.
5. Köpüren nohut suyundan üstte kalan köpükleri kaşıkla alıp çikolataya ek edin ve alttan üste gerçek köpüğü söndürmeden karıştırın.
6. Çikolatalı karışımı ufak servis bardaklarına 3 kaşık olacak biçimde boşaltın.
7. Buzdolabında 1 saat beklettikten daha sonra servis yapın.
3. Vegan Vişneli Bademli Kek
Malzemeler:
1. Fırını 180 dereceye ayarlayın ve bir kapta aquafaba ve hindistan cevizi şekerini çırpın.
2. Portakalın kabuğunu rendeleyin ve suyunu sıkın. Zeytinyağı, portakal suyu, vanilya ve portakal kabuğunu karışıma ekleyin.
3. Başka bir kapta kabartma tozu, tarçın ve çavdar ununu karıştırıp elekten geçirin. Badem unuyla birlikte katı karışımı sıvı karışıma ekleyin. Bademleri kabaca doğrayın, üzerine koymak için birazını ayırın, kalanını kek karışıma ekleyin.
4. Yağlı kağıt serdiğiniz ya da uygunca yağladığınız fırın kabına alın ve üzerine vişneleri dizin, bademleri serpin.
5. 30-35 dakika kadar denetim ederek pişirin. Kesmek için kesinlikle ılınmasını bekleyin.
4. Vegan Tahinli Çikolatalı Blondie
Malzemeler:
1. Fırını 180 dereceye ayarlayın.
2. Tahin, yer fıstığı ezmesi ve vanilya özütünü karıştırın. Başka bir kapta un, kabartma tozu ve tuzu karıştırıp elekten geçirin.
3. Öteki bir kapta da aquafaba ve hindistan cevizi şekerin çırpın. Çikolatayı küçüklü büyüklü kabaca doğrayın.
4. Çikolata hariç tüm gereçleri birleştirin ve en son çikolatayı ekleyip karıştırın.
5. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın kabına alın ve 30-35 dakika kadar denetim ederek pişirin. Kesmek için soğumasını bekleyin.
5. Yumurtasız Mayonez
Malzemeler:
1. Zeytinyağı hariç tüm materyalleri mutfak robotunda karıştırın.
2. Karışıma zeytinyağını da ekleyip mayonez kıvamına gelene kadar düşük süratte mutfak robotundan geçirin.
3. Bu karışımla 1 bardaktan biraz fazla mayonez elde edebilirsiniz.
6. Aquafaba Pasta Kreması
Malzemeler:
Aquafaba için:
1. Yıkadığınız nohutları düdüklü tencerede içme suyuyla yarım saat haşlayın. Soğuduktan daha sonra nohutları suyuyla birlikte buzdolabında 1 gece bekletin.
2. Sonraki gün nohutların suyunu süzün.
3. Krema için bir su bardağı aquafabayı derin bir kapta beyaz köpük halini alana kadar mikser ile çırpın.
4. Elma suyu konsantresi ve vanilyayı yavaşça ekleyerek çırpmaya devam edin. En son limonu ekleyerek büsbütün karışana kadar çırpın.
5. Kremayı beyaz renk haricinde kullanmak için tarçın, ham kakao yahut keçiboynuzu unu ekleyerek renklendirebilirsiniz. Pasta, kek yahut meyve salatası üzerine kremşanti üzere kullanabilirsiniz. Tatlıların üzerinde kaymak yerine servis edebilirsiniz.
7. Gazozlu Kek
Malzemeler:
1. Aquafabayı beyaz bir köpük elde edene kadar mikser ile 10 dakikaya yakın çırpın.
2. Köpüğün içine şekeri ilave edip bir kaç dakika daha çırpın. Gazoz ve sıvı yağı ek edip biraz daha çırpın.
3. Son olarak un, vanilin ve kabartma tozunu da elekten geçirerek karışıma ekleyin ve tel çırpıcıyla karıştırın.
4. Yağladığınız kek kalıbına karışımı döküp önce ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.
5. Yaklaşık 30 dakika daha sonra denetim etmeye başlayabilirsiniz. İçine batırdığınız kürdan pak çıkarsa kek pişmiş demektir.
