Trakya Üniversitesi Sıhhat Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, Türkiye’de tuz tüketiminin önerilen seviyenin üzerinde olduğunu, bu durumun hipertansiyon başta olmak üzere birfazlaca rahatsızlığa yol açtığını söylemiş oldu.
Prof. Dr. Üstündağ, AA muhabirine, günde 5 gramdan fazla tuz tüketilmemesi gerektiğini tabir etti.
Tuzun fazla tüketilmesinin kan basıncını artırdığını anlatan Üstündağ, bunun büyük sıhhat sorunlarına taban hazırladığına dikkati çekti.
Üstündağ, “Maalesef tuzla kendimizi zehirliyoruz. Arkeolojik datalar bize gösteriyor ki cetlerimiz toplayıcılık ve avcılıkla, bugünle değerlendirirsek, günde en çok 1,5 gram sofra tuzu tüketiyor olabilirlerdi. Böbreklerimiz o denli dizayn edilmiş ki bir günde 5 grama kadar tuzu uzaklaştırma kapasitesinde. Lakin maalesef bugün ortalama tuz tüketimi 15 gram. Yani böbreğin atabileceği tuzun 3 katı düzeyde ve bunlar bedende birikiyor.” dedi.
Üstündağ, bir çay kaşığı tuzun bedende üç buçuk bardak suyu tuttuğuna dikkat çekti.
Tuzun azaltılması gerektiğini vurgulayan Üstündağ, şunları kaydetti:
“Her bir çay kaşığı tuz üç buçuk su bardağı suyu bedende topluyor. 700 mililitre kadar su bedende kalmış oluyor. Vasküler yatakta yani damarın ortasında aslına bakarsan 5 litre kan var. Bedende tutulan su kanın içerisine girince damarın ortasındaki basınç artıyor. bir süre daha sonra tuz damarın duvar katmanının içerisine gidip onu kasıyor ve kan basıncı maalesef faal hale geliyor. ötürüsıyla tuzu azaltmak gerekli. Tuzu azaltırsak büyük bir yol almış oluruz.”
“Fazla tuz alarak bedenimizi zehirliyoruz”
Prof. Dr. Üstündağ, işlenmiş besinlerde tuz oranının yüksek olduğunu anımsattı.
Tuz alımının doğal yollardan yapılması gerektiğine işaret eden Üstündağ, “Bir günde 10 modül tuz alıyorsak bunun bir kesimi sofrada kullandığımız tuz, yaklaşık iki modülü yemeklerin ortasındaki tuz fakat 7 modül yiyeceklerin kendi öz tuzu olmalı. Ne kadar işlenmiş besin kullanırsak, bu besinlerin içeriğindeki tuz içeriğine dikkat etmezsek o kadar fazla tuz alıyoruz ve bedenimizi zehirliyoruz. bu biçimde olunca hipertansiyondan kurtulamıyoruz.” diye konuştu.
AA / Gökhan Zobar – Şimdiki
Sıhhat Bilimleri Fakültesi, Trakya Üniversitesi, Hipertansiyon, Türkiye, Sıhhat, Aktüel, Haber
Prof. Dr. Üstündağ, AA muhabirine, günde 5 gramdan fazla tuz tüketilmemesi gerektiğini tabir etti.
Tuzun fazla tüketilmesinin kan basıncını artırdığını anlatan Üstündağ, bunun büyük sıhhat sorunlarına taban hazırladığına dikkati çekti.
Üstündağ, “Maalesef tuzla kendimizi zehirliyoruz. Arkeolojik datalar bize gösteriyor ki cetlerimiz toplayıcılık ve avcılıkla, bugünle değerlendirirsek, günde en çok 1,5 gram sofra tuzu tüketiyor olabilirlerdi. Böbreklerimiz o denli dizayn edilmiş ki bir günde 5 grama kadar tuzu uzaklaştırma kapasitesinde. Lakin maalesef bugün ortalama tuz tüketimi 15 gram. Yani böbreğin atabileceği tuzun 3 katı düzeyde ve bunlar bedende birikiyor.” dedi.
Üstündağ, bir çay kaşığı tuzun bedende üç buçuk bardak suyu tuttuğuna dikkat çekti.
Tuzun azaltılması gerektiğini vurgulayan Üstündağ, şunları kaydetti:
“Her bir çay kaşığı tuz üç buçuk su bardağı suyu bedende topluyor. 700 mililitre kadar su bedende kalmış oluyor. Vasküler yatakta yani damarın ortasında aslına bakarsan 5 litre kan var. Bedende tutulan su kanın içerisine girince damarın ortasındaki basınç artıyor. bir süre daha sonra tuz damarın duvar katmanının içerisine gidip onu kasıyor ve kan basıncı maalesef faal hale geliyor. ötürüsıyla tuzu azaltmak gerekli. Tuzu azaltırsak büyük bir yol almış oluruz.”
“Fazla tuz alarak bedenimizi zehirliyoruz”
Prof. Dr. Üstündağ, işlenmiş besinlerde tuz oranının yüksek olduğunu anımsattı.
Tuz alımının doğal yollardan yapılması gerektiğine işaret eden Üstündağ, “Bir günde 10 modül tuz alıyorsak bunun bir kesimi sofrada kullandığımız tuz, yaklaşık iki modülü yemeklerin ortasındaki tuz fakat 7 modül yiyeceklerin kendi öz tuzu olmalı. Ne kadar işlenmiş besin kullanırsak, bu besinlerin içeriğindeki tuz içeriğine dikkat etmezsek o kadar fazla tuz alıyoruz ve bedenimizi zehirliyoruz. bu biçimde olunca hipertansiyondan kurtulamıyoruz.” diye konuştu.
AA / Gökhan Zobar – Şimdiki
Sıhhat Bilimleri Fakültesi, Trakya Üniversitesi, Hipertansiyon, Türkiye, Sıhhat, Aktüel, Haber