Ukraynalı mülteciler için global bağış kampanyası

Beykozlu

New member
Rusya-Ukrayna Savaşı niçiniyle ülke ortasında yerlerinden edilen Ukrayna vatandaşları ile öbür ülkelere giden mülteciler için düzenlenen memleketler arası bağış kampanyasında toplam 9,1 milyar euro yardım taahhüdü alındı.

AB Kurulu, yaptığı açıklama ile Polonya’nın başşehri Varşova’da ‘Ukrayna için ayağa kalk’ ismi altında global bağış kampanyası düzenlendiğini bildirdi.

Açıklamada, dünya çapında hükümetler, şirketler ve bireylerin, Ukrayna ortasında yerlerinden edilmişlere ve Ukraynalı mültecilere toplam 4,1 milyar euro mali dayanak sağlamayı vadettiği, çeşitli Avrupa finans kuruluşlarının da 5 milyar euroluk kredi ve hibe sağlamayı taahhüt ettiği bilgisi verildi.

Kelam konusu mali dayanağın 1,8 milyar euroluk kısmının Ukrayna ortasında yerlerinden edilen insanlara, geriye kalanının da huduttaki AB üyesi ülkeler ile Moldova’daki mültecilere yardım sağlanmasında kullanılacağı bildirildi.

EBRD’den 1 milyar euroluk ek kredi taahhüdü

AB Kurulu Lideri Ursula von der Leyen, yaptığı açıklamada, “Ukrayna İçin Ayağa Kalk kampanyası, Ukrayna ortasında ve haricinde bombalardan kaçan beşerler için 9,1 milyar euro topladı.” sözünü kullandı.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) da 1 milyar euroluk ek kredi taahhüdünde bulunduğunu belirten von der Leyen, “Daha fazlası gelecek. Takviye vermeye devam edeceğiz. Bombalar durduğunda, Ukrayna halkının ülkelerini bir daha inşa etmesine yardım edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Savaş niçiniyle şimdiye kadar AB ülkelerine 4 milyondan fazla Ukraynalı sığınırken, ülke ortasında de 6,5 milyon kişi meskenini terk etti.