8. Yumurtasız Omlet
Malzemeler:
1. Nohut, kabartma tozu ve aquafaba karışımını karıştırıcıdan geçirin.
2. Tavaya ısıttığınız sudan biraz ek edin. Doğradığınız soğan, sarımsak, mantarı ve rendelediğiniz havucu salça ile birlikte ek edin.
3. Tavanın ısısında suyunu yeterlice çekene kadar karıştırın.
4. çabucak sonrasında nohut karışımını tavaya ek edin ve tüm materyalleri karıştırın.
5. Karışımı kızarıncaya kadar tavada tutun. Tavadaki karışımı aykırı çevirip üstte kalan kısmını da tıpkı biçimde pişirin.
9. Vegan Mereng
Malzemeler:
1. Aquafaba ve limon suyunu derin bir kapta yoğunlaşana kadar çırpın.
2. Çırpmaya devam ederek pudra şekerini azar azar ekleyin.
3. Nişasta ve vanilyayı da ekleyip kaşıkla bir yere koyunca yayılmayacak kıvama gelene kadar çırpın3
4. Karışımı yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye tatlı kaşığıyla kesim parça koyun ve 120 derecede alt üst ayarda evvelinde ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.
5. ondan sonrasında ısıyı 100 dereceye düşürüp var ise fan ayarına getirin ve 1 saat kuruyana kadar daha pişirin.
6. Isıyı sıfırlayıp fırının kapağını soğuyana kadar açmadan bekletin.
10. Damla Çikolatalı Vegan Kurabiye
Malzemeler:
1. Bir kabın ortasında bütün kuru gereçleri (aquafaba ve hindistan cevizi yağı haricinde tüm malzemeler) karıştırın.
2. Başka bir kapta nohut suyunu mikserle evvel düşük daha sonra yüksek dönemde çırpın. Tabanında hiç su kalmayacak, mikseri çıkardığınızda küçük tepecikler oluşacak.
3. Köpürttüğünüz nohut suyunun içine sıvı hindistan cevizi yağını dökün ve kısa müddet çırpın.
4. Kuru gereçlerin üstüne bir kaşık sayesinde köpükten koymaya başlayın ve karıştırın. Hamurunuz toparlanana kadar devam edin. Hamur kabın kenarlarına yapışmayacak ve tek bir kesim haline gelebilecek kadar sıvı ekleyin. Bu kıvama gelince sıvı/köpük eklemeyi bırakın.
5. Güzelce karıştırdığınız hamurun üstünü örtüp buzdolabına alın ve yarım saat dinlendirin.
6. Yarım saatin sonunda fırının ısınması için 180 derecede çalıştırın. Hamuru dolaptan çıkarın.
7. Hamurdan bir dondurma kaşığı ya da tatlı kaşığı sayesinde yuvarlak kesimler koparın ve elinize alın. Modülleri elinizde biraz yuvarlayıp tepsiye koyun ve hafifçeçe bastırarak yassılaştırın.
8. Tepsiyi fırına verin ve 12 – 15 dakika daha sonra denetim edin. Kenarları yoğunlaşmaya başlayınca fırında çıkarın ve 10 dakika dinlendirip servis edin.
Siz daha evvel aquafabayı denediniz mi? Yorumlarınızı bekliyorum.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
Aquafaba nedir?
2015 yılında keşfedilen aquafaba, su ve bakliyat sözlerinin birleşiminden meydana gelen İngilizce bir sözdür. özetlemek gerekirse konserve nohut suyudur ve besinleri birbirine bağlayan bir besin unsurudur. Bilhassa vegan beslenmede yumurta misyonunu taşır. Yumurtanın kullanıldığı tanımlarda kullanıma uygundur.
Aquafaba, vegan beslenmelerde yumurta için bir alternatiftir.
Aquafaba yalnızca nohut değil fasulyenin de suyundan hazırlanabilir. Yeni bir besin olduğu için araştırmalar devam etse de incelemelerde aquafabanın 1 yemek kaşığında ortalama 5 kalori olduğu bulunmuştur. Ayrıyeten köpürme özelliği de bulunan aquafaba, yumurta akı kadar faydalı bir besin suyudur.
