Uluslararası Enerji Kuruluşu: Hindistan ve Çin Mayıs’ta Rusya’nın Petrolünün Yüzde 80’ini Satın Aldı

Beykozlu

New member
Hindistan, Rusya’dan petrol alımını günde 2 milyon varile yaklaştırdı.


Yeni Delhi:

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) bir raporunda, dünyanın en büyük petrol kullanıcıları olan Hindistan ve Çin’in, Moskova’nın Mayıs ayında ihraç ettiği petrolün yüzde 80’ini satın alarak, büyük ölçüde indirimli Rus ham petrolünü tüketmeye devam ettiği belirtildi.

Paris, “Aşırı indirimli Rus ham petrolü, özellikle Asya’da yeni alıcılar buldu. Hindistan, alımları neredeyse sıfırdan günde 2 milyon varile yaklaştırdı, Çin ise günde 500.000 varil artışla günde 2.2 milyon varile yükseltti.” merkezli enerji ajansı son Petrol Piyasası Raporunda söyledi.

Rusya menşeli deniz kaynaklı ham petrol ihracatı, Mayıs ayında günlük ortalama 3,87 milyon varil ile Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgalinden bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

IEA, “Mayıs 2023’te, Hindistan ve Çin, Rusya’nın ham petrol ihracatının neredeyse yüzde 80’ini oluşturuyordu.” Buna karşılık Rusya, Hindistan ve Çin’deki ham petrol ithalatının sırasıyla yüzde 45 ve yüzde 20’sini oluşturdu.

Rusya’nın eskiden Avrupa’daki ana ham ihracat pazarlarının ithalatı yasaklaması ve G7’nin nakliye kısıtlamaları getirmesiyle, Rusya’nın deniz yoluyla taşınan ham petrolünün yüzde 90’ından fazlası, savaş öncesi yüzde 34 seviyesinden şimdi Asya’ya yöneliyor.

Hindistan’ın Rus petrolü ithalatı Nisan ayına göre yüzde 14 arttı ve ülkeye Rus ham petrol akışı için yeni bir rekor seviyeye ulaştı.

Ucuz Rus ham petrolü satın alma teşviki, derin indirimlerle desteklenmeye devam ediyor. Mayıs ayının ilk üç haftasında Rusya’nın ana ham petrol ihracat notu Urallar’ın Dated Brent’e indirimi varil başına ortalama 26 ABD Doları oldu. Bu, Ocak 2022’deki varil başına 3,70 ABD Doları ile karşılaştırıldığında.

IEA, Hindistan GSYİH’sının 2023’te yüzde 4,8 artacağını ve 2025-28’de yüzde 7’ye daha da güçlü bir şekilde toparlanmadan önce 2024’te yüzde 6,3’e yükseleceğini öngördü.

Raporda, “Büyüme, olumlu demografi ve genişleyen bir orta sınıf tarafından desteklenecek” denildi. “Hindistan, 2027’de küresel yıllık petrol talebi büyümesi açısından Çin’i geçecek.

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi Çin’i geçerek 2023’te dünyanın en kalabalık ülkesi oldu.

IEA, “Genişleme hızı onlarca yıldır yavaşlasa da, nüfus artışı muhtemelen 2065’e kadar zirveye ulaşmayacak” dedi. “Kentleşme, sanayileşme ve hareketlilik ve turizme meraklı daha zengin bir orta sınıfın ortaya çıkması gibi trendlerle daha da desteklenen Hindistan petrol talebi, 2022 ile 2028 arasında günde 1 milyon varilden fazla büyüyecek.

Şimdiye kadar ana yakıt olan dizel, ürün karışımındaki payının tahmin dönemi boyunca yüzde 32’den yüzde 35’e çıkacağını görecek.

2023’ün başlarından bu yana, Hindistan, Orta Doğu ve Çin’den artan ihracat, şu anda Süveyş’in doğusundaki alıcılara hareket eden Rus kargolarını dengelemek için batıya Atlantik Havzasındaki Avrupalı ve G7 alıcılarına kaydı (günde 300.000 varil veya kabaca Rus ihracatının üçte biri) ), IEA dedi. PTI NUM NUM SHW MR
 
Üst