Uzmanı uyardı: Ramazan’da tatlıyı sütlülerden seçin

taklaci09

Global Mod
Global Mod
GAZİOSMANPAŞA, İSTANBUL (DHA) – Ramazan ayında tatlı tüketimi konusunda ikazlarda bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Bahtınur Yılmaz, “İftardan daha sonra ağır şerbetli tatlılar yerine, 1-2 saat geçtikten daha sonra sütlü tatlılar yahut meyvelerin tercih edilmesi daha uygun olur. Bu sayede daha yavaşça bir öğün alınarak kilo denetimi de sağlanmış olur” dedi.

Ramazan ayında tatlı tüketiminin öteki aylara kıyasla daha arttığının altını çizen İSÜ Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Bahtınur Yılmaz, iftardan daha sonra tatlı tüketmek isteyenlere sahurda reçel, bal, pekmez üzere şekerli mamüllerin tüketimini sonlandırmalarını önerdi.

Ramazan‘da uzun saatler aç kalınacağı için oluşacak kan şekeri düşüklüğü sebebiyle tatlı krizleri yaşanmasının olağan olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Yılmaz, “Şeker hastalığınız yoksa, gün çok sütlü olanlar daha yüklü olacak biçimde porsiyon aşımı yapmadan tatlı tüketebilirsiniz” diye konuştu.

TATLIYI HAFTADA 2 PORSİYONLA SONLANDIRIN

Dyt. Bahtınur Yılmaz, “Diyabet hastalığımız var yahut kilo vermeye çalışıyorsak; tatlı tüketimimizi haftada 1-2 porsiyon ile sonlandırmalıyız. Öteki günler sahur ve iftardan daha sonra orta öğün olarak taze ve kuru meyveler yanına da kuruyemiş ekleyerek orta öğün yapabiliriz” açıklamasında bulundu.

SU TÜKETİMİNE DAHA FAZLA DİKKAT ETMELİ

Ramazan‘da katı yasaklar uygulamak yerine, her insanın porsiyon denetimini uyarak ve mevcut kronik hastalıklarına dikkat ederek beslenmeye dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Dyt. Yılmaz, şunları söylemiş oldu:

Ramazan ayı boyunca iftardan daha sonra şerbetli ve hamurlu tatlılar yerine, ortadan 1-2 saat geçtikten daha sonra sütlü tatlılar, meyve tatlıları, güllaç, aşure üzere daha yavaşça tatlıları tercih edebilirsiniz. İftardan daha sonrasında çok tatlı isteğiniz olursa, birkaç adet kuru incir yahut kuru kayısı ile bu isteği bastırabilirsiniz. Oruçlu olduğumuz uzun saatler boyunca su içemeyeceğimizden sahur, iftar ve iftar daha sonrasında ortalama 2-2,5 litre su tüketmeye de itina göstermeliyiz. Tatlıyı sık tüketenler bilhassa su tüketimine daha da dikkat etmelidir.”

KENDİNİZ KONUTTA YAPIN

Tatlı tüketiminde göz önünde bulundurulması gereken en kıymetli noktanın hazır satın almaktansa meskende kendimizin yaptığı, içeriğini bildiğimiz sütlü tatlıların tercih edilmesi olduğunu belirten Dyt. Yılmaz, “Şerbetli tatlılar içerik bakımından daha ağır olduğu için gece bizi rahatsız edebilir ve daha şekerli olmaları sebebiyle gün içerisinde daha fazla susamamıza sebep olabilir. Ayrıyeten şerbetli ve içeriğinde hamur barındıran tatlılar bir anda fazla kalori almanıza niye olarak kilo problemine yol açabilir. Lakin düşük kalorili tatlılar da tüketseniz, bir daha de tatlı tüketimini de sonlandırın, her gün tatlı yemekten kaçının” dedi.

KABAK, AYVA VE ELMA TATLISI TÜKETİLEBİLİR

Tatlı sevenlerin Ramazan’da az şekerli kabak, ayva yahut elma tatlısı üzere tatlıları da tüketebileceğini lisana getiren Dyt. Yılmaz, “Ramazan ayında tatlı tüketmek istiyorsanız, diyet programınızdan 1 su bardağı süt,1 dilim ekmek,1 orta uzunluk meyve hakkınızı eksilterek; haftada bir gün, 1 porsiyon sütlü bir tatlı, 1 porsiyon meyve tatlısı yahut 1 porsiyon güllaç tüketebilirsiniz” tabirlerini kullandı.


Demirören Haber Ajansı / Sıhhat
 
Üst