Aquafaba ile tatlı, sos ve krema yapabilirsiniz.
Aquafaba ile kek, waffle, tatlı ve daha bir fazlaca yiyecek hazırlayabilirsiniz. Yumurta eklemeyeceğiniz mayonez ile vegan bir sos hazırlayabilirsiniz. Vanilya ve şeker ile çırpılan aquafabadan tatlı tanımlarında kullanmak üzere krema yapabilirsiniz. Vegan beslenenler ve yumurtaya alerjisi olanlar için mükemmel bir alternatif olan aquafabayı tariflerinizde kullanabilirsiniz. İşte aquafaba ile yapacağınız tarifler;
1. Aquafaba Kakaolu Kek
Malzemeler:
Aquafaba için:
- 1 su bardağı nohut
3 yemek kaşığı üzüm pekmezi
4 yemek kaşığı zeytinyağ
1 Türk kahvesi fincanı su
1 su bardağı +2 yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı ham kakao
1. Nohutu bir gece öncesinden suya koyun.
2. Sonraki gün suyunu süzün ve 3 su bardağı pak su koyup haşlayın.
3. Haşlanan nohutları suyun ortasından alın ve suyun ılınmasını bekleyin.
4. Ilınan nohut suyunu mikserle köpük kıvamına girene kadar çırpın.
5. Başka bir kapta pekmez ve yağı karıştırın. Kakao, un ve suyu ekleyip tekrar karıştırın.
6. Köpük kıvamına gelmiş aquafabayı kaşıkla ekleyin.
7. ondan sonrasında tüm hamuru 1 dakika kadar mikserle çırpın.
8. Kek kalıbını yağlayıp karışımı boşaltın ve 180 derecede öncesinden ısıtılmış fırında 35 dakika pişirin.
2. Aquafaba Collagen Mousse
Malzemeler:
Aquafaba için:
1 su bardağı nohut
2 su bardağı su
70 gr bitter çikolata (%70)
70 gr sütlü çikolata
1 çay kaşığı dolusu Renevalife vanilla latte
1 çay kaşığı Renevalife kakaolu
1. Nohutu bir gece evvelde suya koyun ve sonraki gün suyunu süzün. Nohutu 2 bardak su koyup düzgünce yumuşayana kadar haşlayın.
2. Haşlanan nohutun suyunu başka bir kaba süzün.
3. Ilınınca mikserle en az 10 dakika köpük köpük olana kadar çırpın.
4. Bu müddette çikolataları benmari usulu eritin. Eriyen çikolataya kolajenleri ekleyip karıştırın.
5. Köpüren nohut suyundan üstte kalan köpükleri kaşıkla alıp çikolataya ek edin ve alttan üste gerçek köpüğü söndürmeden karıştırın.
6. Çikolatalı karışımı ufak servis bardaklarına 3 kaşık olacak biçimde boşaltın.
7. Buzdolabında 1 saat beklettikten daha sonra servis yapın.
3. Vegan Vişneli Bademli Kek
Malzemeler:
1 su bardağı aquafaba
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı portakal suyu
2 su bardağı çavdar unu
1 su bardağı badem unu
1 çay bardağı hindistan cevizi şekeri
1 adet portakal kabuğu rendesi
50 gram badem
1 çay kaşığı vanilya özütü
1 çay kaşığı tarçın
1. Fırını 180 dereceye ayarlayın ve bir kapta aquafaba ve hindistan cevizi şekerini çırpın.
2. Portakalın kabuğunu rendeleyin ve suyunu sıkın. Zeytinyağı, portakal suyu, vanilya ve portakal kabuğunu karışıma ekleyin.
3. Başka bir kapta kabartma tozu, tarçın ve çavdar ununu karıştırıp elekten geçirin. Badem unuyla birlikte katı karışımı sıvı karışıma ekleyin. Bademleri kabaca doğrayın, üzerine koymak için birazını ayırın, kalanını kek karışıma ekleyin.
4. Yağlı kağıt serdiğiniz ya da uygunca yağladığınız fırın kabına alın ve üzerine vişneleri dizin, bademleri serpin.
5. 30-35 dakika kadar denetim ederek pişirin. Kesmek için kesinlikle ılınmasını bekleyin.
4. Vegan Tahinli Çikolatalı Blondie
Malzemeler:
1 su bardağı aquafaba
3/4 su bardağı tahin
2 yemek kaşığı yerfıstığı ezmesi
1.5 su bardağı çavdar unu
Yarım su bardağı hindistan cevizi şekeri
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı vanilya özütü
1 tutam tuz
70 gram bitter çikolata
1. Fırını 180 dereceye ayarlayın.
2. Tahin, yer fıstığı ezmesi ve vanilya özütünü karıştırın. Başka bir kapta un, kabartma tozu ve tuzu karıştırıp elekten geçirin.
3. Öteki bir kapta da aquafaba ve hindistan cevizi şekerin çırpın. Çikolatayı küçüklü büyüklü kabaca doğrayın.
4. Çikolata hariç tüm gereçleri birleştirin ve en son çikolatayı ekleyip karıştırın.
5. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın kabına alın ve 30-35 dakika kadar denetim ederek pişirin. Kesmek için soğumasını bekleyin.
5. Yumurtasız Mayonez
Malzemeler:
3 yemek kaşığı aquafaba
1 yemek kaşığı sirke
3/4 su bardağı soğuk sıkım sızma zeytinyağı
Tercihe bakılırsa 1 çay kaşığı organik hardal
1/4 çay kaşığı tuz
1. Zeytinyağı hariç tüm materyalleri mutfak robotunda karıştırın.
2. Karışıma zeytinyağını da ekleyip mayonez kıvamına gelene kadar düşük süratte mutfak robotundan geçirin.
3. Bu karışımla 1 bardaktan biraz fazla mayonez elde edebilirsiniz.
6. Aquafaba Pasta Kreması
Malzemeler:
Aquafaba için:
1 su bardağı kuru nohut
4 su bardağı içme suyu
1 su bardağı aquafaba
2 yemek kaşığı organik elma suyu konsantresi
1 çay kaşığı şekersiz saf vanilya tozu
1/2 çay kaşığı limon suyu
1. Yıkadığınız nohutları düdüklü tencerede içme suyuyla yarım saat haşlayın. Soğuduktan daha sonra nohutları suyuyla birlikte buzdolabında 1 gece bekletin.
2. Sonraki gün nohutların suyunu süzün.
3. Krema için bir su bardağı aquafabayı derin bir kapta beyaz köpük halini alana kadar mikser ile çırpın.
4. Elma suyu konsantresi ve vanilyayı yavaşça ekleyerek çırpmaya devam edin. En son limonu ekleyerek büsbütün karışana kadar çırpın.
5. Kremayı beyaz renk haricinde kullanmak için tarçın, ham kakao yahut keçiboynuzu unu ekleyerek renklendirebilirsiniz. Pasta, kek yahut meyve salatası üzerine kremşanti üzere kullanabilirsiniz. Tatlıların üzerinde kaymak yerine servis edebilirsiniz.
7. Gazozlu Kek
Malzemeler:
9 yemek kaşığı aquafaba
1 su bardağı şeker
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı gazoz (Sprite, Fruko gibi)
2,5 su bardağı un
1 paket vanilin
1 paket kabartma tozu
1. Aquafabayı beyaz bir köpük elde edene kadar mikser ile 10 dakikaya yakın çırpın.
2. Köpüğün içine şekeri ilave edip bir kaç dakika daha çırpın. Gazoz ve sıvı yağı ek edip biraz daha çırpın.
3. Son olarak un, vanilin ve kabartma tozunu da elekten geçirerek karışıma ekleyin ve tel çırpıcıyla karıştırın.
4. Yağladığınız kek kalıbına karışımı döküp önce ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.
5. Yaklaşık 30 dakika daha sonra denetim etmeye başlayabilirsiniz. İçine batırdığınız kürdan pak çıkarsa kek pişmiş demektir.
8. Yumurtasız Omlet
Malzemeler:
1 su bardağı haşlanmış nohut
Yarım silme çay kaşığı kabartma tozu
1 küçük soğan
1 diş sarımsak
1 çay bardağı doğranmış mantar
1 orta uzunluk havuç
Kimyon
Karabiber
2 çorba kaşığı nohut suyu (aquafaba)
İsteğe göre salça
Üzerine maydanoz
1. Nohut, kabartma tozu ve aquafaba karışımını karıştırıcıdan geçirin.
2. Tavaya ısıttığınız sudan biraz ek edin. Doğradığınız soğan, sarımsak, mantarı ve rendelediğiniz havucu salça ile birlikte ek edin.
3. Tavanın ısısında suyunu yeterlice çekene kadar karıştırın.
4. çabucak sonrasında nohut karışımını tavaya ek edin ve tüm materyalleri karıştırın.
5. Karışımı kızarıncaya kadar tavada tutun. Tavadaki karışımı aykırı çevirip üstte kalan kısmını da tıpkı biçimde pişirin.
9. Vegan Mereng
Malzemeler:
10 yemek kaşığı aquafaba
3/4 su bardağı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı taze limon suyu
1 tatlı kaşığı nişasta (buğday yahut mısır nişastası olabilir)
Bıçağın ucuyla toz vanilya yahut 1 tatlı kaşığı şekerli vanilin
1. Aquafaba ve limon suyunu derin bir kapta yoğunlaşana kadar çırpın.
2. Çırpmaya devam ederek pudra şekerini azar azar ekleyin.
3. Nişasta ve vanilyayı da ekleyip kaşıkla bir yere koyunca yayılmayacak kıvama gelene kadar çırpın3
4. Karışımı yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye tatlı kaşığıyla kesim parça koyun ve 120 derecede alt üst ayarda evvelinde ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.
5. ondan sonrasında ısıyı 100 dereceye düşürüp var ise fan ayarına getirin ve 1 saat kuruyana kadar daha pişirin.
6. Isıyı sıfırlayıp fırının kapağını soğuyana kadar açmadan bekletin.
10. Damla Çikolatalı Vegan Kurabiye
Malzemeler:
1/2 çay bardağı aquafaba
1/2 su bardağı un
2 su bardağı fındık yahut badem unu
1/2 su bardağı hindistan cevizi şekeri
1/2 çay bardağı bitter damla çikolata
1/2 paket kabartma tozu
1/2 çay bardağı hindistan cevizi yağı
1 paket vanilin
1. Bir kabın ortasında bütün kuru gereçleri (aquafaba ve hindistan cevizi yağı haricinde tüm malzemeler) karıştırın.
2. Başka bir kapta nohut suyunu mikserle evvel düşük daha sonra yüksek dönemde çırpın. Tabanında hiç su kalmayacak, mikseri çıkardığınızda küçük tepecikler oluşacak.
3. Köpürttüğünüz nohut suyunun içine sıvı hindistan cevizi yağını dökün ve kısa müddet çırpın.
4. Kuru gereçlerin üstüne bir kaşık sayesinde köpükten koymaya başlayın ve karıştırın. Hamurunuz toparlanana kadar devam edin. Hamur kabın kenarlarına yapışmayacak ve tek bir kesim haline gelebilecek kadar sıvı ekleyin. Bu kıvama gelince sıvı/köpük eklemeyi bırakın.
5. Güzelce karıştırdığınız hamurun üstünü örtüp buzdolabına alın ve yarım saat dinlendirin.
6. Yarım saatin sonunda fırının ısınması için 180 derecede çalıştırın. Hamuru dolaptan çıkarın.
7. Hamurdan bir dondurma kaşığı ya da tatlı kaşığı sayesinde yuvarlak kesimler koparın ve elinize alın. Modülleri elinizde biraz yuvarlayıp tepsiye koyun ve hafifçeçe bastırarak yassılaştırın.
8. Tepsiyi fırına verin ve 12 – 15 dakika daha sonra denetim edin. Kenarları yoğunlaşmaya başlayınca fırında çıkarın ve 10 dakika dinlendirip servis edin.
Siz daha evvel aquafabayı denediniz mi? Yorumlarınızı bekliyorum.